ОСОБЕНОСТИ В ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБСЛУЖВАНЕ В АТРАКЦИОННО-ТЕМАТИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В битови  заведения.

Битовите заведения са специализирани.  Това са странноприемници, ханчета, механи, манастирски изби, воденици и т. н. В повечето значително е застъпен атракционният елемент. Ето защо се налага специална организация на обслужването в тях, свързана с вида и с обзавеждането на търговската зала, с обслужващия персонал, с асортимента и начините на сервиране на предлаганата продукция.

Интериорът на търговската зала е подчинен в стилово отношение на характера на заведението. Например странноприемниците се оформят с дървен таван с гредоред, бели  стени, дървен под с дебели дъски. Осветителните тела имитират свещи, лампи или фенери. Някои от тези заведения може да имат стенописи или подходящи декоративни елементи. Обзавеждането в залата е в същия стил. В зависимост от вида на заведението се използват най-вече дървени маси с различна форма и големина. Застилат се с битови покривки, изработени в различни цветове и шарки. От същата материя са и салфетките. В заведения, където масите са без покривки, пред всеки гост се застила салфетка или индивидуално малко каре. За сядане се ползват различни дървени столове, миндерлъци и др. Подовете се застилат с подходящи черги. В същия стил трябва да бъде инвентарът, който се ползва в търговската зала. Най-често това са керамични съдове – чинии, чаши, кани, купички, паници, солници, стомни, керемиди, вази, пепелници и т. н. Употребяват се още дървени тарелки и инвентар от ковано желязо и бакър – котлета, бакърчета, свещници, пепелници.

В битовите заведения обслужват сервитьори, облечени в подходящо униформено облекло с повече или с по-малко елементи от националните ни носии. Желателно е те да познават историческата епоха, за която е характерно тяхното битово заведение. Освен това трябва да имат добра професионална подготовка, за да могат да работят със съдовете и приборите при конкретните условия. Много от правилата за сервиране в случая са подчинени на особености и традиции в нашия бит. При обслужването дори може да намерят място подходящи ритуални елементи и анимация. Изпълняват се фолклорни песни, инструментални изпълнения, танци.

В битовите заведения се предлагат ястия и напитки от българската национална кухня.

В зависимост от вида на заведението се сервират разнообразни мезета -салати, туршии, сирена, пастърми, бабеци, суджуци, филета; чорби - фасул, леща, курбан, манастирска, рибена, зелева; основни ястия – разнообразни яхнии, плакии, гювечи, кебапи, каши, мусаки, пълнени зеленчуци, сарми, скара, шиш; десерти – баници, тутманици, тиквеници, катми, баклави, ошави, овче или биволско кисело мляко и др. Поднасят се безалкохолни напитки -медовина, мътеница, мляко, зелева чорба. От алкохолните напитки се сервират различни ракии и типични наши вина. Някои от ястията (дюнер-кебап, чевермета, определени аламинути) може да се приготвят пред консуматорите. Сервират се специфични български ястия-сирене върху дървена дъска, чорба в котле, риба на керемида, шиш, кебап в стомна или гърне, гювеч, скара в гювече и др. Менюто се съставя много внимателно въз основа на вида на заведението и на особеностите на района. Не трябва да се предлагат ястия, заимствани от чуждестранни кухни, и да се въвеждат съвременни (модерни) форми на обслужване.

Организацията на обслужване в битовите заведения дава големи възможности за редица творчески решения. Във всички случаи целта е да се пресъздаде атмосферата на времето, през което заведението е било типично.

В атракционни заведения. Характерна особеност на атракционните (лат. attractio – атракция, привличане) заведения са условията за развлечение, които се предлагат. Гастрономическият елемент в обслужването отстъпва на заден план.

Атракционните заведения работят като вечерни или нощни. Преобладават баровете с програми и т. нар. вариетета (фр- variete – разнообразие). Организират се още под форма на пещери, кораби и т. н. Такива заведения са и кабаретата. Атракцията в тези заведения се осигурява чрез интериора на търговската зала и чрез изпълняваната музикално-артистична програма. Това е свързано с известни особености в организацията на обслужване.

Интериорът на атракционното заведение е подчинен на идеята за неговото създаване. В повечето случаи той е силно ефектен, впечатляващ. Обзавеждането с мебели трябва да осигурява максимално най-добри възможности за наблюдаване на програмата. Поради това изискване много често търговските зали на атракционните заведения имат квадратна или кръгла форма с амфитеатрално разположение на масите. В баровете се предвиждат и бар-плотове с високи столчета за сядане, което е също част от атрактивността им.

За консумация се предлага ограничен асортимент на студени и топли предястия, деликатеси, сладкарски изделия, замразени десерти, плодове, ядки и др. Поднасят се разнообразни безалкохолни и висококачествени алкохолни напитки, коктейли и други смесени напитки.

Обслужващият персонал трябва да е висококвалифициран, с много добър външен вид. Униформеното облекло зависи от вида на заведението, но в повечето случаи е строго официално.

Повечето елементи на общия процес на обслужване се подчиняват на известните правила за сервиране на ястия и напитки. Използва се най-вече индивидуалната форма на обслужване. Сервитьорите общуват сравнително малко с гостите, които остават да наблюдават програмата.