АПАРАТИ ЗА ВАРЕНЕ НА ПАРА

Апарати за варене на пара – предназначение , принцип на действие, видове, правила за експлоатация и безопасна работа
5.6.1. Предназначение – Парните шкафове са предназначени за топлинна обработка варене в атмосфера на наситена или прегрята водна пара.
5.6.2. Видове -конструктивното им изпълнение зависи от това , дали са с вграден парогенератор , или работят с пара от външен източник , от начина на циркулация на топлоносителя и от налягането в работната камера.
5.6.3. Принцип на дествие
– работната камера – е с призматачна форма. Хранителните продукти се зареждат върху функционални плътни или перфорирани съдове ,които се плъзгат от водещи шини. Броят на камерите за варене може да бъде различен.
– парогенератор – намира се в долната част на корпуса , под работната камера. В него се произвежда водна пара чрез загряване на вода с помощта на тръбни нагревателни елементи. Връзката между парогенератора и работната камера се осъществява чрез тръбопровод. При паровъздушните шкафове с принудителна циркулация на топлоносителя в работната камера е монтиран вентилатор.
Начин на топлинна обработка – при работа на апарата повърхността на хранителните продукти е обхваната от паро-въздушна смес ,която изпълнява функция на междинен топлоносител.
Този начин на топлинна обработка позволява да се запазят в голяма степен витамините и минералните вещества. Недостатък е невъзможността да се постигнат вкусовите качества , характерни за продуктите , варени в течна среда.
Някои конструкции парни шкафове могат да се използват и за дефростация на замразени ястия.
5.6.4. Правила за експлоатация – ежедневно трябва да се проверява нивото на водата в парогенератора. Тази дейност се осъществява чрез следене на нивопоказателя или чрез отваряне на конролното кранче.
Ако електропарният апарат загрява бавно и трудно се образува парообразуването , след изключване на апарата от мрежата трябва да се провери изправността на всеки нагревател
Ежегодно се извършва контролно измерване на заземителната инсталация , а заземителните проводници и връзки се проверяват ежемесечно.
Да се проверява изправността на клапана – турбинка на предпазителя и на пароизпускащия клапан.
Отварянето на вратите на шкафа да е възможно само след като се отвори клапана за изпускане на парите – това да е синхронизирано

5 Comments on АПАРАТИ ЗА ВАРЕНЕ НА ПАРА

  1. Say, you got a nice blog post.Much thanks again. Awesome.

  2. This is one awesome article.Really thank you! Really Cool.

  3. Very informative article post.Thanks Again. Cool.

  4. Im thankful for the article post.Really thank you!

  5. Thank you ever so for you article post.Much thanks again.

Comments are closed.