ТЕХНОЛОГИЯ НА ГУЛАШ

Технология на гулаши – гулашите се предлагат като основни ястия в унгарската кухня, австрийската и немската кухня. Приготвят се от дребнопорционни месни полуфабрикати. Имат червено оцветен плътен сос и се поднася с гарнитура. При някои гулаши съставките на гарнитурата се довеждат до състояние на кулинарната готовност в соса. Топлинните процеси, които се използват, са запържване и задушаване

- продуктов набор – подходящи за гулашите са телешко, свинско и овче месо от плешка или бута, Подходяща мазнина е свинска мас. Типични за гулашите са подправките ким и чесън и тъмната комбинирана запръжка, приготвена с повече лук и червен пипер и картофи.

- предварителна обработка – обезкостеното месо се нарязва на дребнопорционни ПФ с продълговата форма 30- 40 гр. по 3-4 в порция.

- етапи на приготвяне – нарязаното на парчета месо се запържва в мазнина. Прави се тъмна комбинирана запръжка, която се разрежда с бульон или вода. Прибавят се черен пипер, ким, част от виното и дафинов лист. Месото се задушава във фурна до кулинарна готовност. 20 мин преди края се поставят обелените и едро нарязани картофи и чесън. По-късно се добавя останалата част от виното. Картофите може да се сварят отделно и да се поднесат залети с разтопено краве масло. Други подходящи гарнитури са варени макаронени изделия -гулашки.

- видовегулаш по унгарски , гулаш по сегедински.

Гулаш по сегедински се приготвя от свинско месо и кисело зеле. Измитото и нарязано на дребнопорционни парчета месо се запържва. Отделно се запържва ситно нарязан лук, прибавят се нарязаното на ивички кисело зеле, и се задушава. В тава се подрежда месото и зеле. Накрая се завършва със зеле. Овкусява се с черен пипер, ким и вино и се задушава. Накрая се залива със загрята сметана.

- качествени показатели – гулашите трябва да имат плътен сос с тъмен цвят и аромат на чесън и ким, месото да е доведено до кулинарна готовност и да е със запазена форма и цялост.

 

1 Comment on ТЕХНОЛОГИЯ НА ГУЛАШ

  1. I constantly emailed this blog post page to all my associates, for the reason that
    if love to read it then my contacts will too.

Comments are closed.