ЕКМЕК КАДАИФ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

250 г тесто за кадаиф

50 г масло, разтопено

80 – 100 г шамфъстък, нарязан

За сиропа

200 г захар

200 г вода

лимонова кора от половин лимон

1 пръчка канела

За крема

750 г пълномаслено мляко, студено

150 г захар

1/2 ч. л. ванилов екстракт

75 г царевично нишесте

4-5 жълтъка (в зависимост от големината на яйцата)

75 г масло

щипка прахообразна мастика (по желание)

За разбитата сметана

500 г студена тежка сметана за разбиване

60 г пудра захар

1/2 ч. л. ванилов екстракт

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За основата. Загрейте фурната до 170°C и развийте тестото за катаиф.

Пригответе 25 см квадратна незалепваща форма за печене. Намажете с масло дъното на съда и разстелете тестото за кадаифа. Залейте с разтопеното масло и печете за 40 минути, докато стане хрупкав и с приятен цвят.

За крема. Добавете в купа жълтъците с половината захар (100 г) и разбийте до пухкава смес. Добавете 40 мл мляко и царевичното нишесте и разбийте, докато нишестето се разтвори.

Изсипете останалото мляко в тенджера и добавете захарта и ваниловия екстракт. Поставете тигана на силен огън и го оставете да заври. Веднага щом млякото заври, свалете от котлона и налейте постепенно 1/3 от млякото в яйчената смес, като разбивате. Поставете тенджерата (с останалото мляко) отново на котлона и намалете котлона на средна степен. Добавете яйчената смес в тигана с останалото топло мляко. Разбивайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти и стане гладка и кремообразна. Свалете съда от котлона, добавете маслото и разбъркайте.

Изсипете крема в голяма купа, покрийте с найлоново фолио (найлонът трябва да допира крема, за да не стане коричка) и го оставете да изстине.

Извадете кадаифа от фурната и го оставете да изстине напълно.

За сиропа. Добавете всички съставки за сиропа в малка тенджера. Варете сиропа 3 минути (без да бъркате), докато леко се сгъсти и отстранете от котлона. Охладете сиропа. Налейте бавно хладкия сироп върху студената изпечена баница, като всеки черпак може да се поеме и охладете.

Пригответе разбитата сметана и сглобете екмек катайфи. Намажете основата на кадаифа с крема. Отгоре намажете с разбитата сметана и изравнете. Поръсете с нарязания шамфъстък и щипка канела.

Съхранявайте екмек кадаифа в хладилника и сервирайте студен.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.