ПРЕЗЕНТИРАНЕ НА КУЛИНАРНИ ИЗДЕЛИЯ

Красивата маса е въпрос и на красиво поднесена храна. Специално внимание се обръща на изисканата презентация на чинията или както в съвремиенните кулинарни предавания го представят като плейтване.

ПРАВИЛО 1. БАЗОВИ ПРАВИЛА

1а

Опитът прави готвача блестящ, все по-смел и по- дързък, но правилата трябва да се знаят. Има определени правила, които трябва да се следват, за да се овладеят някои съвременни техники за представяне на храната.

* Чинията никога не трябва да бъде претоварена с храна, но не трябва да бъде и празна.

* Големината на чинията е от голямо значение, и винаги трябва да бъде добре подбрана.

* Външната част на чинията, по ръба, на 2 см винаги трябва да бъде оставяна празна.

* Чинията трябва да бъде аранжирана балансирано.

* Най-често за декорация на ястия се използват подправките, или част от съставките, с които е приготвено. Това не е задължително, но е добра отправна точка за информация за ястието с неговата презентация. Напоследък се използват много ядливи цветя, микрорастения.

* Важно е количеството декорация да не превишава количеството на ястието или да го подтиска. Храната трябва да е центърът на вниманието.

* Не бива да се прекалява със сосовете, за декорация на чинията

* Съдовете  в които се поставят ястията трябва да са чисти

* Горещите ястия се оформят върху горещи чинии

* Горещите ястия не се гарнират с листо от маруля

* Ястия с яйца не се оформят върху сребро или друг метал

* Всички пържени във фритюрник ястия първо с оцеждат вурху хартия.

* Основни  принципи при оформяне на единични порции

  • логото на чинията е отгоре
  • засищащата гарнитура е отдясно, въглехидратната отляво
  • основното ястие е отдолу
  • месния сок е под или до основното ястие, а сосът отгоре

* Основни принципи при оформяне на плата

  • погледнато отгоре месото се подрежда като керемиди отдясно наляво така ,че да може да се вземе най- горното парче , без да се съборят другите.
  • гарнитурите се подреждат отляво като се редуват цветовете
  • месото се обкръжава с малко сос а другия се поднася отделно  сосиера.

 

ПРАВИЛО 2 НЕЧЕТНИТЕ ЧИСЛА СА ПО ДОБРИ ОТ ЧЕТНИТЕ 1б

* При оформянето на чиниите логиката е че нечетните числа не позволяват да се създава симетрия, а симетрията не е най- доброто представяне на красива чиния.

*Нечетните числа винаги работят по-добре от четните, особено ако се сервират хапки или десерти – три или пет е по добре от две или четири. Същото важи и за броя на цветовете.

 

 

 

ПРАВИЛО 3 ИЗПОЛЗВАЙТЕ БЯЛ ИЛИ ЕДНОЦВЕТЕН ФОН1г

 *Също както художниците и готвачите започват по добре на бяло платно. Белият цвят създава неутрална основа, върху която ще изпъкнат всички други цветове. Белият цвят създава контрасна база, върху която ще бъдат видими всички други цветове.

*Сервирана върху бяла чиния, храната изпъква, цветовете и изглеждат по-живи и презентацията по- въздействаща.

*Когато за сервиране се избират цветни чинии, за предпочитане е да са монохромни чинии и цвета на чинията да подхожда на ястието, което се сервира.

*Когато се избира цвят на чиния, спазва правилото за топлите и студените цветове. Топлите цветове възбуждат емоциите и апетита, студените цветове събуждат ума и подтискат апетита. Бялата чиния е перфектна, черната е стил, червената е твърде топла а, синята е твърде студена.

*Внимавайте с избора на основата , когато е различна от бяла, черна и сива – цветовете влияят на нашите възприятия.

 

ПРАВИЛО 4 ТЪРСИ КОНТРАСТИТЕ В ЦВЕТОВЕТЕ И СЕРВИРАНЕТО 1х

* И обратно на горното правило идва правилото за контраста, което звучи – сервирай контрастно. Светлите храни в тъмни чинии, ярките храни в бели чинии.

*Храните идват с толкова много и различни цветове, че ние можем да се възползваме от този факт и да ги аранжираме в чинията. Съчетавай дръзко и смело и ако няма от къде да започнеш винаги можеш да използваш базовите съставки и подправки, които участват в ястието.

 

 

ПРАВИЛО 5 НАМЕРИ АЛТЕРНАТИВНА ЧИНИЯ 1д

* Напоследък големите топ готвачи презентират своите ястия не само в големи бели чинии , но и в нестандартни по форма и материали съдове. Това предизвиква интерес, излиза от класическото и действа вдъхновяващо. Използват каменни, дървени, дори подложки от естествени полускъпоценни камъни.

 

 

 ПРАВИЛО 6 НАУЧИ ИНСТРУМЕНТИТЕ

1е

*Изящните чинии не се редят с пръсти, а с инструменти – пинсети, декоративни четки, криви ножове, специални лъжици и др.

 

 

 

 

 

 

ПРАВИЛО 7 ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЦВЕТЯ БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ1ж

*За да има необикновен цвят в чинията използвай ядливи цветя. Цената им е висока,  но красотата в чинията е запомняща се. Чинията никога не трябва да се аранжира с неядливи неща. НИКОГА.

 

 

 

 

 

ПРАВИЛО 8 НЕ ТЪРСИ СИМЕТРИЯ, ТЪРСИ ФОКУСА 1з

* Когато започнеш върху бялата чиния, започни първо от фокуса, от това което искаш очите първо да видят. После декорирай около него и върху него. Фокусът може да не почва от центъра. Намери артистичен подход.

* Френските сирена се подреждат в чинията по посока часовниковата стрелка – 12 е това с най-мекия вкус, а в 11 часа се слага това с най-острия.

* Когато аранжирате чиния е важно да изберете на кой елемент искате да акцентирате. Това в никой случай не означава, че основният елемент в ястието трябва да бъде в центъра на чинията. Важно е да запомните, че най-високите елементи от ястието трябва да са отзад (српямо гледната точка на госта) и че най-ниската точка в композицията не трябва да е в центъра. Обикновено акцента се поставя върху протеинната част на ястието.

* Не затруднявайте гостите си. Не стройте кули и сложни структури с храната, така че преди опитване на ястието да трябва да се разрушава композицията.

* Ползвайте идеята за часовника. Пюрето поставете на 10 часа, месото на 2 часа и зеленчуците на 6 часа. Това е най-сигурната композиция. Когато я овладеете, ще можете да нарушавате правилата.

ПРАВИЛО 8 РАЗНООБРАЗИЕ НА ТЕКСТУРИТЕ1и

*Текстурите създават контраста в яденето. Комбинирането на твърдо и меко, на гладко и неравно прави храната да изглежда богата. Различна текстура можете да постигнете като ползвате продукти с различни характеристики или различни методи на приготвяне.