СТИЛОВЕ БАРМАНСКО ОБСЛУЖВАНЕ

Обслужването в бара не трябва да показва само стил, но и да забавлява.

Различават се два стила в баровото обслужване – класическо и атракционно („Flair“).

Класическото барманство представлява традиционното смесване на напитки, базиращо се на научна основа.

Атракционният стил се опира на традиционните рецепти и правила за сервиране, но отива над това, търсейки по-атрактивно представяне. Приготвянето и поднасянето на коктейлите трябва да е професионално. То е действие, примесено с атракция. То е като да се забавляваш, докато работиш . Включва подхвърляне, завъртане, балансиране на бутилки, чаши и средства за работа на бармана. То е изкуство, скорост, прецизност, начин на обслужване. Не е просто жонглиране на предмети, а специална техника и метод за поднасяне на напитки, който е създаден да придаде емоция в преживяването на госта. Сервирането трябва да се прави винаги с финес и стил. Приготвянето на напитката не е само обикновено дозиране и разливане в чашите. Добрият барман превръща приготвянето на напитката в атракция. Барманите използват различни „трикове“, като пирамида от чаши; подхвърляне на резенчета лимон и хващането им с чаша; подхвърляне на бутилки пред и зад тялото, жонглиране; сипване зад гърба или специално създадена „хореография“, която включва и членове от останалия обслужващ персонал. В стремежа си да направят престоя в бара по-забавен, някои бармани превръщат в шоу приготвянето на всяка напитка.

Екстремно сервиране („сценично“, „артистично“, „флейър (flair)“ сервиране) означава игра, да се прави шоу, да се изнася представление, да се развличат и забавляват гостите, да се използват „зрелищни“ елементи. Не просто да се поднасят напитките, а да се сервират със стил. Клиентите са дошли в бара, за да се насладят на качествено обслужване. Уникалността е в обслужването и развлечението, което се предлага на гостите.

Съчетанието на професионални умения и елементи от „шоу“ повишават посещението на бара, приходите и бакшишите. Обслужването на бара е повече от подхвърляне на бутилки и правене на трикове. Трябва да се направи нещо, с което да се накарат гостите да се връщат в заведението. Може да е нещо просто като, например, поддържане на контакт с очи, приятелски поздрав ,  усмивка. За да се постигне успех, трябва да се комбинират стил, атрактивност, забавност, чувство за хумор и желание сценична изява. Така ще бъде интересно на гостите, ще е забавно и персоналът на бара ще е доволен, че прави клиентите си щастливи.

Основни правила, които трябва да се спазват при „спектакъла“ са:

  • Да не се допуска загуба (разливане или разплискване на алкохол).
  • Да не се забавят поръчките при забавлението на гостите.
  • Да не се тренира никога на работното място.

Няколко лесни „трика“.

Гарнитура. Попитайте: „ Искате ли лимон с питието, господине?“. Ако каже да, Вие сте привлекли вниманието му. Подхвърлете лимона с дясната ръка зад гърба си и го хванете с чашата с напитка, която държите в лявата ръка или подхвърлете резена лимон нагоре над рамото си и го хванете с чашата с напитка като омекотете удара, за да не изпръскате госта и себе си. Движете чашата в посока на падането на лимона.

Ако гостът каже, че не желае лимон, просто го подхвърлете с дясната ръка зад гърба си и го хванете с лявата, казвайки: „Разбирам Ви, и аз не ги обичам“.

И в двата случая ще предизвикате усмивка, добро настроение; ще сте предразположили госта.

Сламки. Сламките често се използват от барманите за установяване на контакт с госта и за включването им в „шоуто“. Научете се да ги подхвърляте и те да падат в чашата с напитка. Хората обичат да се забавляват.

Подхвърляне от лявата към дясната ръка и обратно. Опитайте най-напред само с един предмет и с по-малка арка, държейки го с палеца, показалеца. Опитайте с по-висока арка. Добре е да практикувате най-напред с пластмасови чаши.

Пирамида от напитки. Голяма атракция е да поставите няколко чаши една върху друга. Колкото повече, толкова по-атрактивно е, но и по-трудно. Внимавайте да не изпуснете чаша или някой да не вземе средна. Много внимание е необходимо когато строите и когато разваляте пирамидата.

При атрактивното приготвяне и поднасяне на напитките, барманът не е като клоун в цирка, въпреки че участва в своеобразно представление. Независимо от начина на сервиране, барманите са в бизнеса на приготвяне на напитки. Подхвърляйки бутилката, трябва да мислите и за представлението, и за напитката. Ако демонстрирате завидни жонглиращи умения, но забравите да завършите и поднесете напитката, ще имате недоволен клиент. Основната цел на бармана е да забавлява гостите, докато им сервира напитки. Все повече работата на бармана се превръща в спортен спектакъл, но предназначен само за хора над определена възраст.

Консуматорите с удоволствие наблюдават артистичността на бармана. Търсенето на шоу в смесването и сервирането на напитки е развлечение не само за госта, но и за персонала. Барманите често се отегчават да наливай едни и същи напитки с часове.  Ако персоналът е отегчен, как да се очаква гостите да се развличат и да посещават  бара? Атракцията дава възможност да  се предизвика интерес в нещо толкова рутинно като наливане на напитки. Стимулира развитието на бармана и неговото усъвършенстване. „Шоуто“ създава вълнение, повишава нивото на адреналина и това се харесва на клиентите. Не трябва да се забравя, че барманството е атракция и точно „шоуто“ помага да се издържи на конкуренцията.

За да стане барманът добър, той трябва да се запознае с класическото барманство. Всеки може да застане зад бара, да налива напитка в чаша и да я подава. Това не е достатъчно, за да е барът конкурентен. Съвременното професионалното барманство изисква талант, познания и умения. Барманството е бизнес, затова трябва персоналът да се концентрира върху професионализма. Не се допуска счупване на инвентар, забавяне на обслужването или разливане на напитки. Бар-персоналът трябва да се наслаждава на шоуто. Да практикува в къщи, а не в бара. Никога не се тренира пред публика. При практическите упражнения може да се ползват пластмасови бутилки; никога не се жонглира в бара с празни бутилки. Барманите не са циркови артисти. При хореографията на „съчетанието“, на позициите и движенията, да се има предвид, че те трябва да са естествени, да спомагат за смесването на напитките, да се прилагат без да се прави компромис с технологията на приготвяне или сервиране на питието. При представлението се ползват чаши, жонглира се с една или две бутилки, бутилка и кутийка или различни гарнитури, сламки и т.н. Всички движения са подчинени на приготвянето и поднасянето на напитката. Сервирайте, слушайте и развличайте гостите.

Ако има организирано състезание за бармани, се прави специална хореография с музика. Подготвя се сцена за всяко „представление“ и движенията не са важни за смесването на напитката, а по-скоро имат атрактивен характер.