ПОЛСКА КУХНЯ

ПОЛСКА КУХНЯ

ХАРАКТЕРИСТИКА

Влияние върху полската кухня са оказали Руската, Литовската и Френската кухня. Към основните й храни се отнасят месото, морските и сладководните риби, зеленчуците и картофите. Месото свинско, телешко, говеждо, птици и дивеч без агнешко и овнешко, и обичаното в Полша конско месо, се приготвя по най-различни начини и се поднася на порции, по-големи от обичайните. Често се приготвят и птици. Преобладаващата гарнитура към ястията са картофите, зелето, по-малко се използуват ориз и тестени изделия, а също така и различно приготвени зеленчуци.  В Полша често се приготвят ястия от мляко и сметана, масло, маргарин, свинска мас, подправени с така обичаните от поляците гъби и булгур,  от които често се готвят главни ястия и предястия. Студените предястия обикновено се правят от риба.

Студени предястия – салати от месо, риба, зеленчуци с майонезни заливки и винегрети, желирана риба, черен и сьомга хайвер, пълнени зеленчуци, бутербродни изделия, пастети.

Топли предястия – варени, забулени, пържени яйца и омлети, тостове с мозък и шунка, воловани и солени палачинки.

Супи – на популярност се радват гъстите зеленчукови супи, най-вечe боршът, взет от Руската кухня, и хлодникът, взет от Литовската кухня. Поднасят се и плодови супи — от ябълки, сливи, вишни и др., щи и кремсупи.

Безмесни ястия- каши с гъби и булгур, картофи с яйца.

Основнни месни ястия- любими полски специалитети са бигосът (свинско месо  с кисело и прясно зеле с бекон, салам, доматено пюре, пиперки, чесън, майорана), Полските зрази и Варшавските флачки (шкембе), гулаши, руладини, ястия от шкембе и мозък.

Десерти – пресни и печени плодове, кисели, мусове, суфлета, пудинги, сладолед., блини, понички с мая.