ДОМАШЕН ПЛАСТИЛИН

ДОМАШЕН ПЛАСТИЛИН

Моделирането е много полезно за децата, тъй като позволява да се развият фини двигателни умения и най-положително влияе върху развитието на детето. Много занаятчии като занаятчии от пластилин, но вариантът на магазина не е най-добрият. Дете може да се мръдне и дори да се отрови. Така че не забравяйте да разберете как можете да направите дома пластелин!

МАТЕРИАЛИ

От какво  се произвежда пластилин? Нека да изброим основните съставки от които се използват най-често:

Брашното – играе ролята на основата. Можете да използвате обикновени пшенично брашно, царевица, овесено брашно или други.

Водатя е в тандем с брашното дава на пластилина необходимата пластичност.

Сол – тя абсорбира влагата и не позволява да се изпари. Ако този компонент бъде пренебрегнат, тестото просто се суши и не може да се съхранява и използва дълго време.

Лимоновият сок – играе ролята на консервант и позволява да съхранявате тестото дълго време.

Растително масло -необходимо е, първо, за по-добро сливане на всички останали съставки, и второ, да се даде по-голямата част от пластичността. Трето, маслото намалява лепливостта на пластилина и ви позволява да работите с него, без да се страхувате, че тестото ще се придържа към ръцете ви.

В някои рецепти, има и компоненти като винен камък или стипца. Много от тези имена може да изглеждат странни, но в действителност днес всичко това е на разположение. Винен камък може да се намери в специализиран магазин за сладкарски изделия, ако е необходимо да се запази формата и консистенцията. Стипцата може да бъде закупена в аптека, те изпълняват една и съща функция.

Багрила – разбира се, много по-интересно е да работите с  цветен пластилин. Най-добре е да използвате хранителни натурални бои, те са безопасни и безвредни.

ПРЕДИМСТВА НА ДОМАШНИЯ ПЛАСТИЛИН

Нека да изброим предимствата на пластилин, направен у дома:

Това е безопасно и безвредно. Дори ако детето иска да вкуси масата, няма да се случи нищо ужасно, тъй като всички компоненти са естествени.

Това е удобно и практично. Формоването на този пластилин е удоволствие, защото е пластичен, приятен при докосване и мек. И той не цапа ръцете, което също е важно.

Това тесто е евтино. Всички съставки, които вероятно ще намерите у дома или в близкия магазин, са евтини.

Това тесто се приготвя бързо! Няма да отделите много време, за да направите домашен пластилин.

КАК ДА ГО НАПРАВЯ?

Така че, как да направите домашен пластилин със собствените си ръце? Предлагаме Ви няколко рецепти.

РЕЦЕПТА  №1

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 чаша вода;

1 чаша брашно;

½ чаша най-фина сол;

2 супени лъжици лимонов сок;

2 супени лъжици растително масло;

естествени цветове на храната в различни цветове.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изсипете лимонов сок в стъклена купа и после вода.

Смесва се брашното със сол и се поставя в затоплена тенджера с дебело дъно или в тиган.

Сега добавете растително масло и вода с лимонов сок, разбъркайте всичко. Ако искате да получите пластилин с определен цвят, то тогава може да добавите боя на този етап. Ако имате нужда от много различни цветове, боядисайте го по-късно, когато се охлади.

Разбъркайте сместа на огъня за около 4-6 минути. В крайна сметка трябва да се втвърди.

Охладете състава и го разбъркайте, след което продължете с моделирането.

Тази глина по принцип е годна за консумация, но нейният вкус не е най-приятният поради голямото количество сол. Така че, ако детето ви реши да опита масата , тогава най-вероятно няма да бъдете възхитено. Но във всеки случай няма да бъде отровено със сигурност.

РЕЦЕПТА  № 2

Експериментирайте с цветя

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 чаши вода;

½ чаша сол;

2 чаши брашно;

2 супени лъжици стипца;

2 супени лъжици растително масло;

багрила

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Водата се налива в тенджера и се загрява, след което се разтваря солта в нея.

Сега добавете към солевия разтвор на стипца, растително масло и брашно. Активно и добре размесете масата с ръцете си, като тесто.