МРАМОРЕН КЕКС

МРАМОРЕН КЕКС

НЕОБХИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр обикновено брашно или лимец брашно

250 гр масло

200 гр кафява захар

90 гр разтопен шоколад (или 20 грама какао на прах)

5 бр яйца (в зависимост от размера)

10 гр бакпулвер

10 гр лимонови кори

3 гр сол

20 мл ром, лимонов сок или плодове сироп

10 гр ванилова захар

масло и брашно за формата

пудра захар на прах

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Извадете маслото от хладилника за да омекне при стайна температура. След това в купа се разбива на пухкав крем с пудра захар. Прибавете едно по едно яйцата и се разбърква добре.

аромат според вкуса с повече или по-малко ром и лимонови кори, щипка сол и ванилова захар Mix инча Брашно се смесва с бакпулвера и се разбърква добре.

Междувременно, шоколада (за предпочитане във водна баня) трябва да се разтопи. Загрейте фурната до 160 ° С горещ въздух . Формата за кекса се намазва с масло и се поръсва с брашно.

Към тестото прибавете и други аромати като ситно настъргана портокалова или лимонова кора, 1-2 ч.л. канела, смесени подправки, кардамон, карамфил, джинджифил прах или 1-2 супени лъжици разтворимо кафе на прах.

Преди наливане на масата, за посипване форма се поръсва  с люспи бадеми и / или се разбъркват в тестото

Една трета от тестото се прехвърля във формата, смесете една трета от тестото с разтопения шоколад, и също допълнете формата. Покрийте с останалата маса и с помоща на вилица и въртеливо движение разбъркайте тестото.

В предварително загрята фурна печете за около 45 минути. Извадете за да се охлади за около 10 минути и след това се поръсва с пудра захар.