СПАНАЧЕНА ГЪБА С ВЕНЕЦИАНСКИ ПАСТЕТ ОТ ГЪШИ ДРОБ

За това по-специално бях вдъхновенa от гъбата на известния готвач Енрико Крипа, надявам се да ви хареса!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  за 4 човека

За гъбата

спанак  50 гр
вода  125 мл
разтопено масло  60 гр
яйца  1,5
брашно 50 гр
бакпулвер   2,5 гр
2 пълнителя за сифонни
хартиени чаши

За черния дроб пастет

черен дроб  125 гр
лук   100 гр
бульон   100 мл
бяло вино  50 мл
сол
пипер
зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Извадете сока от спанака или (бланширайте спаначните листа за няколко минути, оставете ги да се охладят във вода и лед, изстискайте ги) и  изсипете сока в купа за потапящ се блендер; добавете водата и разтопеното масло и пасирайте.
Добавете яйцата, брашното и бакпулвера и смесете за няколко секунди; прецедете и изсипете сместа в сифона с двата газови заряда и оставете да почива в хладилника за половин час.
В тиган с незалепващ тиган оставете да къкри лука за около десет минути на много слаб огън; покрийте го с бульона и гответе още 10 минути. Добавете черния дроб, нарязан на ивици, поръсете с бяло вино и гответе за кратко, така че да остане розов вътре. Овкусете със сол и черен пипер.

Извадете сифона от хладилника, вземете хартиена чаша и направете дупка в основата, напълнете я 3/4, като напръскате сместа и държите сифона във вертикално положение; гответе в микровълнова за 1 минута и 30 секунди на максимална мощност.

Оставете леко да се охлади и нарязайте чашата, като внимателно извадите гъбата.  Поставете върху гъбата дроба и пресни филизи.