ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПЕЧКИ ЗА ПЕЧЕНЕ

Eлектрически печки- предназначение, принцип на деиствие. Правила за експоатация и безопасна работа.
5.5.1. Предназначение – топлинният процес печене се осъществява в пекарни шкафове които биват:
– обикновенни – нагряването на продуктите става комбинирано чрез конвекция, топлопроводност и излъчване – секционно електропекарна ЕП-2С., електропекарна Пауталия
– конективни – с принудителна циркулация на въздуха (чрез конвеция)
5.5.2. Принцип на действие
– обикновенни електропекарни шкафове – представляват конструктивно обединение на няколко независими работни камери (фурни). Всяка една от тях се затвара с шарнирано закрепена врата. На тавана и под пода и са монтирани пакетни или тръбни ел.нагреватели с независимо регулиране на мощността. Независимото регулиране на мощността на горните и долните нагревателни елементи позволява остановяване на различни съотношения на топлината и осигуряване на специфичните изисквания към топлинният режим за различни ястия.
За намаляваня на топлинните загуби стените на работните камери се изолират с шлакова вата или с друг топлинен изолатор, а вратите се изработват с двойни стени. Командните и сигналните устройства се монтират от едната или двете страни на всяка камера.
При пекарна ЕП-2С всяка фурна е изпълнена като самостоятелен модул. Всеки модул има по две групи нагреватели под тавана и на тавана. Мощността на всяка група се регулира от отделни пакети превключватели , а температурата се поддържа постоянно от терморегулатор в рамките на 50-300 °С.
– електрически печки- освен апарати само за един вид топлинна обработка в заведенията за хранене намират приложение и апарати в които едновременно или постоянно се извършват различни топлинни процеси. Използват се за комбнирана или специализирана топлинна обработка. Работни части са нагревателните плочи и фурните. Плочите са чугунени отливки с квадратна или правоъгълна форма. Те се загряват с двусекционни нагревателни спирали, положени в канали на електро изолационна огнеопорна пръст. Върху гредите под нагревателните плочи е монтирана тава, предназначена за събиране на евентуално преминаващи през хлабините течности при невнимателна дейност.
Фурните представляват призматични камери, затварящи се чрез шарнирано закрепени врати. Стените и вратите са топлинно изолирани. На тавана и под дъното на всяка фурна са монтирани електро нагревателни елементи. Всяка плоча е свързане с един превключвател, а всяка фурна- с два. Превключвателите са монтирани на лицевата вертикална стена на топлинният апарат.
При съвременните конструкции температурата се регулира посредством термо-регулатори. Излишната пара във фурната се отвежда чрез отдушник, снабден с клапа за регулиране на влагата. Нормалната работа се контролира със сигнални лампи.
5.5.3. Правила за безопасност на работа
– да не се допуска силно прегряване на работните повърхности. Процесът на горене при печките с течно и твърдо гориво да се регулира постоянно с помощта на клапите на димоходите и вратите за постъпване на въздух, а при електрическите – чрез превключване на мощността с помощта на пакетните превключватели, въртенето на които да става само в дясна посока
– загряването на плочите и фурната да не е по-продължително от 20 минути. Ако не се получава загряване затова време да се изключва и да се търси причината за повредата от компетентно лице.
– след като работните повърхности на печката са достигнали необходимата работна температура да се натоварват равномерно със съдове и да не се оставят да работят
– забранено е разливането на течности по нагорещените работни повърхности на печката.
– преди пускането, запалването на горелките и спирането им при газовите печки да става при съблюдаване на всички мерки, които са дадени при казаните и са общовалидни за всички видове топлинно обзавеждане на газово гориво.
– безопасна работа с пекарна
– с помощта на превключвателите, монтирани на лицевата страна на електропекарната да се включват определен брой фурни на необходимата мощност.
– достигането на максималната работна температура в работното пространство на фурните да става за не повече от 50 минути.
– за да се избегнат топлинните повърхностни претоварвания, а от там и съкращаването на експлоатационният срок на фурните, след достигане на необходимата работна температура, фурните да не се оставят празни.
– след приключването на технологичния процес чрез превключвателите, фурните да се изключат, а с помощта на главния прекъсвач да се изключват и пекарните.

34 Comments on ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПЕЧКИ ЗА ПЕЧЕНЕ

  1. Wonderful post! We are linking to this great content on our site. Keep up the great writing.

  2. I loved your blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  3. this topic to be actually something that I think I would never understand.

  4. wonderful issues altogether, you just won a brand new reader. What might you recommend about your put up that you simply made some days in the past? Any positive?

  5. Muchos Gracias for your blog article.Thanks Again. Cool.

  6. Pretty nice post. I recently stumbled upon your weblog and wanted to express that I’ve really enjoyed surfing around your blog site posts.
    In any case I’ll be subscribing for your rss feed and I hope you write again immediately!

  7. Useful item would it live Satisfactory if i change interested in Greek in support of my sites subscribers? Thanks

  8. Thank you, I ave just been looking for information about this subject for ages and yours is the greatest I ave discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  9. You are my role designs. Thanks for your article

  10. The best approach for the men which you can understand more about today.

  11. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and
    say I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
    Appreciate it!

  12. Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thanks for supplying this info.

  13. Write more, thats all We have to mention. Literally, it
    seems like as though you used the video to create your point.
    You definitely determine what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to the site when you can be giving us something informative to learn?

  14. magnificent issues altogether, you simply won a new reader. What might you recommend in regards to your submit that you simply made a few days ago? Any positive?

  15. You have made some really good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  16. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your site in my social networks!

  17. Thanks-a-mundo for the blog article.Really thank you! Really Great.

  18. VIP Scrapebox list, Xrumer link list, Download free high quality autoapprove lists

  19. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I
    get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I
    will be subscribing to your augment and even I achievement
    you access consistently fast.

  20. It as hard to come by experienced people in this particular subject, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

  21. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the site is very good.

  22. Great blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using?
    Should I buy your affiliate connect to your host? If only my site loaded as quickly as yours lol

  23. Thanks-a-mundo for the blog article.Thanks Again. Want more.

  24. I am really loving the theme/form of your site. Do you come upon any internet browser
    compatibility problems? A few my blog readers have complained
    about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.

    Do you possess any advice to help fix this issue?

  25. Major thankies for the post.Really looking forward to read more. Really Great.

  26. We stumbled over here different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

  27. Pink your website post and cherished it. Have you at any time imagined about guest putting up on other relevant weblogs comparable to your website?

  28. Thank you ever so for you post.Really thank you! Fantastic.

  29. Informative and precise Its hard to find informative and accurate information but here I noted

  30. You can certainly see your expertise in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

  31. Wow, wonderful blog structure! How long have you
    been blogging for? you made running a blog glance easy.
    The overall look of your website is great, as neatly as the content material!

  32. Well I definitely liked reading it. This article provided by you is very effective for correct planning.

  33. Nice Page , guys! Good Articles aswell. Bookmarked

  34. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

Comments are closed.