ДЖАЛЕБИ

ДЖАЛЕБИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

140 гр брашно

15 гр царевично нишесте

180 мл кисело мляко

5 гр бакпулвер

30 гр топено масло или неутрално масло

3 щипки шафран

вода

 

 

За шафранов сироп

 

80 мл вода

350 гр пудра захар

3 гр шафран

няколко капки лимон

 

 

Jalebi традиционна индийска рецепта с киселото мляко

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА традиционо джалеби

Смесете всички сухи съставки. След това добавете киселото мляко и топено масло. Смесва се добре да се образува суспензия. Оцветете тестото с шафран за да му се даде малко по-жълт цвят.

 

Вашето тесто трябва да прилича на тесто за палачинки . В зависимост от съдържанието на вода в киселото мляко , което използвате, може да се наложи да се добави вода, за да получите правилната консистенция, , може да се добави около 1/2 чаша вода много постепенно, за да се постигне желаната консистенция. И ако вашето тестото е прекалено течно, добавете малко брашно.

 

Когато тестото е готово, оставете на топло в продължение на 24 часа или една нощ, докато ферментира (въздушни мехурчета  се появяват и тестото ферментира). Тестото се прехвърля в пош с 2 или 3 mm отвор приблизително.

 

Загрейте мазнина за пържене, които не трябва да е много горещо.

 

По време на ферментацията, пригответе захарен сироп.

 

Към вряща вода добавете захар, розова вода, лимон и шафран. Пригответе сиропа, докато се сгъсти. Това би трябвало да отнеме около 10-15 минути на средна температура. Ако сте подготвили сиропа предварително , не забравяйте да го затоплите преди сиропирането.

 

Изпържете джелибито като спирала на среден огън, докато добие златист цвят и хрупкаво .След това сиропирайте в горещ захарен сироп за 1 минута.