ИНТЕРИОРНИ РЕШЕНИЯ ЗА РЕСТОРАНТА

 

За добрият интериора и обзавеждането на търговската зала на заведенията за хранене и развлечения се разработва проект по отношение на:

Входният възел обхваща преддверието, фоайето, гардеробната, тоалетните и умивалните. При малките заведения входовете се обединяват с търговските зали, а при по-големите се проектират фоайета, с които са свързани гардеробите, тоалетните и умивалните, както и се предвижда бар или се поставят автомати за кафе и други напитки, щандове за сувенири и др.

Санитарен възел , който включва умивални и тоалетни. Предвиждат се по една тоалетна клетка на 50 места за сядане, но не по-малко от 2 за мъже и жени.

Търговска зала осигурява подходящи условия за реализация на кухненската и друга продукция, за контакти и развлечение, съобразно типа и категорията на заведението. При избора на форма на залата се цели:

–  създаване на условия за добра видимост и ориентация на посетителите

–  за скъсяване на пътя на храната от звеното за издаване до мястото за консумация

–  за намаляване на проходите за движение

–  за подходящо обзавеждане и архитектурно-художествено оформление на интериора

Търговската площ дели се на: закрити (търговски зали) и открити (тераси и градини). Откритата търговска площ балансира сезонните колебания на потока посетители. Терасите и градините могат да бъдат разположени амфитеатрално или да образуват системи от няколко площадки, да бъдат покрити , открити и комбинирани.

Закритите и открити търговски площи могат да бъдат на едно или няколко нива (зала на две нива, зала с галерия, зала на няколко нива, свързани в едно цяло и др.)

художественото оформление на интериора на търговската зала е от изключителна важност за имиджа на всяко заведение. Необходимо е да се въздейства естетически на клиента като се предложи подходяща архитектурно-художествена композиция, правилно подбрана и стилна художествена украса на залата, специфично разпределение на мебелите и съоръженията. Изисква се още правилно зареждане на масите, както и чисто и изискано облекло на обслужващия персонал. От особено значение са архитектурно-художественото решение на интериора на търговската зала, както и използваните материали, колорита, осветлението и др.

материалите в интериора на търговската зала трябва да съответстват на общия архитектурен замисъл. За да е прохладно се използва мрамор, видим бетон и метал. Други материали като дърво, керамика, килими, черги и кожи създават чувство за топлина и уют. Ето защо те се употребяват много често за обзавеждане на битови заведения механи, странноприемници, ханчета и др.

колорита е друго силно средство за целенасочено въздействие върху посетителите. Известно е, че различните цветове предизвикват определени асоциации. В интериора на търговската зала е много трудно да се създаде цветна хармония. Използват се два основни метода за целта чрез контрастни и чрез нюансни съчетания. Контрастните съчетания се съставят от противоположни цветове (жълт и син, зелен и виолетов). Те създават у посетителя чувство за напрежение и динамика. Нюансните съчетания се изграждат от близки цветове в нюансната им гама. Такива интериори изглеждат спокойни и статични. Колоритът влияе и върху начина на възприемане обема на залата. Така например пространствената раздробеност на залата може да се избегне, ако таванът е в ярък контрастен тон, стените са ярко и еднакво оцветени, а мебелите с еднакъв цвят. Когато пространството на залата е еднообразно и скучно, то може да бъде разчленено, ако част от него се оцвети в контрастен тон. Подобен резултат се постига при групиране на мебелите в залата по цветове. Използването на меки нюансни цветови съчетания са причина за вялост и безразличие в интериора. За това би било оригинално да се съчетават ярки контрастни цветове със силно естетическо въздействие.

осветлението бива два вида естествено и изкуствено. Естественото осветление действа пряко, отразено и разсеяно. Предпочита се разсеяното осветление то е най-спокойно, меко и особено подходящо за хранене и почивка в заведенията. Изкуственото осветление дава възможност за оказване на определено оптично и емоционално въздействие. Разновидностите му са: локално осветление; скрито изкуствено осветление (поставено между стените и тавана, което създава чувство за лекота и интимност, както и светещи плоскости-стени и тавани); цветно осветление; луминисцентно осветление. Източниците на изкуствена светлина могат да бъдат стоящи, разположени на пода, зад растения или в ъглите, добавяйки към атмосферата нови елементи чрез създаване на сенки и настроения. Трябва да се има предвид, че осветлението влияе върху външния вид на клиентите. Подходящо за лицето на госта е светлината да пада на нивото на очите или малко над тях. Силна светлина, падаща под остър ъгъл над главата на консуматора би подчертала бръчките и подробностите по лицето, а това е нежелателно.

В търговските зали на висококатегорийните заведения намират място произведения на живописта и скулптурата. Други често използвани начини за декодиране са мозайката, резбата, стенните килими, а по  рядко фреските и стъклописите. Използват се още картини: живопис и графика, по-рядко творби на художествената фотография. Понякога се монтират светещи диапозитиви с рекламна цел. За интериора на търговската зала допринасят и мебелите със своята форма, материал, разцветка и начин на подреждане. Определено емоционално въздействие оказват видът на покривките, салфетките, приборите, чашите и съдовете за хранене, както и външният вид на обслужващия персонал.

озеленяването спомага за общото художествено оформление на търговската зала. Използват се и цветя във вази или жардиниери.

Интериорът на търговската зала е подчинен в стилово отношение на характера на заведението.    В заведения, където масите са без покривки, пред всеки гост се застила салфетка или индивидуално малко каре.

За сядане се използват различни дървени столове, дънери, бурета, миндерлъци, възглавници и др. Подовете се покриват с подходящи черги, козяци, китеници. В същия стил трябва да бъде и инвентарът, който се ползва в търговската зала. Традиционно съдовете чинии, тарелки, гаванки са керамични. Използва се и друг вид инвентар от бакър (мед) бакърчета, тенджери, пепелници. Обикновено такива търговски зали са по-ниски и по-слабо осветени.

Обзавеждането на търговската зала на заведенията за хранене и развлечения включва най-общо маси, столове, пейки, канапета, сервитьорски шкафчета, помощни масички, сервитьорски колички, колички за употребени съдове, ловератори, хладилници, рекламни витрини, цветарници и др. декоративни елементи. От правилното им разполагане зависят добрата организация на работата, пропускателната й способност, нейният уют и интериор.

  • линията за издаване на храна проектира се в непосредствена близост с топлата и студената кухня. Допуска се разстоянието от линията до най-отдалечената маса да е не повече от 20 м. Ако това разстояние е по-голямо, трябва да се предвидят помощни звена за издаване.
  • рекламните витрини разполагат се до входа на заведението или на подходящо място в залата, за да информират посетителите за предлаганите асортименти.
  • бар-плота за напитки може да бъде при входа или в дъното на залата в ниша извън очертанията на залата, до ограждаща стена в пространството на залата или да бъде свободно стоящ. Първите две възможности са подходящи за по-малки зали, а третата-когато се търси разделяне на пространството на големи зали. Барът може да бъде в средата на търговската зала, с кръгла или квадратна форма и да стане композиционен център на интериора.
  • площадката за танци и оркестъра могат да бъдат разположени в центъра или в дъното на залата. В заведения с атракционни и естрадни програми (с над 150 места) танцовата площадка е разположена в центъра.

Площта на търговската зала като цялостна композиция се определя в зависимост от броя на местата за сядане и може да бъде изведена чрез прилагането на формулата:

S=P.a,

където: P брой места за сядане; a норма на площ, кв.м за едно място за сядане (a=1,0 до 1,5 кв.м за 1 място за сядане, в зависимост от типа заведение)

Когато се предвиждат линия за издаване на храната, рекламни витрини, бар бюфет, площадка за танцуване (дансинг) и място за оркестър, техните площи се прибавят към общата площ на залата.

 

67 Comments on ИНТЕРИОРНИ РЕШЕНИЯ ЗА РЕСТОРАНТА

  1. You have brought up a very fantastic points , thankyou for the post.

  2. Im obliged for the blog post. Really Cool.

  3. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  4. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the site is also very good.

  5. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great design and style.

  6. Wow, what a video it is! In fact pleasant quality video, the lesson given in this video is truly informative.

  7. Just because they call it advanced doesn at mean it is.

  8. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Cheers!

  9. You made some really good points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

  10. You completed a few nice points there. I did a search on the subject and found nearly all persons will go along with with your blog.

  11. It as not that I want to copy your internet site, but I really like the layout. Could you tell me which design are you using? Or was it especially designed?

  12. quite good put up, i certainly enjoy this web web site, keep on it

  13. Very good post. I certainly love this site. Keep it up!

  14. Thanks for the blog post.Really thank you! Will read on

  15. When someone writes an article he/she retains the image of a user

  16. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  17. Looking forward to reading more. Great post. Really Cool.

  18. Keep up the excellent piece of work, I read few blog posts on this web site and I conceive that your weblog is rattling interesting and has bands of superb info.

  19. Say, you got a nice article post.Thanks Again. Really Great.

  20. Some really select posts on this site, saved to fav.

  21. I really liked your post.Much thanks again. Really Great.

  22. Very nice write-up. I certainly love this website. Thanks!

  23. your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you

  24. Pool Shop I perceived this amazingly very Article today

  25. that will be the finish of this article. Here you

  26. wow, awesome blog.Much thanks again. Fantastic.

  27. Im no professional, but I believe you just made the best point. You undoubtedly understand what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for being so upfront and so sincere.

  28. what you are stating and the way in which you say it.

  29. You may have some true insight. Why not hold some kind of contest for the readers?

  30. Very informative article post.Really looking forward to read more. Great.

  31. Well I truly enjoyed studying it. This subject procured by you is very helpful for good planning.

  32. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod as. It works well, but isn at as fast as Safari, and has a clunkier interface.

  33. Thanks again for the blog article.Much thanks again. Keep writing.

  34. Merely wanna state that this is very helpful , Thanks for taking your time to write this.

  35. share. I understand this is off subject nevertheless I simply wanted to ask.

  36. Very neat article.Really looking forward to read more. Keep writing.

  37. Wohh exactly what I was searching for, regards for putting up. Be nice to everyone on your way to the top because you pass them all on the way down. by Fred Hufnagel, Sr..

  38. You made some good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  39. Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

  40. Your style is so unique compared to other folks I ave read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

  41. There as definately a lot to learn about this subject. I really like all of the points you made.

  42. Very nice write-up. I absolutely love this website. Thanks!

  43. It as going to be end of mine day, however before end I am reading this wonderful piece of writing to improve my know-how.

  44. very good publish, i actually love this web site, carry on it

  45. Really enjoyed this post.Really thank you! Awesome.

  46. This is one awesome blog post.Really thank you!

  47. Thanks so much for the article post.Much thanks again. Will read on

  48. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Thanks!

  49. This very blog is definitely entertaining additionally informative. I have picked a bunch of helpful tips out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

  50. Very informative article post. Fantastic.

  51. Thanks-a-mundo for the blog article.Much thanks again. Really Great.

  52. Say, you got a nice post. Awesome.

  53. Very informative article.Thanks Again. Fantastic.

  54. Thanks a lot for the blog.Really looking forward to read more. Will read on…

  55. I cannot thank you enough for the post.Much thanks again. Keep writing.

  56. Very neat article post. Really Great.

  57. Thank you ever so for you article post.Really looking forward to read more.

  58. Really enjoyed this blog post.Thanks Again. Awesome.

  59. Really informative post.Thanks Again. Great.

  60. Great, thanks for sharing this blog post. Keep writing.

  61. Say, you got a nice post.Thanks Again. Will read on…

  62. Thanks for the great post, I adore the blog.

  63. This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I ave found something which helped me. Thanks a lot!

  64. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

  65. I truly appreciate this article post. Great.

  66. This is a topic which is near to my heart Take care! Exactly where are your contact details though?

  67. Really enjoyed this blog.Thanks Again. Keep writing.

Comments are closed.