ПОДХОДЯЩИ ЯСТИЯ ЗА СПЕЦИАЛНИ СЛУЧАИ

Технология на подходящи ястия за специални случаи.

 ●   Официален съвременен обяд -обядът се дава през деня и никога не е толкова официален, колкото вечерята, макар в повечето случаи да се отличава от нея само по някои дребни подробности. Украсата на масата е същата като на вечеря: цветя или други украшения в средата и няколко фруктиери с плодове или сладки. Местата около масата са наредени с табелка с името на всеки поканен, три вилици, два ножа и малка лъжичка. Салфетката, която съответства на покривката, е много по-малка от тази за вечеря и е прегъната по друг начин – на четири като носна кърпичка.

Сервиране по време на обяд – преди да са седнали гостите на масата, не се сервира нищо освен сложените за красота фруктиери с плодове, чинии със сладки или орехи, ядки. Табелките с имената на участниците се махат едва когато масите се подготвя за сервиране на десерта.

Обедно меню – то се състои най-много от пет и най-често от четири основни блюда, които се считат за достатъчни за най-дългия и претенциозен обяд (без да се смятат сладкишите или кафето). Ето и подреждането: супа в чаша (може и бульон), предястие, основно ястие, салата, десерт. Като тук салатата може да се предложи с основното ястие или преди него. Важно е да се отбележи че на обяд супата никога не се сервира в супени чинии, а в чаши с дръжки от двете страни. Когато изстине достатъчно супата се пие направо от чашата.

Питиетата по време на обяд – коктейли се сервират, ако на обяда присъстват мъже. При всички случаи, независимо от вида на партито, трябва да има на разположение доматен сок и плодови сокове за онези, които ги предпочитат пред алкохолните напитки.

 

●  Следобедните партита биват: следобеден чай, градинско парти.

◘   Следобеден чай. Менюто за следобедния чай е ограничено, обикновено се сервират само чай, течен шоколад, различни видове кифли и кейкове. А също така могат да бъдат сервирани всички видове сандвичи, за приготвянето на които се използват различни видове франзели и хляб. Също и всички видове торти и всякакви малки кейкове, но нищо повече, иначе чаят ще се превърне в прием.

◘  Градинско парти. Времето на официалните градински партита  отминало и те да са изключение, но ако има възможност се канят гостите си на открито. Първото изискване е да има достатъчно място за разходка на зелена морава, на която са разпръснати маси със столове под големи чадъри или под естествената сянка на дърветата. На най-удобното място е добре да се организира бар.

 

●   Официални вечери -изискванията за всяка стилна вечеря, независимо дали се дава за четири или за двеста души и строго конкретизирана. Тя включва: подготовка на масата – изпрана и изгладена покривка, почистено до блясък сребро, всички останали аксесоари на масата. Едно от правилата, които не бива да се нарушава, е геометричното подреждане на масата – украшението за маса се поставя в центъра, местата на гостите са на еднакво разстояние едно от друго, Разстоянието между отделните прибори за хранене не трябва да бъде повече от 1 сантиметър.

 

4.2.  Подходящи ястия за специални случаи

                ●    студено асорти (ордьовър) – студеното асорти е комбинация от различни продукти в малко количество, естетично подредени и украсени. Асортиментът на вложените продукти е разнообразен: препоръчва се да не бъдат по-малко от 3-4 и не повече от 10-15 бр. В състава му се включват месни продукти, различно приготвени риби, птици, хайвери, яйца, млечни продуйти, маслини, зеленчуци, гъби, раци и др. Оформя се в плато .

●   бутербродни хапки – най-често се оформят като квадрат или правоъгълник със страна 3-4см или като кръг с диаметър 4см. Хапките се поднасят по  3-5 като предястие, но най-широко се използват при официални приеми. Поставят се върху книжни. Интересни са малките хапки, разбити една до друга с ателети върху подложки от лимон, портокал и ябълка;

●   кулинарни коктейлиприготвят се от средно гъст майонезен сос с добавка на различни подправки и продукти. Преобладаващият продукт обикновено дава името на коктейла: коктейл от раци, шунка, риба, пиле, миди, гъби, кренвирши и т.е. за подправки се използуват черен и бял пипер, капри, сок от лимон, от портокал, сос Кетчуп, сос Ворчестър, ром, коняк, сметана, магданоз. Кулинарните коктейли се поднасят добре охладени и се консумират най-често с препечена филика хляб или с друга тестена притурка, най-често многолистно тесто.

●     хайвери – използва се хайвер от есетрови риби (черен и червен хайвер) или от други риби – щука, кефал, бяла риба и др. черният и червеният (сьомга) хайвер се поднасят самостоятелно и не се обработват предварително. Освен като самостоятелно предястие те могат да се включват в състава на др. студени предястия, бутерброди, фаршировани яйца и др.

●   студени предястия от нерибни продукти – използват се още мекотели (краби, лангусти, омари, скариди, миди, стриди, калмари и др.), иглокожи ( морски таралежи и др.) и морски водорасли. Топлинно обработените раци се поднасят самостоятелно, украсени с магданоз, копър, твърдо сварени яйца, маслини, кисели краставички в комбинация с майонезни сосове. Мидените ядки се поднасят най-често с различни, майонезни сосове, придружени с лимон. Те се включват в състава на различни студени предястия –  салати от миди, коктейл от миди, миди в желе и др. След топлинна обработка калмарите се дабавят към зеленчукови салати или се поднасят самостоятелно с майонезни сосове. Морските водорасли се приготвят във вид на салати, самостоятелно или комбинирани с ябълки, лук и др.

●   студени предястия гласетези предястия се приготвят най-често  от различни видове риба, месо, език, шунка и др. При тях предварително свареният или изпечен продукт се желира (гласира) по повърхността със затоплен до втечняване аспик.

●   студени предястия в желе –приготвят се от месо, някои месни продукти, риба, субпродукти (език, мозък), миди, птици, яйца, някои зеленчуци за украса и др  Характерно е, че целият продукт е в аспик. Избраният продукт се подлага на предварителна топлинна обработка ( при необходимост), нарязва се и се поставя във форми за желиране. Формата се напълва с разтопен аспик, който се оставя да желира. Готовото предястие се обръща върху съда за сервиране и формата се отстранява. Предястията носят името на вложения продукт. Към тази група се отнасят и т.нар. аспикови торти, желирани кексове, студени пачи.

●   галантини – думата „галантин” означава  „желирано ястие”, тези предястия се приготвят от домашни птици, пернат дивеч, някои видове риба и др. Наричат се още фаршировани студени предястия. Продуктите се подготвят, като кожата им се отделя от месото, което се обезкостява и смила. Смляното месо се смесва с различни подправки, яйца и някои допълнителни продукти по рецепта. С така приготвената смес се пълни кожата, зашива се и се увива в бяла кърпа. След като се овържи с канап или конец, се поставя да ври в бульона около 1/2 – 2h в зависимост от вида на галантина.

●    месни пюрета (мусове) – приготвят се от различни продукти  – месо, птици, риба, сланина, черен дроб, език, шунка и др., предварително сварени, задушени или печени. Готовият продукт се смила и се пасира. Разбърква се като едновременно се прибавя  бешамелов сос, полутечен аспик и полуразбита сметана. Сместа се поставя в предварително глазирани с аспик форми и се оставя да желира. След желирането се обръща върху плато .

            ●    палачинки - приготвят се от палачинково рядко тесто, и се завиват с различни плънки – от шунка, зеленчуци, кашкавал и др. Увиват се на рула или се прегъват на четири. Могат да се оформят и като торти на пластове и да се поръсят с кашкавал.

            ●      волованиприготвят се от многолистно тесто. От тестото се изрязват кръгове с д 18-20 мм. На половината от  кръговете се изрязва по малък кръг, които се поставят върху  целите кръгове и се пекат при темп. 200-250°С докато бухне и увеличи 5 пъти обема си. Когато се изпекат се пълнят с различни плънки от гъби, риба , пилешко месо и др. Поднасят се на банкети и приеми върху кръгли и елепсовидни плата.

            ●     бушета - те са малки воловани с диаметър 3-4 см. напълнени с деликатеси – хайвер, аншоа, сьомга и др. Поднасят се на банкети и приеми върху кръгли и елепсовидни плата.

              Десерти

     пресни плодове  – плодовите десерти се приготвят от ябълки, круши  сливи, грозде, череши, вишни, ягоди, малини и други. Плодовете се сервират пресни или топлинно обработени. Пресните плодове се поднасят самостоятелно или с разбита сметана, посипани с пудра захар и залети с десертно вино. Преди поднасяне пресните плодове се сортират, измиват и почистват от дръжките и се измиват 2-3 пъти обилно със студена вода. Плодовете се сервират предварително охладени, до температура 16°С. Ябълките, крушите, кайсиите и прасковите се поднасят цели добре почистени, подредени във фруктиера или чинии. Черешите и вишните се сервират в чинии с индивидуална малка чинийка и лъжичка за костилките и дръжките. Ягодите и малините се сервират натурални с пудра захар или с разбита сметана. За предпочитане е захарта да се поднася самостоятелно, а сметаната да се шприцова върху плодовете.

 Гроздето се сервира в чинии, предварително нарязано на малки чепчици. Може да се сервира и във фруктиера или в чаши за шампанско вино, в които е налята студена вода. Дините и пъпешите се измиват и кората им се отстранява. Поднасят се нарязани на малки парчета или на резени..Ананасите се почистват от кожицата и се нарязват на кръгчета или на полукръгчета, като сърцевината се отделя. Сервират се с пудра захар и полети с шампанско вино. Портокалите, мандарините и бананите се сервират цели.

●     млечно желатинови кремове – млечно-желатиновите кремове се приготвят от яйца, прясно мляко, захар, желатин и ароматно-вкусови продукти. Яйчните жълтъци и захарта се смесват и се разбиват до получаване на кремообразна маса. Към нея се прибавя прясно мляко нагрято до 80°С. Готовата смес се вари при температура 80-90°С и непрекъснато разбъркване 10-15 минути. Прибавя се предварително накиснатия желатин като се разбърква до пълното му разтваряне. Охлажда се до температура 40-50°С и се прибавят разбити на пяна сухи яйчни белтъци, сметаната. Към крема може да се прибавят – ванилия, кафе, шоколад, плодове, бишкоти, ром, коняк, ликьор, конфитюр. Готовия крем се дозира и охлажда.

●    яйчно-млечни кремове – към тази група се отнасят десерти, които се приготвят от прясно мляко, яйца, захар и ароматно-вкусови продукти. Крем карамел – технологията включва разбиване на яйчния меланж, смесване със захар разреждане с кипящо прясно мляко. Едновременно с това се приготвя карамелезирана захар, която се разпределя в порционни съдове. Яйчно-млечната смес се разпределя и кремът се пече на водна баня при температура в центъра на крема 80-85°С и температура на въздуха в пекарната камера 175°С до сгъстяване. При охлаждане яйчно-млечните кремове образуват желе.

●   от парено тестоИзделията от парено тесто се отличават с голямата си кухина във вътрешността, която се запълва с различни по вид пълнежи.  Друго характерно качество на тези изделия е свойството им да набухват благодарение на голямото количество яйца. Пареното тесто се приготвя в две фази: - първа фаза - запарване на брашното, - втора фаза – замесване на запарената маса с яйца.

Запарената маса се приготвя, като водата, мазнината и солта се смесват и се загряват до кипене. Към кипналата течност се прибавя брашното и се бърка в продължение на 10–15 мин, докато се получи еднородна маса, без бучки. Обработването на тестото с яйца се извършва веднага, без то да се оставя  за охлаждане. Яйцата се прибавят последователно

 От парено тесто се приготвят: десерти, които се пържат в маслена баня (толумбички, бине суфле) и се заливат със сироп /крем; или се пекат на фурна (еклери, профитроли, блатове за торта) при 200-220°С. Като изстинат, се срязват и се пълнят с крем.

●  от рядко тесто – най-изветният десерт, който се приготвя от рядко тесто това са палачинките. При поднасяне в палачинката се поставя пълнежна смес и тя се завива на руло или се прегъва на четири. Като пълнежна смес може да се използват конфитюр, различни кремове и други.

35 Comments on ПОДХОДЯЩИ ЯСТИЯ ЗА СПЕЦИАЛНИ СЛУЧАИ

  1. Моля Ви не пишете повече. Нямам интерес. Благодаря.

  2. You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most persons will approve with your website.

  3. I really liked your article.Thanks Again. Will read on

  4. Very good info. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon). I have saved it for later!

  5. Wow, superb blog layout! How long have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your web site is excellent, let alone the content!

  6. It’s fantastic that you are getting ideas with this component of writing along with
    from my discussion made here.

  7. Im thankful for the blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

  8. scar treatment for acne scar treatment lotion scar treatment

  9. Very neat article post.Really thank you! Want more.

  10. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends.

    I am sure they’ll be benefited from this website.

  11. Im grateful for the blog.Really looking forward to read more. Awesome.

  12. I saw something about this topic on TV last night. Great article.

  13. Our communities really need to deal with this.

  14. Roulette Table Planer! Bygg din egen Casino!

  15. Wow, superb weblog format! How lengthy have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The total glance of your site is excellent, as well as the content material!

  16. Major thanks for the article post.Really looking forward to read more.

  17. If you need to age well, always be certain to understand something new. Learning is essential at every stage of life.

  18. Wow, that as what I was looking for, what a stuff! present here at this website, thanks admin of this site.

  19. I went over this internet site and I believe you have a lot of fantastic information, saved to bookmarks (:.

  20. Bravo, hai visitato un’altra idea
    liverpooMa

  21. Im thankful for the blog article.Really thank you! Really Great.

  22. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

  23. I love it when individuals gathering and share opinions.
    Great blog, stick with it!

  24. Im thankful for the blog post.Really looking forward to read more.

  25. I truly appreciate this blog article.Thanks Again.

  26. You ave made some decent points there. I checked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  27. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  28. It as best to take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this web site!

  29. Thanks for the blog.Thanks Again. Keep writing.

  30. This blog is obviously entertaining and factual. I have picked up many useful tips out of it. I ad love to visit it again soon. Cheers!

  31. Hey just wanted to provide a fast heads up. The text in your article seem to
    be running off of the screen in Ie. I’m uncertain if this is a format issue or something related
    to browser compatibility however i thought I’d post to inform you.
    The style and design look wonderful though!
    I do hope you have the problem solved soon. Kudos

  32. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

  33. It as hard to come by experienced people about this subject, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

  34. This blog is really entertaining as well as informative. I have discovered helluva handy tips out of this blog. I ad love to visit it again and again. Thanks a bunch!

  35. This website is really good! How can I make one like this !

Comments are closed.