ТЕХНОЛОГИЯ НА ПЪРЖЕНИ АЛАМИНУТИ ОТ ЯЙЦА

Пържени аламинути от яйца.

- продуктов набор – за приготвянето на аламинути се използват само кокоши яйца.

Гъшите и пачите яйца са забранени за консумация поради опасност от салмонелни хранителни отравяния.

- видове – аламинутите от пържени яйца, могат да бъдат яйца на очи, бъркани яйца и омлети.

- яйца на очи - пържат се в малко мазнина (краве масло), като при счупването се внимава да не се смесят жълтъците с белтъците. Температурата на мазнината, трябва да бъде 150ºС- 160ºС. Яйцата се пържат до побеляване на белтъка и до получаване плътна консистенция на жълтъка. Готовите яйца може да се сервират с едно зърно черен пипер, поставено върху всеки жълтък, и др.

- бъркани яйца – яйцата се счупват предварително, заедно се разбиват белтъците и жълтъците и се подправят с готварска сол. Нагрява се краве масло до златистожълт цвят и се прибавят разбитите яйца. Пържат се при разбъркване, докато побелее белтъка. Бъркани яйца може да се приготвят, като се прибавят сирене, шунка, гъби, сланина, мозък и др. Приготвени по този начин бърканите яйца носят името на вложения продукт.

- омлети – приготвя се от яйца, растителна мазнина, сол, шунка , сланина, мозък, сирене, кашкавал, гъби, зеленчуци и др. В зависимост от технологията на приготвяне се различават натурален омлет, омлет с пълнеж и фарширован омлет.

- натуралният омлет се приготвя, като в тиган с нагрята мазнина се изсипват предварително разбитите и разредени с малко мляко яйца и се посоляват. Съдържанието на мляко подобрява консистенцията на омлета. Разбитите яйца се пържат само от едната страна, до образуване на златиста коричка, след което омлетът се запича в електропекарна камера при температура 200ºС. Готовият омлет се прегъва на две в предварително затоплена чиния. Натуралният омлет може да се  приготви и с отделно разбити белтъци, което ги прави по обемисти.

омлетите с пълнеж се приготвят подобно на натуралните омлети, като в средата им се поставят запържени, сварени, задушени или запечени продукти сланина, шунка, мозък, дробчета, гъби, картофи и др. Изключения правят само млечните продукти, които се поставят сурови.

фаршированият омлет се приготвя, като към предварително разбитите яйца се прибавят различни, нарязани на малки кубчета продукти, сурови или предварително запържени (сирене, кашкавал, шунка, сланина и др.). Приготвеният омлет се пържи и от двете страни и не се прегъва. Най-често получава името на допълнително вложения продукт.

 

 

 

 

1 Comment on ТЕХНОЛОГИЯ НА ПЪРЖЕНИ АЛАМИНУТИ ОТ ЯЙЦА

  1. Great blog here! Also your web site loads up extremely fast!

    What host are you presently using? Should I buy your affiliate backlink to your host?
    I wish my site loaded as fast as yours lol

Comments are closed.