ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕСТО С МАЯ

Тесто с мая – представлява гъста и пластична маса с високо съдържание на захар, мазнини и яйца, наситена с голямо количество въздух. При замесването на тесто с мая протича алкохолна и млечно – кисела ферментация, в резултат на която се получава въглеродния двуокис и млечна киселина. Млечната киселина пречи за развитието на вредни микроорганизми в тестото.
– продуктов набор – при приготвянето на тесто с мая като набухвател се използва хлебна мая. Основни продукти за неговото производство са брашно, сол, вода или мляко, а допълнителни – захар, мазнина, яйца, подправки (портокалови или лимонови кори, ванилия, ром, стафиди, орехови или бадемови ядки и други). Предназначението на маята е да се получи шуплесто тесто, което е по лесно смилаемо от организма.
– етапи на приготвяне
– замесване – за проготвяне на тесто с мая се използват два основни метода: еднофразен и двуфазен.
– еднофазен метод за пригитвяне на тесто.- при него се влагат всички продукти, при замесването на главното тесто. Този метод се прилага, когато се налага съкращаване на времето и производственият процес. Водата се загрява до 35°С, прибавя се маята, солта и захарта. След това се прибавят яйцата и се изсипва предварително пресятото брашно. Тестото се замесва ръчно или машинно. Бърка се в една посока. Замесва се в тестомесачна машина с накрайник кука, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Ако количеството продукти е по-голямо, след това се използва лопатка. Може да се използва и универсална машина.
В процеса на измесването му се прибавя разтопена мазнина. При този начин на работа се получава добре измесено тесто с еднородна консистенция и средна плътност. Замесеното тесто се намазва с мазнина, за да не се образува по повърхността му коричка, която затруднява излитането на въглеродния двуокис. Тестото се оставя да ферментира при температура 25-35°С в продължение на 120-180 минути. Докато ферментира, тестото се измесва два пъти. Тази операция се нарича избиване (пребивка) на тестото. Тя се състои в кратко измесване – в продължение на 1-2 мин. – и има за цел да подобри структурата и физичните свойства на тестото. Чрез избиване на тестото се отстранява част от съдържащите се газове (CO2) и се преразпределят останалите количества от тях във вид на финни мехурчета, осигуряващи равномерна шупливост при по-нататъшният процес на ферментация на тестото.

– двуфазен метод за приготвяне на тесто – осъществява се на два етапа приготвяне на тесто с мая и замесване на главното тесто.
– приготвяне на тестото с мая се приготвя с 30% от общото количество брашно, цялото количество мая и 1/3 от водата. В загрятата до 35°С вода се налага маята и се размива добре. След това се прибавя брашното, разбърква се и полученото рядко тесто се покрива с брашно. Тестената каша се покрива с платно и се оставя при температура 30-35°С за около 60 мин. да ферментира. Увеличаването на обема на кашата до 2-3 пъти показва, че може да се премине към следващите технологични операции. При ферментацията на тестото се получават шупли, повърхноста му силно се напуква и брашното, което покрива тестото, се свлича по стените на съда. Не е желателно тестото да преферментира.
– замесване на главното тесто – в тестомесачната машина се поставят ферментиралото тесто, яйцата, останалото количество течност, брашното и част от мазнината. Температурата на сместа не трябва да бъде по-ниска от 30°С и по-висока от 35°С. Тестото се измесва в продължение на 10–15 мин., като към края на процеса се прибавя и останалото количество мазнина.
При замесването тестото се нарязва с нож, за да се измеси добре. То може да се замеси и ръчно. При тези условия се получава тесто със средна плътност и еднородна консистенция. Замесеното главно тесто трябва да има следните свойства:
– да е достатъчно газообразуваща и газозадържаща способност.
– да се обработва добре.
– да запазва формата си при окончателната ферментация и при изпичането.
– ферментация – по време на ферментацията тестото променя външния си вид, вкуса и аромата си. За да се оформят различни изделия, тестото с мая се разделя на парчета, които се оформят (закръглят), намазват се с мазнина и се оставят допълнително да ферментират за около 30 мин. От тях се правят различни форми според асортимента. За по-добър външен вид, лъскавина и добро оцветяване на горната кора изделията се намазват с жълтък, с цели яйца, разбити с вода, или с прясно мляко, и др. Някои от изделията се поръсват със захар, а други – с ядки.
По време на допълнителната ферментация обемът на изделията се увеличава около 1–1,5 пъти и се оформя шуплива структура на средината.
– окончателно втасване – за нормалното протичне на окончателното втасване на тестото, съществено значение има поддържането на съответна температура и влага в помещението за ферментация. Краят на допълнителното втасване се установява органолептично, като се вземат предвид промените в обема, формата и физичните свойства на тестото. Повърхността му е жълтеникава, избистрена, с шупли.
– изпичане на готовите изделия – извършва се в пекарна камера при температура 200–250°С в зависимост от вида и количеството на изделието. По време на изпичането изделието променя структурата си и видимо се наблюдава увеличаване на обема му. В началото на изпичането парчето тесто се покрива с тънка ципа, впоследствие тя се превръща в кора, дебелината на която постепенно се увеличава. Непосредствено под кората се създава зона на обезводняване и едновременно с това се образува и средината на изделието.
При загряване на тестото до 35°С ферментационният процес протича нормално, а при повишаване на температурата до 40°С – твърде интензивно. Отделят се значително количество въглероден двуокис, етилов алкохол и някои странични продукти. По този начин се увеличава обемът на тестото и се натрупва голямо количество ароматни вещества. Повишаването на температурата до 50°С води до спиране на жизнената дейност на дрождите. При температура 60°С загиват и млечнокиселите бактерии.
– качествени показатели – готовите изпечени изделия, трябва да имат правилна форма и големина, да не са разлети и да имат червеникавокафяв цвят по повърхността, който е по – тъмен към основата.
– видове – тесто с мая се използва навсякъде, под всякакви форми от торти, кексове и сладки, през баници и солени кейкове, до всякакви видове кифли и хлябове

28 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕСТО С МАЯ

  1. Say, you got a nice article.Really thank you! Really Great.

  2. Hello to every body, it’s my first pay a visit of this weblog; this website includes amazing and genuinely excellent data in support of readers.

  3. Asking questions are really nice thing should you be not
    understanding anything totally, except this article presents nice understanding even.

  4. my family would It?s difficult to acquire knowledgeable folks during this topic, nevertheless, you be understood as do you know what you?re referring to! Thanks

  5. You, my pal, ROCK! I found exactly the info I already searched all over the place and just could not locate it. What an ideal web site.

  6. Thanks a lot for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  7. I truly appreciate this post. Really Cool.

  8. Asking questions are really pleasant thing when you
    are not understanding anything totally, but this post presents nice understanding yet.

  9. WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait.. ?

  10. Its not my first time to pay a visit this site, i am just browsing this website dailly and take nice facts from
    this point on a regular basis.

  11. was hoping maybe you would have some experience with something like

  12. I think this is a real great blog. Will read on

  13. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  14. This is one awesome article.Much thanks again.

  15. Hey there! Would you mind if I share your blog with my
    twitter group? There’s a lot of people that I think
    would really appreciate your content. Please let me know.

    Many thanks

  16. I value the blog article.Really thank you! Keep writing.

  17. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your website in my social networks!

  18. Peculiar article, exactly what I was looking for.

  19. This blog was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Thanks!

  20. Say, you got a nice article post.Much thanks again. Awesome.

  21. This awesome blog is really educating additionally informative. I have chosen many interesting stuff out of it. I ad love to come back every once in a while. Thanks a lot!

  22. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks a lot, However I am undergoing troubles with your RSS.

    I don’t know the key reason why I can’t join it. Could there be anybody getting
    identical RSS issues? Anybody that knows the solution is it possible to kindly respond?
    Thanx!!

  23. It as not that I want to copy your web site, but I really like the design. Could you let me know which style are you using? Or was it custom made?

  24. Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Thanks for supplying these details.

  25. Im grateful for the post.Really looking forward to read more. Want more.

  26. Look complicated to far added agreeable from you! By the way, how

  27. Spot on with this write-up, I truly feel this site needs a great deal more attention. I all probably be returning to read through more, thanks for the advice!

  28. This actually answered my problem, thanks!

Comments are closed.