ТЕХНОЛОГИЯ НА РУЛА ОТ СМЛЯНО МЕСО

Технология  на рула от смляно месо

 

Характеристика – подходящи за руло са телешко, свинско, кайма смес, овче или рибна кайма. За приготвяне на рула се използва кайма смес за пържени кюфтета.

 

Видове – в зависимост от начина на оформяне и допълните продукти:

руло без плънка (фалшив заек)

     – руло с плънка (Стефани)

     – руло мозайка,

     – руладини

- продуктов набор - кайма смес, прясно мляко, яйца, лук, подправки и др

- предварителна обработка -приготвяне на смес за пържени кюфтета:

- етапи на приготвяне:

-1 етап омесване на каймата - приготвяне на смес за пържени кюфтета: омесване на каймата с яйце (жълтък); накиснат във вода или прясно мляко хляб и изцеден; прибавяне `на лук и подправки.

- 2 етап отлежаване - Сместа отлежава в хладилник 30-40 мин. при температура 0-4°С, за да се овкуси по-добре и за да хидратират белтъчините на месото, при което получава по-добра лепливост

- 3 етап оформяне на видовете рула за печене:

- руло без плънка- върху мокра и добре изцедена кърпа или намокрена дъска се оформя руло с диаметър 10-12 см. и с дължина съобразно тавата.

- руло с плънкасместа се  разстила на кърпа или дъска на пласт с дебелина 1.5-2 см. във форма на правоъгълник. В единия край на по-дългата страна се поставя плънката (задушени гъби, кисели краставички и шунка, нарязани на ивички, ситно нарязани твърдо сварени яйца, сланина и др.), с помощта на кърпата се навива на руло. Пренася се внимателно в тава, намазана с мазнина, като загънатият му край, трябва да остане отдолу, за да не се разтвори рулото при печенето.

- руло мозайка- сместа се разделя на 2 части. Към по-голямата се прибавят предварително задушени или сварени, охладени и нарязани на дребни кубчета моркови, целина, яйца, сланина и др. Каймата се омесва заедно с продуктите и се оформя като руло. Предварително отделената смес се разстила върху мокра кърпа или дъска. Върху нея се поставя оформеното руло и се навива. По този начин повърхността остава гладка след изпичане.

- руладини- сместа се оформя на топчета (по 2 за порция). Всяко топче се разстила във форма на шницел. Поставя се предварителната плънка и се навиват руладините, като краищата им се подгъват

- 4 етап печене - оформените рула или руладини се прехвърлят в тава с гореща мазнина. Намазват се с полуразбит белтък от яйце, поръсват се с галета и настърган кашкавал, залива се с гореща мазнина, набождат се с вилица и се пекат в умерено силна фурна. По време на печенето се заливат неколкократно със сока, получен по време на печенето или ако е необходимо с горещ бульон.

- 5 етап оформяне на порции - половин час, след изпичането рулото се нарязва на филийки с дебелина 1.5 см. В затоплени порционни чинии се поставят парчета от рулото според  грамажа, сос от печено и топла гарнитура от пържени картофи, задушени зеленчуци, задушен ориз и др. За гарнитура не се използват продукти, включени в състава на плънката.

- качествени показатели – рулата трябва да са с приятно зачервена коричка по повърхността и с мека сочна вътрешност, с добра спойка; да имат вкуса и аромата на вложените продукти и подправки; порцията да е естетично оформена, а гарнитурите съчетани по цвят и вкус и красиво подредени.

32 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА РУЛА ОТ СМЛЯНО МЕСО

  1. There may be noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain nice points in features also.

  2. I desire my web site loaded up as fast as yours lol

  3. I value the blog article.Really looking forward to read more. Cool.

  4. Valuable information and excellent design you got here! I would like to thank you for sharing your thoughts and time into the stuff you post!! Thumbs up!

  5. Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.

  6. Muchos Gracias for your blog article. Great.

  7. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange arrangement between us!

  8. Many thanks for sharing this very good article. Very interesting ideas! (as always, btw)

  9. You are my inspiration, I have few blogs and often run out from post . Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it. by E. B. White.

  10. Thanks so much for the blog.Thanks Again. Cool.

  11. You ave made some really good points there. I looked on the web for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  12. Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  13. Wow, great blog post. Really Cool.

  14. I truly appreciate this blog.Much thanks again.

  15. Enjoyed every bit of your blog.Really looking forward to read more. Really Great.

  16. It as great that you are getting thoughts from this piece of writing as well as from our argument made here.

  17. Muchos Gracias for your blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  18. Longchamp Pas Cher Why users still use to read news papers when in this technological world all is presented on net?

  19. Really enjoyed this article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  20. Very informative article. Want more.

  21. Thanks-a-mundo for the post.Much thanks again. Really Cool.

  22. Im thankful for the blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

  23. Im thankful for the post.Much thanks again. Much obliged.

  24. Wow, amazing weblog format! How long have you ever been blogging for? you made blogging glance easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content material!

  25. Wow, great blog article.Really thank you! Want more.

  26. Really informative article.Really thank you! Really Great.

  27. This blog was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something which helped me. Thank you!

  28. Really appreciate you sharing this article post.Thanks Again. Really Great.

  29. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  30. Perfectly indited written content, Really enjoyed looking at.

  31. Thanks-a-mundo for the blog article.Thanks Again. Really Cool.

  32. Very good info. Lucky me I ran across your site by chance (stumbleupon). I have saved it for later!

Comments are closed.