ТЕХНОЛОГИЯ НА МУСАКИ

Технология на мусаки:

Характеристика – ястия от българска национална кухня. Характерно за тях е, че остават на мазнина, повърхността им е покрита с приятно зачервена коричка.

Видове мусаки – носят наименованието на основния продукт, от който са приготвени:

– в зависимост от подреждането на продуктите мусаката може да бъде: мозайка или на пластове.

– в зависимост от съдържанието на месо, мусаките се делят на месни (от месо и кисело зеле, от месо и ориз, от месо и макарони, от месо и патладжани и др.) и безмесни (мусаки със зеленчуци и ориз и мусаки със сирене или кашкавал).

 

Безмесни мусаки - мусаки със зеленчуци и ориз и мусаки със сирене или кашкавал

- продуктов набор - лук, зеленчуков ПФ, ориз, яйца, прясно мляко, бешамелова паста, настърган кашкавал, краве масло или смес от растително и краве масло.

Продукти: картофи, зелен фасул, зеле, спанак,  праз, патладжани, пиперки, тиквички

- предварителна обработка - според необходимостта продуктите се обелват, почистват, измиват, нарязват, сваряват, задушават до вид за кулинарна обработка. При мусаки със зеленчуци и сирене картофите се варят цели, необелени. Обелват се и се настъргват след като изстинат.

- етапи на приготвяне:

- 1 етап – задушаване - при мусаки със зеленчуци и ориз се приготвя зеленчуково – оризова смес. Запържва се лукът, прибавят се нарязаните зеленчуци и част от доматите. Слага се изчистеният и измит ориз. Ястието се долива с гореща вода или бульон (ориз:вода е 1:3), посолява се и се вари, докато оризът набъбне. Трябва добре да се прецени степента на кулинарна готовност на зеленчука в момента на поставяне на ориза, така че двете съставки да достигнат едновременно състояние на кулинарна готовност. При мусаки със зеленчуци и сирене обелените и настъргани картофи се смесват с натрошеното или настъргано сирене (кашкавал).

- 2 етап – подреждане, заливане, запичане – в тава се подреждат филии червени домати. Поставя се зеленчуково-оризовата смес. За по-добра спойка между съставките на мусаката и повишаване на белтъчното й съдържание тя се залива с прясно мляко и яйца и се запича. След като яйчните белтъци коагулират, долният нагревател на ел. пекарния шкаф се изключва. При мусаки със зеленчуци и сирене ястието се залива със смес от прясно мляко и яйца и се запича до зачервяване. При мусака от праз, тиквички и др. продукти, бедни на нишесте, задушените зеленчуци се смесват с галета.

- 3 етап – запичане до кулинарна готовност - приготвяне на бешамелова паста, заливане и запичане. Бешамеловата паста се приготвя, като към сос бешамел със средна гъстота се прибавят жълтъци и разбити на сняг белтъци. Мусаката се залива с пастата и се заравнява. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се запича.

- 4 етап - оформяне - мусаката се нарязва на порционни парчета, правоъгълни или квадратни 20-30 мин. след изпичане.

- качествени показатели - мусаката трябва да е със запазена форма, пастата добре споена с мусаката, пухкава, приятно зачервена коричка по повърхността.

Мусаката трябва да е останала на мазнина, основният продукт доведен до кулинарна готовност, със запазена цялост. Тя трябва да има вкуса и аромата на вложените продукти и подправки.

 

Месни мусаки – представляват съчетание от месо и зеленчуци или от месо и ориз или макаронени изделия

- продуктов набор - лук, доматено пюре, смляно месо, основен продукт, бешамелова паста, настърган кашкавал

Продукти: месо (свинско, телешко, овче или смес от свинско и телешко), ориз, зеленчуци (картофи, тиквички, патладжани), макаронени изделия и др.

- предварителна обработка - според необходимостта продуктите се обелват, почистват, измиват, нарязват, сваряват, задушават  до вид за кулинарна обработка. Картофите се нарязват на кубчета или пластинки, зелето на ленти, тиквичките и патладжаните на филийки или кръгчета.

- етапи на приготвяне:

-  1 етап задушаване на зеленчуците - мазнина, лук, зеленчуци, част от доматите, поправки

- 2 етап запържване - лук, доматено пюре, кайма. В гореща мазнина се задушава лук и доматено пюре докато остане на мазнина, прибавя се смляното месо и се пържи до трохообразна структура, като непрекъснато се разбърква  подправя с черен и червен пипер.

- 3 етап смесване, подреждане и запичане - обработване на основния продукт: зеленчукът се нарязва (картофите се режат на кубчета или пластинки, тиквичките и патладжаните – на филийки или кръгчета, зелето на ленти). Зеленчуците се запържват или задушават. Макароните се варят. Свързване на запърженото месо с основния продукт: Към запържения продукт се прибавя нарязания и суров или предварително запържен или сварен основен продукт. В зависимост от вида на мусаката- мозайка или на пластове, двете смеси се разбъркват, докато съставките се разпределят равномерно, или се подреждат на пластове, като се започне и се завърши със зеленчук. Отгоре се нареждат кръгчета червени домати, запича се до кулинарна готовност.

- 4 етап заливане, поръсване - заливане на мусаката с бешамелова паста от брашно, мляко, жълтък, белтък на сняг, наръсва се с настърган кашкавал.

- 5 етап запичане – в средно силна загрята фурна до образуване на приятно зачервена коричка по повърхността

- 6 етап охлаждане до 65°С и оформяне - мусаката се нарязва на порционни парчета, правоъгълни или квадратни 20-30 мин. след изпичане.

- качествени показатели – мусаката, трябва да е със запазена форма, пастата добре споена с мусаката, пухкава, с приятно зачервена коричка по повърхността. Мусаката трябва да е останала на мазнина, основният продукт – доведен до кулинарна готовност, със запазена цялост. Тя трябва да има вкуса и аромата на вложените продукти и подправки.

 

 

27 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА МУСАКИ

  1. Admiring the commitment you put into your site and in depth information you offer.
    It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date
    rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds
    to my Google account.

  2. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the website is really good.

  3. This unique blog is no doubt interesting and besides informative. I have discovered helluva interesting things out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Thanks a lot!

  4. This can be a list of phrases, not an essay. you are incompetent

  5. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and
    in accession capital to say that I acquire actually enjoyed account
    your blog posts. Anyway I will be subscribing in your
    feeds and even I success you access constantly fast.

  6. Thanks a lot for the blog article.Much thanks again. Will read on

  7. Really good post! Also visit my website about Clomiphene Citrate side effects

  8. Our company is a bunch of volunteers and starting a whole new scheme
    within our community. Your website offered us with valuable info
    to work on. You’ve performed a formidable activity
    and our whole community might be thankful for you.

  9. Thanks so much for the article.Thanks Again. Fantastic.

  10. It was really informative. Your site is extremely helpful.

  11. This awesome blog is really interesting and informative. I have chosen a lot of useful tips out of it. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

  12. Awesome issues here. I am very happy to see your post. Thank
    you a lot and I am looking forward to touch you.
    Will you please drop me a e-mail?

  13. safe power leveling and gold I feel extremely lucky to have come across your entire web pages and look forward to plenty of more exciting minutes reading here

  14. Really informative article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  15. wholesale cheap jerseys ??????30????????????????5??????????????? | ????????

  16. Its hard to find good help I am forever proclaiming that its hard to find quality help, but here is

  17. This awesome blog is without a doubt entertaining as well as amusing. I have discovered many handy stuff out of this blog. I ad love to go back again and again. Thanks a lot!

  18. It happens to all of us whenever we enter into the period referred to as puberty. The hormonal

  19. wonderful post.Never knew this, thanks for letting me know.

  20. I’m really impressed with your writing skills as neatly as using the structure to your weblog.
    Is that this a paid subject matter or have you customize it yourself?
    Anyway stay within the nice quality writing, it’s uncommon to peer a
    nice blog similar to this one today..

  21. Thanks for sharing, this is a fantastic article. Want more.

  22. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn at appear. Grrrr well I am not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!

  23. Peculiar article, exactly what I was looking for.

  24. Its like you read my mind! You appear to know
    so much about this, like you wrote the book in it
    or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog.
    An excellent read. I’ll definitely be back.

  25. This sort of clever work and exposure! Keep up

  26. visit always a major fan of linking to bloggers that I enjoy but really don at get a great deal of link really like from

  27. You can definitely see your skills within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

Comments are closed.