ТЕХНОЛОГИЯ НА ПЛОДОВИ ДЕСЕРТИ

Плодови десерти –пресни, печени или сварени в захарен сироп плодове

1. Пресни плодове

- продуктов набор – плодовите десерти се приготвят от ябълки, круши  сливи, грозде, череши, вишни, ягоди, малини и други. Плодовете се сервират пресни или топлинно обработени. Пресните плодове се поднасят самостоятелно или с разбита сметана, посипани с пудра захар и залети с десертно вино.

- предварителна обработка – преди поднасяне пресните плодове се сортират, измиват и почистват от дръжките и се измиват 2-3 пъти обилно със студена вода. Плодовете се сервират предварително охладени, до температура 16°С. Ябълките, крушите, кайсиите и прасковите се поднасят цели добре почистени, подредени във фруктиера или чинии. Черешите и вишните се сервират в чинии с индивидуална малка чинийка и лъжичка за костилките и дръжките. Ягодите и малините се сервират натурални с пудра захар или с разбита сметана. За предпочитане е захарта да се поднася самостоятелно, а сметаната да се шприцова върху плодовете.

 Гроздето се сервира в чинии, предварително нарязано на малки чепчици. Може да се сервира и във фруктиера или в чаши за шампанско вино, в които е налята студена вода. Дините и пъпешите се измиват и кората им се отстранява. Поднасят се нарязани на малки парчета или на резени. Към пъпеша може да се предложи и пудра захар .Ананасите се почистват от кожицата и се нарязват на кръгчета или на полукръгчета, като сърцевината се отделя. Сервират се с пудра захар и полети с шампанско вино. Портокалите, мандарините и бананите се сервират цели. По желание може да се поднесе и пудра захар.

 

.2   Печени плодове

- продуктов набор – подходящи за печене са ябълките, крушите, дюлите,  сливите и др.

- предварителна обработка – плодовете се почистват от костилките или от семенната част

- етапи на приготвяне – поръсват се с кристална захар и се налива малко вода. Пекат се при температура 220-240°С докато омекнат.. Печените плодове се охлаждат до стайна температура 20°С и се сервират залети със сиропа, който се е образувал при печенето им. За повишаване на хранителната им стойност и за подобряване на вкуса, печените плодове може да се поднасят и с разбита сметана, гарнирана с орехови или бадемови ядки и др.

 

3. Варени плодове

- продуктов набор - приготвят се от пресни, сушени или замразени плодове

- етапи на приготвяне

В зависимост от технологията на приготвяне се различават ошав и компоти.

- компоти - приготвят се от пресни, сушени, стерилизирани и замразени  плодове, сварени в захарен сироп. Захарта запазва консистенцията, цвета и вкуса на плодовете и ги предпазва от потъмняване. Компотите имат силно киселинно съдържание тоест  ниско рН. Захарният сироп се приготвя от захароза

(търговска захар).

-  компот от семкови и костилкови плодове – семковите плодове се обелват и се почистват от семената. Костилковите плодове предварително се почистват от костилките и по желание кожицата им се обелва

-  компот от ягодови плодове – ягодовите плодове, малини, капини, цитрусовите плодове се прибавят към врящия сироп без да се варят. Ягодите се почистват от дръжките и се измиват. Поставят се в кипящ захарен сироп и се охлаждат заедно с него.

компот от замразени плодове се приготвя като към горещия захарен сироп се прибавят подправките и замразените плодове. Загрява се до кипене и се охлажда.

компот от сушените плодове се приготвят като сушените плодове се почистват и измиват няколкократно в топла вода. Варят се в готов захарен сирооп – ябълките и крушите 35-40 минути останалите плодове – 15-20 минути. В процеса на варене сушените плодове увеличават обема си.

Качествените изисквания, на които трябва да отговарят всички готови компоти са плодовете да не са разварени и сиропът да е бистър със слабо кафяв цвят.

- ошави – десерт от българската национална кухня. Ошавите се приготвят от сушени плодове сливи, круши, ябълки, грозде и други. Плодът се накисва 8-10 часа и се вари в същата вода до омекване. Прибавя се захарта и варенето продължава още около  10 минути. За качеството на ошава от съществено значение е моментът на прибавянето на захарта води до втвърдяването му. Колкото по-рано се прибавя захарта, толкова по-голяма деформация ще претърпят клетъчните стени и по слабо ще се възстанови техния обем. Характерна особеност на ошавите е, че те се приготвят без ароматно-вкусови продукти. Те се варят във вода без захар поради което по-голяма част от плода се разварява и сокът е мътен. За подслаждане се използва мед, петмез и др. Вари се 24 часа преди консумацията му. Сервира се студен.

 

1 Comment on ТЕХНОЛОГИЯ НА ПЛОДОВИ ДЕСЕРТИ

  1. Great information. Lucky me Recently i found your site by mistake
    (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

Comments are closed.