УПМА ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ГРИС

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100о гр  зеленчуци – карфиол, картофи, моркови, тиквички, тиква и др

100 гр домата

100 гр чушки

500 гр спанак листа

30 гр стафиди

300 гр пшеничен грис

600 мл гореща вода

50 гр масло или  гхи

5 гр синапено семе

5 гр кимион

1 дафинов лист

5 гр настърган пресен джинджифил

1 бр зелена люта чушка

10 гр  чимен

10 гр кориандър, смлян

5 гр куркума

5-6 зърна черен пипер, смлян

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Зеленчуците се нарязват на парчета, но не много на дребно (карфиола на по-едро, тиква и тиквички – на по-едро, целина и морков – на по-дребно).
Запържваме картофите отделно в гхи до златиста коричка от всички страни и ги изваждаме.
В същата тенджера запържваме синапа и кимиона докато синапът започне да пука. Слагаме джинджифила, лютото чушле и дафиновия лист и пържим 8-10 сек. Добавяме подправките на прах и чимена и разбъркваме. Добавяме твърдите зеленчуци, разбъркваме и наливаме вода да покрие 2 см от дъното. Когато заври, слагаме капак и намаляваме огъня на среден и готвим 10-12 мин с едно разбъркване. Посоляваме и готвим още 3-5 мин ( зеленчуците не бива да се разкашкват).
В друга тенджера със сухо дъно запичаме гриса като бъркаме постоянно докато стане светлокафяв. Добавяме стафидите при зеленчуците, добавяме картофите, добавяме и останалите зеленчуци и поръсваме с гриса. Разбъркваме много добре и внимателно за да се облепят всички съставки с грис. Доливаме 600 мл гореща вода, разбъркваме добре и завираме . Слагаме капак и готвим на слаб огън още 2 мин.
Добавяме 50 гр гхи, лимоновия сок и пак разбъркваме добре. Трябва да се получи влажна (но не течна) смес от зеленчуците и гриса.
Вместо да се запича, гриса може да се запържи в гхи-то.