КИНОА БУРГЕРИ С ГУАКАМОЛЕ

КИНОА БУРГЕРИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр киноа

100 гр лук

10 гр масло

200 гр моркови

150 гр  червен пипер

200 гр праз

10 гр люта чушка

1 скилидки чесън

2 бр яйца

20 гр галета

сол, черен пипер

20 гр магданоз, нарязан на ситно

растително масло за пържене

за гуакамоле

400 гр авокадо узрели

1 бр люта пиперка

200 гр домати

10 гр магданоз, нарязан на ситно

сокът от един лимон

сол, черен пипер

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте киноата с гореща вода, за да премахнете горчивите вещества във външните слоеве и се оставя да се отцеди в гевгир.

Пригответе зеленчуков бульон. Добавете бульона към киноата и под капак  оставете да къкри за около 15 минути на слаб огън. Отместете съда от котлона и оставете още в продължение на 10 минути. Разбърква се от време на време, така че киноата да не е лепкава.

Настържете морковите на ситно. Почистете пипера, отстранете семената и нарежете на фини малки парченца. Почистете праз лук и също нарежете. Добавете лют червен пипер .

Нарежете лука на фино и изпържете в горещо олио, добавете нарязаните зеленчуци и се запържват енергично (около 5 мин.). Отстранете от огъня, киноата, добавете прясно счукан чесън и магданоз и подправете със сол и черен пипер. Нека всичко да изстине напълно.

Добавете яйца и галета към киноата и зеленчуците. Масата трябва да бъде сочена, но твърда. Нека сместа престои около 30 минути.

От сместа с мокри ръце оформете около 12- 14 бургера и панирайте в галета. Загрейте маслото в тиган и изпържете  киноа бургерите от двете страни, докато станат хрупкави и златисто кафяво.

ЗА ГУАКАМОЛЕ

Нарежете доматите на четвъртинки, и след това на конкасе. Авокадото се почиства от костилката и кората. Месото на авокадото се пасира на каша с вилица и се овкусява веднага с лимонов сок. разбърква се с лютата пиперка нарязана без семките на ситно, нарязани на кубчета домати и ситно нарязан магданоз и се овкусява със сол и черен пипер.

Оформете върху плато и сервирайте.