МИНЕРАЛНАТА ВОДА В БЪЛГАРИЯ И ЗА КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ПРЕПОРЪЧВА

  МИНЕРАЛНАТА ВОДА В БЪЛГАРИЯ – ЗА КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ПРЕПОРЪЧВА

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Единственото, което трябва да се знае е коя вода какво лекува. Лекарите съветват да се пие на малки глътки, за да не предизвикаме обратен ефект.

БАНКЯ

Градът е разположен в красива котловина в подножието на северните склонове на Люлин планина, едва на 17 км от София, той е обявен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника, с температура на водата 36,5° С–37° С и общ дебит 24 л/сек. Всички тези хидротермални води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества.

Подходящи са за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

ВЕЛИНГРАД

Градът е разположен е в Западните Родопи на височина 750 м, в живописната долина на р. Чепинска и отстои на 81 км от Пловдив и на 196 км от Смолян. Температурата на минералните извори е между 28–86° С. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, с общ дебит 170 л/сек, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Водите са с хидрокарбонатни и силициеви съставки, сяра и сероводород, а също и с благородния газ радон.

Курортът е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания.

ДЕВИН

В централната част на Родопите е разположен балнеолечебният курорт Девин. Минералните води са от няколко извора с голям дебит, разкрити чрез дълбоки сондажи. Температурата им е от 16° С до 72° С. Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

ХИСАРЯ

Международно известен балнеолечебен курорт, разположен в южните склонове на Същинска Средна гора. Намира се на 42 км от Пловдив. В Хисар е поставено началото на организираното балнеолечение в страната. Има 22 минерални извора – 16 естествени и 6 чрез дълбоко сондиране, с температура от 37° С до 51° С и общ дебит 4000 л/сек. Водата е слабоминерализирана – 0,257 г/л, хидрокарбонатно-сулфатна, хлорна и натриева, флуорно-силициева, алкална. С висока стойност на рН – 9, без цвят и мирис, с приятен вкус.

Минералната вода на Хисар може да се ползва като трапезна и за профилактика на: стомашно-чревни заболявания; бъбречно-каменна болест и бъбречно-урологични заболявания; жлъчно-каменна болест; заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични заболявания; стоматологични заболявания и профилактика на зъбния кариес, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати.

МОМИН ПРОХОД

Климатичен и балнеологичен курорт, разположен в югозападните разклонения на Средна гора. Намира се на 73 км от София и на 83 км от Пловдив. От незапомнени времена градът се слави с минералните си извори, познати още по времето на Римската империя. Сега минералната вода от 9 извора, с температура 56° С, е събрана в един водосборен басейн. Водата на Момин проход е втора по радиоактивност след тази на лечебния курорт Нареченски бани, трета в Европа и двадесет и пета в света.

Курортът е специализиран за лечение на хронични неспецифични заболявания на дихателната система, заболявания на централната и периферната нервна система, дегенеративни ставни, кожни и чревни заболявания.

ПАВЕЛ БАНЯ

Курортът е разположен сред живописната Розова долина, на 18 км западно от Казанлък. Павел баня дължи своята известност най-вече на термоминералните си води, които са били използвани за лечение още в древността. От седем естествени и сондажни хидротермални източника бликат минерални води, с температура от 50° С до 61° С и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 л в денонощие. Всички води са с ниска минерализация (0.650–0.671 г/л), хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7.6), с ниска водна твърдост (1.7 немски градуса, т.е меки води}. Същевременно те са леко радонови, силициеви и умерено до силно флуорни. Има два хидротермални източника с нерадонова минерална вода и един с по-ниска температура на водата – 31° С. Всички води са бистри, безцветни, с приятни питейно-вкусови качества, макар и с лек мирис на сероводород, поради наличието на сулфиди (3 г/л).

Заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и др.

САНДАНСКИ

Международно известен климатичен и балнеолечебен курорт, разположен в долината на р. Санданска Бистрица, в подножието на югозападните склонове на Пирин. На територията на Община Сандански има 6 минерални извора. Минералните води са хидрокарбонатно-силициева, сулфатно-натриева и флуорна. Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

САПАРЕВА БАНЯ

Балнеолечебен курорт, разположен в живописна котловина между планините Рила и Верила, по левия бряг на р. Джерман. Сапарева баня се гордее както със своята много студена и чиста планинска вода за пиене, така и с уникалната си минерална вода, която е една от най-горещите в Европа – с температура от 103° С. В центъра на Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите.

Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

Намират се близо до Стара Загора и е известен със своите минерални извори. Температурата с която водата извира е около 40°C, което не я подрежда сред горещите минерални води. Влиянието което оказва върху човешкия организъм е комплексно, но има някои заболявания, които се повлияват особено добре – това са заболяванията на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, възпалителни гинекологични заболявания, бъбречно-урологични и стомашно-чревни болести.

ВОНЕЩА ВОДА

Разположена е в северното подножие на Централна Стара Планина. В селището, освен живописната природа, има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Водата тук е със силна миризма на сероводород, откъдето и селището е получило името си и извира с температура 13°C. Лекува кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и на дихателните пътища. Минералният състав на изворите във Вонеща вода е близък до този на световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция.

БАНЯ

Намира се в Разложко се отличават с лековитост, откриваме в легендите за живота на римляните, които употребявали активно магичните преимущества на местността. За лечебните свойства на минералната вода в Баня вероятно е знаел и Филип Македонски. Една легенда разказва, че той е идвал тук да лекува болните си крака. Намерените римски монети, при каптирането на водата при Старата българска (Римска) баня са доказателство, че още в древността Баня е била известна с лековитите си води, бита и културата си.