ТУРИЗЪМ – СЪЩНОСТ И ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ

Туризмът е човешка дейност, свързана с пътуването на хора, които задоволяват познавателните и развлекателните си потребности.

Туризмът е социално-икономическо явление, което се е появило на определен етап от общественото развитие, когато се появяват осъзнати нужди на хората от почивка.

Понятието „туризъм” има френски произход (tour) и се превежда – обиколка, т.е. това е едно пътуване, което завършва на същото място, от където е започнало. Думата „туризъм” е изведена от термина „tоuг” и е „изкована” от френския писател Стендал през 1830 г. Според “ Webster` s International Dictionary” (1961) туризъм означава: „пътуване, при което човек се връща в началната точка; обиколно пътешествие, обикновено по работа, за удоволствие или обучение, по време на което се посещават различни места и чийто маршрут обикновено е планиран”.

Понятието „туризъм” е свързано от една страна с пътуването на хората, а от друга с организирането на специално обслужване и производство.

Туризмът се състои от три основни елемента (Маthieson, Wall 1982):

  • Динамичен елемент, който представлява пътуване до избрана дестинация;
  • Статичен елемент, т.е. престой в дестинацията;
  • Елемент, който произтича от двата предходни елемента и се занимава с въздействията на икономическите, физически и социални подсистеми, с които туризмът е в директен или косвен контакт.

Според проф. Хаджиниколов (1989) „по своята същност туризъм означава пътуване (пътешествие), което се извършва индивидуално или групово и завършва винаги в мястото, откъдето е започнало.”
Проф. Хунцикер и проф. Крапф (1942) определят туризма като „Съвкупност от отношения и явления, които се създават при пътуване и пребиваване на хора, които не са местни жители, доколкото пребиваването не се превръща в постоянно местожителство и не се свързва с дейност за печалба”
Ноlloway (1989) конкретизира понятието, като смята, че „Туризмът е производство и обмяна на услуги и стоки от стопанските единици, създаващи организация или разполагащи с материално-техническа база (МТБ) за осигуряване престоя на туристите ( настаняване, храна, транспорт, развлечения, възстановяване на здравето, спорт и т. ), които временно пребивават извън местожителството си ( минимум 24 часа ), без да упражняват трудова дейност.”
Основни подхода към дефиниране на явлението туризъм:

  1. Като дейност на човека, осъществявана през свободното му време;
  2. Като стопански отрасъл, обединяващ предприятия и дейности, предназначени да задоволяват потребностите, свързани с пътуванията и престоя на туристите;
  3. Като движение в пространството – често туризмът се опре деля като особена форма на нетрудова масова миграция (Бъчваров, Тончев, 1996);
  4. Като система, включваща разнородни, но тясно свързани елементи, обединени от обща функция – задоволяване потребностите на туристите.

Световната организация по туризъм предлага следното определение за туризъм – „Дейностите на хора по време на престоя им на място извън постоянното им местожителство за период, по-кратък от година, свързани с развлечения, бизнес или други цели” и различава три основни форми на туризъм:
Вътрешен туризъм – когато жителите на дадена страна пътуват само из нея;
Активен (рецептивен) туризъм- когато нежители на дадена страна пристигат в нея отвън (от други страни);
Пасивен (емитивен) туризъм – когато жители на дадена страна пътуват в друга държава;
С проблемите на туризма се занимава конкретно „Географията на туризма”. Тя изучава териториалните проявления на явленията свързани с туристическите пътувания, рекреационно – туристическите ресурси, МТБ на туризма, туристическите потоци, връзките на туризма с природната среда и много други проблеми.

 

Туристически дейности според Закона за туризма в България (2004) са:

  • Хотелиерството и ресторантьорството;
  • Туроператорската дейност и туристическата агентска дейност;
  • Предоставянето на допълнителни туристически услуги. Туристически дейности са също така разнообразните рекреационни дейности, извършвани от туристите по време на туристическите пътувания.

Хотелиерство – предоставяне на туристически услуги във всички видове категоризирани по закона средства за подслон и места за настаняване.
Ресторантьорство – предоставяне на туристически услуги във всички видове категоризирани по закона заведения за хранене и развлечения.
Туроператорска дейност – организирането на групови или индивидуални туристически пътувания с обща цена и продажба на пътувания пряко и/или чрез туристически агент по договор и ваучер на краен потребител.
Туристическа агентска дейност – извършването на посредничество при: продажби на организирани пътувания, авиационен, воден, железопътен и автомобилен превоз; резервационии, визови, екскурзоводски и други допълнителни туристически услуги, както и застраховки, свързани с туристическото пътуване.
Основни туристически услуги са предоставянето на нощувки, хранене, транспортни услуги, осъществявани при спазване изискванията на действащото законодателство в областта на транспорта.

Допълнителни туристически услуги – услуги, свързани с пътувания, развлечения, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, спортно-анимационни, балнеолечебни и други медицински услуги, конгресни и делови прояви, отдаване под наем на съоръжения, екипировка и превозни средства, школи и клубове по езда, сърф  яхтинг, ски-училища, училища за водни спортове и други услуги, способстващи развитието на туризма. Преобладаващата част от тези услуги са свързани с улесняване пребиваването на туристите, активизиране на почивката им, повишаване комфорта на пребиваване, задоволяване на хоби интереси.
Туристически продукт според Закона за туризма (2004) е съвкупността от туристически услуги, предлагани и/или предоставяни в един или няколко туристически обекта. Най-общо туристическият продукт представлява съвкупност от стоки и услуги, които са резултат от производствената дейност на туристически и други предприятия, но и от различни блага, които не са плод на човешкия труд и са привидно безплатни – слънце, вода, красиви пейзажи, културни и исторически забележителности, които също имат значение при определяне на крайната цена на продукта.
Туристически пакет – комбинация от основни и допълнителни туристически услуги в рамките на организирано туристическо пътуване с обща цена.
Туристически ваучер е документ под отчет, издаден от регистриран туроператор, който удостоверява съществуването на договор между туроператора и туриста като потребител на туристическа услуга и потвърждава нейното плащане.
Материално-техническа база на туризма- обхваща всички средства, които се използват в туристическото обслужване и с помощта на които се произвеждат, предоставят и продават стоки и услуги на туристите.
Туристическа инфраструктура е комплекс от съоръжения, чиято дейност обслужва туризма и е пряко свързана с осигуряването на необходимите инсталации и комуникации при организацията на туристическото обслужване- ток, вода, пътища и др.
Туристически разходи – общи разходи за потребление, направени от посетителя или от негово име за и по време на неговото/нейното пътуване или престой в дадена дестинация;

 

40 Comments on ТУРИЗЪМ – СЪЩНОСТ И ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ

  1. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I
    was curious about your situation; we have created some nice
    methods and we are looking to trade methods with other folks,
    please shoot me an email if interested.

  2. Top-notch info it is actually. My friend has been waiting for this update.

  3. A round of applause for your blog post.Thanks Again.

  4. Well I truly liked reading it. This tip offered by you is very useful for accurate planning.

  5. Thanks so much for the blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  6. Im grateful for the blog article.Much thanks again. Will read on

  7. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

  8. Really enjoyed this blog post.Much thanks again. Awesome.

  9. some truly excellent posts on this web site , thankyou for contribution.

  10. There is definately a lot to find out about this issue. I really like all the points you have made.

  11. Thank you for your article post.Much thanks again. Great.

  12. I really liked your post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  13. I really like your blog site.. very good colors & theme.

    Would you design this web site yourself or did you employ someone
    to accomplish it to suit your needs? Plz reply as I’m
    seeking to construct my own blog and would like
    to know where u got this from. cheers

  14. Really enjoyed this article.Thanks Again. Will read on

  15. I really like and appreciate your article.Much thanks again. Keep writing.

  16. Muchos Gracias for your article post.Really thank you! Awesome.

  17. Im obliged for the post.Thanks Again. Keep writing.

  18. I think this is a real great post.Really looking forward to read more. Fantastic.

  19. I truly appreciate this article post.Much thanks again. Great.

  20. Really appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Keep writing.

  21. Very good blog post.Thanks Again. Will read on…

  22. This text is invaluable. When can I find out more?

  23. I truly appreciate this post.Really thank you! Great.

  24. You made some decent points there. I did a search on the subject and found most individuals will approve with your blog.

  25. Wow! Thank you! I constantly needed to write on my website something like that. Can I take a part of your post to my website?

  26. wow, awesome blog.Really thank you! Fantastic.

  27. I simply could not depart your site before suggesting i extremely loved the standard info someone provide within your guests?

    Is gonna be again incessantly to be able to take a look at new posts

  28. Say, you got a nice article.Much thanks again. Will read on

  29. uniform apparel survive year. This style flatters

  30. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

  31. wow, awesome post.Really thank you! Will read on…

  32. The entire look of your site is fantastic, let neatly as the content!

  33. I really liked your blog article. Will read on

  34. I don’t have any idea the way i finished up here, but I thought this post was
    great. I don’t know who you are but certainly you’re seeing a famous
    blogger should you aren’t already ;) Cheers!

  35. naturally like your web-site however you have to check the spelling

  36. It as not that I want to replicate your web site, but I really like the style. Could you let me know which design are you using? Or was it especially designed?

  37. Pretty good post. I just discovered your weblog and wanted to say which i have actually enjoyed browsing your website posts

  38. Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks

  39. I really liked your blog article.Thanks Again. Fantastic.

Comments are closed.