ИСПАНСКА КУХНЯ

ИСПАНСКА КУХНЯ

ХАРАКТЕРИСТИКА

           Испанската кухня е добре известна в Европа с морските си дарове и колоритните си зеленчукови комбинации. Много от нейните ястия попадат в класациите с рецепти по здравословно хранене, като част от така популярната Средиземноморска диета.

Регионалните различия в Испания се проявяват и в нейната кухня. Най-известни са баскийската, галийската, кантонската, валенсианската, естремадурската и кухнята да двете Кастилии. В страната на аромата на зехтин и шафран, портокали и вино, живеят 17 националности. Чужденците, най-много се изненадват точно от тези разлики между регионите – в езика, културите, артистичните традиции, пейзажите и политиката и разбира се кухнята. В тази страна има осем гастрономически зони и навсякъде в нея съществуват фирмени ястия и напитки. Независимо от това, че отделните зони се отличават със собствен стил и колорит, те все пак имат някои общи черти.

Основната мазнина, която се използва е зехтин, който диетолозите смятат за най-здравословната мазнина. Най-често са приготвяни ястия от риба, морски дарове, бобови растения и ориз. Ястията се обогатяват с домати, чушки, картофи, яйца, чесън, лук, маслини, бадеми и вино.

Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматни билки  като шафран  са изпълнени с изискан вкус. Испанската кухня е получила своята слава благодарение на ястия като:  паеля, гаспачо (люта студена супа),  тортиля (омлет) или  тапас.

Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови култури.
За Кастилия е характерно печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е серано и пикантни свински наденички чоризо. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира  парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е родината  на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушаван на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.
Не само в Испания невероятна популярност носи студената супа с рендосани зеленчуци – ajo blanco (бяла) и gazpacho (червена). Останалите типични за Испания супи са: puchero (пучеро )– с телешко и шунка, наденица, юфка, магданоз и чесън, а също така гъста olla podrida (олла подрида), чиято основа са: агнешко месо, телешки бифтек, телешки опашки, шунка, пушена наденица, боб и зеленчуци. След сваряване, месото се нарязва на малки парчета сервира се в супа подправена с чесън и ароматни подправки. Из цялата странна са много известни tortillas (тортила) – пържени омлети, сервирани както топли, така и студени.

От друга страна на крайбрежиетo предимство имат ястията с риба и морски дарове. Огромните търговски халета, които са атракция почти на всеки морски град, служат като търговска точка, където всеки ден се продават огромни количества скумрия, риба тон, скариди, октоподи, миди или лангуста.

На всяка испанска трапеза присъства зехтинът, чесънът, ароматни подправки, и най-вече виното, което пък от своя страна ни навежда над мисълта, че испанската кухня е една от здравословните кухни. Широко приложение в испанската кухня намират и подправките: шафран, розмарин, майоран, мускатно орехче и др.

Испания е прославена и със своите шунка и кашкавали. Най-известният кашкавал е кабралес, който по вкус много напомня на френското сирене рокфор. Най-добрата шунка се нарича „хамон“ във Валенсия и „хабуго“ в Андалусия. На особена почит в страната е хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Друго известно ястие, превърнало се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена супа „гаспачо„, която се поднася с прясно изпечени хлебчета.

В страната на баските, на север в Испания, приготвят невероятни рибни блюда. Именно от този регион е знаменитото ястие от треска, т. нар. „пил-пил„.

Типичното предястие е Tapas (тапас), които получаваме безплатно с бирена чаша „caña”. Следващото предястие е pintxos – ястие на единия зъб, с което е известен региона на Сан Себастиан. По-големи от tapas са raciones. Едните и другите се състоят от един продукт или ястия такива като: печено свинско ухо, калмари по римски, наденички във вино. Още по-голяма порция е platos combinados, която свързва в едно няколко продукти (крокети, зеленчуци, варено яйце, телешко). Съгласно с испанския обичай преди храна се сервират пържени бадеми, зелени, сурови маслини, хрупкави хлебчета и доматен и чеснов сос.

Емблема за Испания са и крехкото печено „касуела„, колбасите „фует“ и соса „аллиоли“ на Каталуня, а във Валенсия е паелята – елегантно съчетание на ориз с морски дарове, култовото ястие на испанската кухня. Историята разказва, че беден испански рибар поканил на вечеря своята любима, събрал всички продукти, които се намирали в дома му и ги задушил заедно. Така се появило изисканото ястие „para ella“ – за нея!