ПОШИРАНА ПИЛЕШКА РУЛАДИНА С ПАТЛАДЖАН И МОЦАРЕЛА И ДОМАТЕН СОС

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Пилешко филе 800 г

Яйца  2 бр

Галета 200 гр

Брашно 150 гр

Зехтин 100 мл

Краве масло 30 гр

Патладжан 500 гр

Моцарела 200 гр

За доматен сос:

Моркови 50 гр

Целина 50 гр

Кромид лук 100 гр

Чесън 20 гр

Домати пресни 220 гр

Захар 6 г

Сол 5 г

За Винегрет:

Зехтин 100 мл

Лимонов сок 30 мл

Магданоз 30 гр

Чесън 10 гр

Босилков зехтин 10 мл

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Патладжана се измива, оставя се нарязана по дължина филийка, а останалият се нарязва на полумесеци. Запечатва се с малко зехтин до готовност.

Почистеното, измито и отворено на 3 пласта пилешко бонфиле се овкусява със сол и черен пипер, поставя се плънката от запърженият патладжан и моцарела, завива се на руладина и с помощта на фолио, добре обезвъздушено се пошира във вода за 20 мин. След това фолиото се премахва, филето се подсушава и се панира в брашно, яйца и японска галета. Запечатва се в малко зехтин до хрупкава коричка.

Почистените, измити и нарязани на ситно лук, чесън, моркови и целина и се задушават в растителното масло и малко вода до омекване. Прибавят се настърганите домати и също се задушават. След 10-15 минути задушените зеленчуци се поръсват със солта и червения пипер, разбъркват се и се пасират. Полученият сос се разрежда с горещ бульон от пиле и се кипва. Тогава се прибавят размитото с малко студена вода брашно (леко запечено до светлокремаво оцветяване), сол и захарта.

За винегрета се нарязват на ситно магданоза, чесъна и  се разбъркват добре със зехтина и лимоновият сок. Овкусева се със сол.

В плато се поставя соса а върху него панираното пиле, патладжан, винегрета от зехтин и босилковият зехтин.