ВИДОВЕ СМЕСЕНИ НАПИТКИ

ВИДОВЕ СМЕСЕНИ НАПИТКИ

Смесените напитки се характеризират с:

– основни компоненти,

-допълнителни компоненти

– чаша, в която се поднася

От значение са технологията на напитката и начинът на поднасяне.

В практиката на баровото обслужване са се наложили около 40 групи смесени напитки . Обособяването на отделните групи е на база на състава, сходни технологични моменти или традиция.

Кратка характеристика на популярните групи смесени напитки.

Фисове (Fizz). Приготвят се с високоалкохолни напитки (предимно неподсладени) и плодови сокове (най-често цитрусови), които се хомогенизират в шейкър и наливат в чаша. Допълва се газирана вода или пенливи вина.

Круста (Crusta). (Името произлиза от лимоновата кора). Приготвя се с високоалкохолни напитки, ликьори, плодови сиропи и сокове. Смесват се съставките в шейкър. Сервира се в голяма винена чаша .Гарнират се с шайба от плод според сока, който е използван. В някои асортименти се добавя яйце – белтък (силвър фис) или жълтък (голдън фис). Обикновено са силно пенливи напитки. Тази напитка е близка с тези от групите фикс, сауър, колинс.

Коблери (Cobbler). (Носят името на създателя си – Коблър). В състава им преобладават подсладени напитки – ликьори, шери, десертни вина, сиропи; билкови настойки и лед на кубчета. Гарнират се с плодове (цели). В чашата последователно се слагат натрошен лед – до половината или до 2/3 от обема й, захарен сироп, ликьор, вино. Леко се разбърква с дървена лъжица (докато ледът се изкачи на повърхността и се отдели по ръба на чашата) и се гарнират с цели или нарязани плодове. С гарнирането се постига красив външен вид, поради което то е важна част от приготвянето на коблерите.

Кулери (Cooler). (Синоним на дълги, студени питиета, утоляващи жаждата). Освежителни напитки, с лек вкус на лимон. Консумират се по-продължително време. Приготвят се от високоалкохолни напитки, сокове (предимно лимонов) газирана вода, пенливи вина. Подправят се с капки ликьор (гренадин) и битер лимон. Гарнират се с плодови кубчета. Приготвят се в шейкър или направо в чашата, с много счукан лед и се прибавя газираната напитка. При ползване на електрически миксер – съставките заедно с леда се разбиват не повече от 20 s. Сервират се в чаша „колинс“ (до 150 ml).

Колинси (Collins). (Напитката е създадена от лондонския барман Джон Колинс, 1890 г.). Приготвят се обикновено само от драй джин, но по желание на консуматора (а има и такива рецепти) – могат да се приготвят и с друга алкохолна напитка. В състава им влизат високоалкохолни напитки (джин, уиски, бренди, коняк, ром, други), газирана вода, плодови сиропи, лимонов сок, захар и др. Смесват се в шейкър (препоръчва се да не се разклащат в него; не се използва електрически миксер) или направо в чашата за консумация (тип „колинс“, с обем 250-300 ml) с бучки лед и допълване с газирана напитка. Колинс е един от най-дългите коктейли, силно освежаващ. Популярни са: „Том Колинс“ и „Джон Колинс“ (основата е джин), „Майк Колинс“ (ирландско уиски), „Джак Колинс“ (ябълково бренди), „Пиер Колинс“ (коняк), „Педро Колинс“ (ром), „Джуан Колинс“ (текила). Тази напитка е близка с тези от групите фис, фикс, слинг.

Дейзи (Daisy). Състоят се от малко количество алкохолни напитки (предимно ликьори), лимонов сок или сироп (предимно гренадин – сироп от нар). Смесват се в шейкър. При ползване на електрически миксер – 10-20 s. Сместа се излива в чашата и се допълва с газирана вода (по желание – и с повече). Гарнира се с плодове и листа от мента или маргаритки (оттук е името дейзи).

Флипове (Flip) („бързо действие“). В състава им има: алкохолна напитка, мляко, пресен жълтък, захар, сметана, сладко вино или настойки. Хомогенизират се в шейкър – с много едър лед, за кратко време (за да не се „оводнят“). Прецеждат се в чаша за флип. Ароматизират се със смляно индийско орехче. Могат да се хомогенизират и с ножов миксер – сместа с яйцето се разбива по-лесно и се охлажда за по-кратко време. В миксера се бърка лед, за охлаждане (5 min), изхвърля се ледът и сместа се хомогенизира 10-15 s. При ползване на електрически миксер с една бъркалка, ледът се поставя заедно с напитките, а яйцето се прибавя в последния момент; добавя се сметаната и скоростта на бъркане се увеличава. Флиповете се консумират веднага след приготвянето им (чаши 150 ml). Те са тонизиращи и подсилващи организма напитки – повдигат настроението. Приготвят се и горещи флипове – с горещо мляко.

Фикс (Fix). Напитки със средно алкохолно съдържание, които се смесват направо в чашата. Приготвят се от алкохолни напитки, захарен сироп, отвари, лимонов сок, счукан лед, резенчета от цитрусови плодове или кубчета от пресни плодове.

Джулеп (Julep). (Създател на напитката е английският капитан Мариет, който е имал навика да отглежда мента на кораба си). Напитката се приготвя с пресни листа от мента, които се притискат с баровата лъжица в стените и дъното на баровата чаша, за да се извлече ментов аромат (ментово масло). Приготвят се с алкохолна напитка, захар и много лед (натрошен). Прецеждат се в чашата на госта (тип „old fashioned“ – нисък тумблер). Гарнират се с клонче от прясна мента. Един от вариантите на сервиране е чашата предварително да се заскрежи.

Пус кафе (Pouses-cafe). (Наименованието „убиец на кафето“ е останало, вероятно, от времето на „алкохолната забрана“; тогава са смесвали малко кафе с много алкохол). Това са вид десертни коктейли, които се сервират след хранене. Приготвят се от различни по цвят ликьори, сиропи и настойки, които се наливат в чашата, така че да се образуват отделни цветни пластове (в резултат на различното относително тегло на напитките; по-тежка е напитката, която е с повече захар и по-малко алкохолно съдържание). Напитките се наливат направо в чашата – започва се от най-тежката до най-леката напитка, които се стичат по гърба на баровата лъжичка, допряна до последния слой течност. В чест на гости от чужда страна, се правят пус-кафета с техните национални цветове. Оригинален наш коктейл е „Връх Столетов“, приготвен във висока конусообразна чаша, с цветовете на българския трикольор (трите цвята се формират от: трипъл сек, шери-бренди; от шартрьоз или зелена ментовка; от газирана вода и мастика). Напитките се приготвят във високи чаши със столче и се сервират със сламка. Цветовото оформление на коктейла въздейства силно. Има създаден н специален уред за по-лесно приготвяне на пус-кафе.

Къпе (Cups). Коктейли, подходящи за всяко време и особено за женско парти. За основа се използват пенливи или бели вина. В зависимост от вкуса могат да се смесват с отвари, сиропи, ликьори, захар, пресни плодове (не лимон) и се гарнират с листчета от цветя. Сервират се с добавка на газирана вода.

Коктейли с шампанско (Champagner cocktails). Това са група смесени напитки, в основата на които са пенливи (шампанизирани) вина. Комбинират се с ликьори (Кюрасо, Гран Марние) и настойки. Подправят се с капка „Анго-стура“ (подправка) върху бучка лед.

Хайбол (Highball). Популярни, дьлги питиета, които утоляват жаждата. Приготвят се от алкохолни напитки (ром, уиски, джин, други), сок от лимон, бучки лед и газирани напитки (кока-кола, джинджърел и др.). Не се гарнират. Сервират се в чаша „хайбол“, със стъклена пръчица и отделно се предлагат сламки.

Фрапе (Frappe). („впечатляващ“; Франция). Силно охладени напитки. Основата им е ликьор със ситно натрошен (смлян) лед. Сервират се след хранене с две къси сламки. Могат да се използват и „заскрежени сиропи“, безалкохолни и плодови сладоледени смеси.

Рики (Rickey). Дълги освежителни напитки. За основа служи само джин. Приготвят се в чаша (250 ml) – поставят се 2-3 резенчета лимон (притискат се с баровата лъжица към дъното), прибавят се 2-3 блокчета лед, налива се сок от лимон и алкохолната напитка; с газираната напитка се допълва чашата. Гарнират се (често със спирала от кора на цитрусов плод) и се поднасят с пластмасова бъркалка и сламка в отделна чаша. Близки са на „колинс“- напитките.

Сангрия (Sangria) (от исп. sangre – кръв; напитката е създадена в испанска Памгшона, център за отглеждане на бикове и провеждане на „корида“ – борба с бикове). Испанска студена напитка, с тежки, червени вина. В различните райони има различни начини за приготвяне, но всичките рецепти съдържат едро нарязани плодове във виното (престояват в хладилник, за да се предаде аромата им). След това плодовете се ядат с лъжичка. Напитката се сервира в големи чаши за вино. В английски вариант подобна група от напитки означават като „Сенгъри“ (Sangaree) приготвят се с подсладени червени, розови или бели вина, подправят се с индийско орехче, сервират се с лед. Приготвят се и горещи – съставките се загряват и сервират в чаша за пунш.

Шрабс (Shrubs) (от анг. – „храст“; първоначално в състава са участвали настойки от плодове от храсти и кори на цитрусови плодове, престоявали 4-5 дни в ром). Понастоящем се използват и други настойки, както и алкохолни напитки, плодове и подправки. Съставките на настоиката престояват при хладилни условия 5-6 седмици и преди приготвяне на напитката се филтрира. Допълва се с плодове, лед, газирана вода и пенливи вина.

Миете (Mists) (анг. mist-мъгла). Освежителни напитки. Приготвя се, като направо в чашата за консумация се смесват много счукан лед, алкохол и лимонова кора. От многото лед чашата се замъглява-от там и името на напитката.

Смаш (Smash). Приготвя се направо в чашата тип „old fashioned“, c пресни ментови листа (или джоджен), счукан лед, алкохолна напитка и захар. Гарнира се с кръгче лимон или портокал, ментови листа (джоджен) и две къси сламки. Често се приготвя с бренди.

Кникенбайн (Knikenbine) (напитка с немски произход). За основа на напитката се използват различни ликьори (бенедиктин, шартрьоз, кюрасо и др.). Сервира се в чаша за шампанско, с много високо столче. В чашата се поставя цял яйчен жълтък – най-характерното за напитката. Жълтъкът може да се замени с айероконяк, както и да се прибавят други алкохолни напитки – коняк, ром, уиски, джин и др.

Спарклинг (Sparkling). Леки освежителни напитки, подходящи за различни случаи. Представляват комбинации от смлени пресни плодове и пенливи вина. Приготвят се и безалкохолни напитки – комбинации с джинджърейл, тоник и други безалкохолни питиета.

Зомби (Zombie) (напитка-шега). Това са дълги, силни алкохолни напитки. Приготвят се в шейкър – счукан лед, сок от плодове, ликьор (крем дьо кафе) и различни видове ром. Сместа се излива в чаша с лед и върху нея се сипва силен ром (75°), в количество по желание и се поръсва със захар. Питието се гарнира богато с пресни плодове.

Грог (Grog) (наименованието – на адмирал Вернон, наричан „стареца Грог“; през 1730 г. той профилактично е преварил развалена питейна вода, добавяйки ром и захар). Популярна топла смесена напитка. Приготвя се от: високоалкохолни напитки (ром, коняк, джин, уиски, водка), гореща вода, захар, подправки, лимонов сок.

Пунш (англ. Punch, от инд. „понша“ -пет). Първоначално напитката се е приготвяла от пет съставки – арак, чай или вода, подправки (чер пипер, бахар, индийско орехче, канела, карамфил) захар и лимонов сок]. Пуншът е топла смесена напитка. По-рядко се предлага и студен пунш. Приготвя се от алкохолни напитки (заменили впоследствие арака)  ром, коняк или вино. Топлите пуншове се приготвят, като се смесват в специална чаша за пунш и се заливат с горещо вино или чай, с добавка на захар и подправки. Гарнират се с лимон или портокал. Студените пуншове се смесват в шейкър и се сервират в чаши за шампанско (до 150 ml), доливат се с газирана вода или пенливи вина. Гарнират се.

Слинг (Sling – „примка“). Индийски напитки, подобни на пунш. Използват се за утоляване на жаждата. За основа служат чай или вода, алкохолни напитки (джин, уиски, ром, коняк), сок (череши или ябълки), захар. Употребяват се топли и студени. При студените смесването става в шейкър, напитката се налива в чаша „колинс“ и се допълва със студен чай или вода. Сервира се с кубче лед. Гарнира се с резенче лимон или портокал и настъргано индийско орехче. При топлите, съставките се поставят директно в чашата и се допълва с гореща вода. Поръсва се с настъргано индийско орехче.

Екзотик (Exotic) (c южноамерикански произход). Приготвят се алкохолни и безалкохолни напитки. Напитката се поставя в издълбан от едната страна плод – ананас, кокосов орех, грейцфрут, пъпеш, диня и др. Гарнират се с 2 бр. сламки, цветя, листа, друг плод. Плодът предварително се охлажда. Съставките, заедно с вътрешността от плода се смесват в миксер с натрошен лед, след което се прецеждат в плода. Сервират се с подложна чинийка върху лед.

Боле (фр. Bolee). Приготвя се от различни напитки (вино, ликьор, ром, коняк, газирана вода или пенливо вино) с някакъв плод (ябълки, портокали, череши) и захар. За предпочитане е за приготвяне на болета да се използват само пресни плодове. Ето защо най-много болета се правят през лятото, когато пресните плодове са в изобилие. През зимата вместо с пресни плодове, болетата се приготвят с компоти. От плодовете за приготвяне на болета най-много се използват френско грозде, кайсии, ананас, ябълки, малини, мандарини, пъпеши, круши, праскови и портокали. Вкусът на болето трябва да отговаря на вкуса на плода, от който е приготвено. Плодовете, които остават на повърхността на течността, трябва да бъдат нарязани на ситно така, че освен с лъжичка да могат да се поемат при изпиването заедно с течността. Приготвят се в специален съд за боле и се сервират в чаши за боле. Болето се приготвя по предварителна поръчка за не по-малко от 4 души. При приготвяне на болета от плодове със светъл цвят, се използват бели вина, а от плодове с тъмен цвят – червени вина. Технологията е една и съща, а напитката носи наименованието на основния плод, от който е приготвена. Не се препоръчва да се слага лед в болето, за да не се разреди. Най-добре е съдът, в който се приготвя болето, да се замрази отвън или да се постави в хладилник. Болето се поднася след приключване на храненето на обяд или вечер. С него не се поднася нищо допълнително.