ТЕХНОЛОГИЯ НА ПЪРЖЕНИ АЛАМИНУТИ ОТ СМЛЯНО МЕСО

Пържени аламинути от смляно месо

- продуктов набор – каймата се приготвя от телешко, свинско, говеждо, овче, агнешко в съответните съотношения. Ястията стават най-вкусни, когато каймата се състой от 60% телешко и 40% свинско месо. Може да се правят комбинации от шилешко и телешко, овнешко и свинско и др.

- предвартелна обработка

- смилане на каймата – свинско месо се обезкостява и се нарязва на парчета с маса 50-60g. Осолява се като готварската сол, трябва да бъде 20g за 1kg месо. Смила се на месомелачни машини с диаметър на отворите 2,0-2,5 мм. Смляното месо се оставя да зрее при хладилни условия (0-4°С) за 12-24 h.

–   омесване – полуфабрикатите са твърди без подобрители

За подобряване на органолептичните показатели на изпържените кулинарни изделия, се прибавят, хляб и яйца към смляното месо. Особена роля в това отношение играе хлябът, който благодарение на високото съдържание на скорбяла, намалява загубата на вода от изделието при кулинарното обработване. В смляното месо той е като водопоглъщащ материал. С прибавянето на яйцата се цели да се повиши хранителната стойност на продукта, галета –водопоглъщащ материал – стават по сочни. Яйца – вкус, повече стават твърди, Подправки – магданоз, лук, черен пипер, сол и др

–  оформяне – ръчно или машино (кебапчета, шницели, бифтеци)

Фаршировани – оформят се с дебелина 1см и кръгла форма с плънка от кашкавал, запържен лук, сварени яйца, магданоз и др.

-   изпържване – получените полуфабрикати се панират в брашно или в смес брашно, яйца, галета. Пържат се в малко мазнина или в маслена баня с растителна мазнина при температура 150-160°С.

порциониране гарнитури, сос, масло (за шницелите). Кулинарни изделия се гарнират с пържени картофи, картофено пюре, задушени моркови и др. Порциите могат да бъдат украсени с магданоз или зелена салата, с резенки или красиви форми от червени домати, краставици и др.

оформяне – при оформянето на шницели от смляно месо се постават парче лимон или топче краве масло и се сервира със сос за печено или тъмен основен сос.

качествени показатели – изпържените кулинарни изделия от смляно месо трябва да имат правилна форма, да нямат налепи по повърхността си, да бъдат сочни и с аромата на вложените подправки. Цветът на натурално изпържените изделия, трябва да бъде кафяв с розов оттенък, а на панираните-златистожълт. Сервират се топли. При съхранение губят сочността си.

- видовепържени кюфтета, кюфтета по цариградски, фаршировани кюфтета (зрази), шницели, бифтеци и др.