ЯПОНСКА КУХНЯ

Храненето в Страната на изгряващото се отличава с вековни традиции, много от които са останали непроменени от векове. Японците вярват, че от доброто хранене е фактор № 1 за подмладяване и оздравяване на организма.

Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и да накара човек да забрави за напредването на възрастта.

Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.

Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти –  тя е нискокалорична.

Основните принципи за храненето в Япония.

Принцип №1: хранене на малки порции

Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото удоволствие от храненето.

Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, но не можете да се контролирате в количествата, сменете  чиниите – в малки чинии с малко количество храна.

По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората – с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.

Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. “Да ядем малко” – това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане.

Принцип №2: пресни за сезона продукти

Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече са полезните от нея за организма вещества.

Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват само тази храна, която смятат за сочна и съответно прясна за конкретния сезон.
Например в края на пролетта те употребяват зелен чай, бамбукови кълнове и сьомга, а през есента най-предпочитаните ястия са скумрията и гъбите шейтаки.

В северната част на Япония оризът не е толкова популярен като царевицата и картофите. Според японците храната на жителите от тази част на страната трябва да бъда по-калорична. И затова на Хокайдо типичната за цяла Япония юфка се поднася с голямо парче масло. В много райони от северната част се готвят питателни супи от раци и сьомга.

Соевият сос, различните маринати, суши и сладкишите също са различни за различните части на страната. Остров Сикоку се слави с предпочитанията си към тихоокеанската сардела, мандарините и местната юфка, а остров Кюсю – към своя чай, морските продукти и плодовете.

През горещите дни японците употребяват храна, която носи усещането за прохлада – морски дарове и различни видове желе.

През есента на особена почит са печените кестени и юфката от грис и гъби. През късната есен те употребяват саши – нарязана на ивици сурова риба и нагрято до телесна температура саке.

През зимния студ японците се хранят предимно с месо, риба и горещи супи, а през летните жеги – със студени супи, освежаващи морски продукти, студена юфка и салати.

През последния половин век т.нар. бързо хранене завладя и Япония – предлагат се чипсове с водорасли, спагети с рибен хайвер и сладолед със зелен чай.

Принцип №3: близост до изходния вид на продукта

Японската кухня се отличава с минимална обработка на първоначалния вид на продуктите, които трябва да бъдат колкото се може по-пресни и с по-високо качество.

Местните готвачи се опитват да запазят дори външния вид на рибата и зеленчуците, за да може визуално след тяхното приготвяне те да създават илюзията, че не са докосвани.

Принцип №4: запазване на витамините и минералите

Японците се стремят да готвят продуктите по такъв начин, че да запазват съдържащите се в тях витамини и минерали. За тази цел е особено важно да се избере правилният температурен режим.

Не е за пренебрегване и особеното нарязване на зеленчуците – те трябва да изглеждат привлекателно и да се готвят за кратко време.

Японците уважават и вегетарианската кухня. Широко разпространени са както салатите от ряпа, краставици и моркови, така и диворастящите растения, билки и водорасли.

През епохата на шогуните започнал златният век на Япония, който продължил цели 400 години. Подемът се отразил и на гастрономията – развит бил специален етикет за поведение на масата, в подредбата на ястията водещо станало естетическото начало. През епохата на самураите маниерите на хранене достигнала до висотата на истинско изкуство и били подчинени на сложна церемония.

Японците се отвращавали от миризмата на свинско или говеждо. По това време японците започнали да приготвят “темпура” – панирани месо и зеленчуци, чиито първообраз е португалски. Темпура се приготвя почти без масло и притежава лекотата и изискаността, типични за японската кухня. Днес японската кулинария става все по-популярна по цял свят.

Темпура е  японско ястие, популярно по цял свят. “Темпура” отразява в най-голяма степен главните принципи и особености на японската кухня – използването само на най-пресни продукти, съвършенно изпълнение, което превръща ястието в произведение на изкуството. Японците са превърнали дори баналното паниране в проява на висше майсторство, чиято цел е след топлинната обработка да се запази първоначалният вкус на продукта. Избират се най-пресните продукти, панировката се приготвя от яйца, брашно и ледена вода и се използва веднага. Ако престои дори за кратко, се изхвърля. Панировката се нанася на съвсем тънък слой около продукта. Пуска се за кратко в кипящо олио. При запържването не бива да се сменя температурата. Да се уцели точния момент, в който е готова темпурата, е въпрос на голяма практика. Готовата златиста храпка представлява свежа сърцевина, покрита с тънка хрупкава коричка. Повечето посетители на японски ресторанти предпочитат асорти – риби, скариди, октопод, картофи, патладжан или зеленчуци.

Суши
Прародителите на съвременното суши са дошли в Япония от Южна Азия. Всъщност става дума за въвеждане в Япония на нов способ за съхранение на риба – след като я почиствали, нареждали я в големи съндъци на слоеве и посипвали всеки слой със сол. Най-отгоре се поставяла тежка каменна преса. След няколко седмици тази преса се сменяла с по-лек капак. След няколко месеца престоялата пресована риба се смятала готова за употреба. Днес в някои токийски ресторанти все още се приготвя суши по този оригинален способ. То се нарича “нари-зуши”.
Днешният си вид сушито придобило в края на 19 век благодарение на талантлив готвач , който пръв се отказал от “консервираната” и започнал да предлага сурова риба.

В Токио използват  друг способ –  “нигири зуши” в превод означава “оформено с ръце”. С ръце майсторите правят от ориз хапки-топчета, върху които поставят риба, миди или хайвер. “Нигири-зуши” се сервират винаги като чифт, защото японците не обичат числата 1 и 3. Рибата или мидите могат да се топнат в сос, след което се изяждат с хапката ориз.

Сушито, което ние винаги си представяме, когато чуем това наименование, е всъщност “маки-зуши”. То представлява риба или зеленчук, обвит в ориз и водорасли. Водораслите се наричат “нори”. Консумира се на няколко хапки.

“Сашими”, което се приготвя от сурови риби или морски дарове без други добавки. “Сашими” може да се приготвя и от отровната риба “фугу”, но само от обучени майстори-готвачи, които отстраняват отровните й части. Сушито се поднася със соев сос, уасаби и настърган джинджифил. С джинджифила не се подправя рибата, а се поставя в устата между две хапки, за да “измие” вкуса от първата и да подготви небцето за следващата. Със сосовете и подправките не бива да се прекалява, защото това ще промени вкуса на рибените хапки и ще обиди готвача.

Подправки в японската кухня

Агар-агар – естествен желатин, добит от водорасли.
Сакеоризово вино, което съдържа 12 – 15% алкохол. Вкусът на различните видове варира от много сладко до много горчиво. За пиене се сервира горещо, студено,  и в ястията.
Соев сосвнесен от Китай през 6 век. Също като китайския бива тъмен и светъл, но и двата вида са по-пречистени и леки. Използва се за суши и сашими,  за тофу , за японските пелмени и др.
Бамбукови филизи – младите бамбукови клонки са богат източник на фибри. Тъй като са трудни за обработка, обикновено се продават варени и в консерва.
Уакаме – сушени водорасли съдържат големи количества калций, витамини В1, В2 и С и йод. Оставят се във вода, за да се рехидратират. Използват се в салати, супи, яхнии.
Шийтакесушени гъби, на китайски се наричат “сян гу”. Преди употреба трябва да се накиснат във вода.
Джинджифилподправка, характерна за всички азиатски кухни с парещ вкус. С него се овкусяват както меса, така и зеленчукови ястия.
Нориводорасли на листа – зелени водорасли, които се пресоват на тънък лист и се изсушават под специални лампи. Богати на протеини, калций и желязо, с тях се завива сушито.
Тофусоев продукт, които напомня вкуса на сирене. Богато е на протеин, но няма холестерол и е лесно смилаемо. Японското е много по-меко от китайското.
Ренконлотосов корен. Съдържа много нишесте, витамин С и желязо. След отрязването трябва да се постави в оцет. Използва се в салати от мариновани зеленчуци.
Мисопаста от ферментирали соеви семена. Има много видове мисо, но основно се разделят на “червено” и “бяло” в зависимост от цвета. Бялото е по-меко и по-сладко на вкус. Мисото се разтваря във вода, за да се получи супа, която е второто по важност ястие на японската трапеза след “гохан”, т. е. ориза.
Картофено нишестеразтворено във вода се използва като сгъстител на супи и сосове. В него могат да овалят парчета месо или риба преди паниране.
Бобови кълнове – в японската кухня се използва покълнал зелен фасул.
Овкусяващи съставки: риба тон, дайкон (вид ряпа), даши (бульон от риба и водорасли), чесън, джинджифил, лимонов сок, мирин (сладко оризово вино), мисо (паста от соя), оцет от оризово вино, саке, водорасли, сусамово олио, японски босилек, , уасаби (японски хрян), натриев глутамат и др.

41 Comments on ЯПОНСКА КУХНЯ

  1. Can I simply just say what a relief to discover an individual who genuinely
    understands what they are discussing on the internet.
    You actually know how to bring an issue to light and make it important.
    A lot more people have to check this out and understand this side of your story.

    I was surprised you aren’t more popular because you certainly possess the
    gift.

  2. Thanks again for the post.Much thanks again. Keep writing.

  3. Really interesting blog, keep up the good work!

  4. This website really has all the info I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  5. I will immediately grasp your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

  6. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject.

  7. Hello! Someone during my Facebook group shared this site around therefore
    i got to take a look. I’m definitely loving the info. I’m book-marking and will also be tweeting
    this to my followers! Terrific blog and superb design.

  8. This very blog is really educating as well as factual. I have found a lot of useful stuff out of it. I ad love to come back again soon. Thanks!

  9. Perfectly pent subject matter, Really enjoyed examining.

  10. Muchos Gracias for your blog.Really thank you! Much obliged.

  11. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good results. If you know of any please share.
    Appreciate it!

  12. Very neat blog post.Really looking forward to read more. Want more.

  13. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.

  14. Say, you got a nice blog. Keep writing.

  15. wow, awesome blog post.Thanks Again. Really Great.

  16. Great blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

  17. Thanks , I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I ave discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  18. Just Browsing While I was surfing yesterday I noticed a great post about

  19. I believe this really is among the most vital info in my opinion. And i am just glad reading
    your article. But wanna remark on some general things,
    The site style is ideal, the articles is absolutely great :
    D. Good job, cheers

  20. Very informative article post.Really looking forward to read more. Really Great.

  21. I will not talk about your competence, the write-up simply disgusting

  22. Thank you ever so for you article. Really Great.

  23. Things i usually do not understood is in fact how you might be not really much more smartly-appreciated than you
    might be at this time. You might be very intelligent.

    You understand therefore considerably in the case of this topic, produced me personally imagine
    it from plenty of varied angles. Its like individuals don’t appear to be
    interested until it’s something to do with Girl gaga!

    Your own stuffs nice. Always cope with it up!

  24. It as exhausting to find educated people on this topic, but you sound like you understand what you are talking about! Thanks

  25. wow, awesome post.Thanks Again. Want more.

  26. I value the blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

  27. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

  28. I like the valuable info you provide inside your articles.
    I’ll bookmark your weblog and appearance again here regularly.
    I am quite sure I’ll learn many new stuff below! Best of luck
    for the next!

  29. I Will have to visit again when my course load lets up аАа’аАТ‚б‚Т€Т nonetheless I am taking your Rss feed so i could read your web blog offline. Thanks.

  30. Really appreciate you sharing this post.Much thanks again. Awesome.

  31. Really enjoyed this blog post.Really thank you! Really Cool.

  32. I think this is a real great blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

  33. There is noticeably a lot to identify about this. I think you made various nice points in features also.

  34. I truly appreciate this blog.Much thanks again. Fantastic.

  35. I blog often and I genuinely appreciate your information. This great article
    has truly peaked my interest. I am going to take a note
    of your blog and keep checking for new information about once per
    week. I subscribed to your RSS feed too.

  36. I really liked your blog article. Want more.

  37. When I look at your blog in Safari, it looks fine but

  38. Your style is very unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this site.

  39. Spot on with this write-up, I actually assume this website needs rather more consideration. I?ll in all probability be again to read rather more, thanks for that info.

  40. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the style. Could you let me know which design are you using? Or was it especially designed?

  41. Wow! Thank you! I permanently needed to write on my blog something like that. Can I implement a fragment of your post to my site?

Comments are closed.