ПРАВА, ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ НА РАБОТОДАТЕЛЯ И РАБОТНИЦИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД.

ПРАВА, ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ НА РАБОТОДАТЕЛЯ И РАБОТНИЦИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД.

 

Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд съгласно Чл. 48 от Конституцията на Република България. На министъра на труда и социалната политика е възложено да издава нормативни актове по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и да координира дейността по разработване на нормативните актове в тази област, да анализира състоянието и предлага мерки за подобряване, както и да осъщаствява контрол по спазване на законодателството.

Държавата има важна роля за създаването на здравословни и безопасни условия на труд. На практика това става с помощта на работодателя и работниците.

 

Задължения на работодателя.

Според Закона за здравословни и безопасни условия на труд работодателят е длъжен да осъществи различни мероприятия, за да осигури безопасност при работа. Юридическите и физически лица, които наемат самостоятелно работници или служители са длъжни да осигурят здравословни и безопасни условия на труд на всички работещи, както и на лицата, които са попаднали на работни места в близост до тях..

Ангажиментът му започва още с проектиране и изграждане на предприятието.

Законът задължава работодателя да достави работно оборудване, което е съобразено с възможностите за адаптиране към работещите както и  да осигури поддържане му. Работното място и работното оборудване се поддържат в техническа изправност, а всички неизправности се отстраняват във възможно най-кратки срокове. Пътищата в предприятието се почистват редовно и всички изходи трябва да са свободни по всяко време.

Работодателят трябва да направи оценка на риска за безопасност и здраве за всички работни процеси и оборудване. След анализ на оценката трябва да планира и организира мероприятия за предотвратяване на риска, да разработи правила за безопасни и здравословни условия на труд и да организира обучение и инструктаж на работниците. Не трябва да се допускат до работа необучени и неинструктирани работници.

Длъжен е да  съхранява свързаната с това документация.

За осигуряване и поддържане на здравословни и безопасни условия на труд и укрепване здравето на работещите, работодателят осигурявя обслужване от службите по трудова медицина. По закон той трябва да осигури задължителни медицински прегледи на работещите, за да установи как се отразява работата върху здравословното састояние на работниците.

Когато съществува риск за здравето и безопасността, който не може да се отстрани по друг начин работодателят трябва да осигури средствата за колективна и лична защита като контролира изправността и поддържането им.

Законът задължава работодателя да осигури и предостави на работниците работно облекло и лични предпазни средства, в зависимост от рисковете на работното място.

Трябва да отчита специфичните опасности за работниците и служителите, които се нуждаят от специална закрила, включително и тези с ограничена работоспособност.

Негово задължение е да организира законоустановените режими на труд и почивка;

Във фирмите, търговските дружества и др. се назначават специални органи за безопасност и здраве при работа. Те организират, подпомагат, координират и контролират дейността  по осигуряване на ЗБУТ.

Ако на едно и също място работят хора от няколко организации или предприятия, то работодателите им са длъжни съвместно по писмена договореност да осигурят безопасност и здраве, взаимно да се информират за рисковете при работа и да координират дейностите си за предпазване на работниците и служителите.

 

Права на работодателя.

Законът регламентира и онези права, чрез които работодателят ще реализира задължителните мероприятия за осигуряване на ЗБУТ. Той е органът, който е в правото си на територията на предприятието да изисква от работниците и служителите да спазват правилата за безопасност и здраве при работа. Чрез вътрешни нормативни актове (Правилник за вътрешния трудов ред, Правилник за здравословни и безопасни условия на труд и др.), той регламентира онова поведение на работещите, което ща намали рисковете при работа.

Той е в правото си да упражнява ефективен контрол за извършване на работа без риск за здравето по безопасен начин, като може да налага наказания на работниците, които нарушават правните норми за ЗБУТ.

Работодателят има право да определи на територията на предприятието физиологичен режим на труд и почивка, който да отговаря на потребностите на производствения процес и естеството на работа

При организиране и контрол на дейностите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, работодателят има право на информация и консултация от институциите, които регурат процесите на регионално и национално ниво.

 

Задължения на работника.

За да намали и избегне рисковете за живота и здравето при работа, работникът трябва добре да познава и спазва всички правила за здравословни и безопасни условия на труд.

Необходимо е да се запознае с плана на предприятието за предотвратяване и ликвидиране на аварии.

Той трябва да се грижи както за своята безопасност, така и за безопасността на лицата, които могат да пострадат от неговото действие или бездействие.

Работникът трябва да се явява на работа в състояние, което позволява да изпълнява възложените му задачи само когато е инструктиран и има нужната правоспособност. Той е длъжен да ползва колективните и лични предпазни средства за защита.

Преди започване на работа трябва да се убеди в безопасността на работното място и работното оборудване, да провери дали е съоръжено с изправни измервателни уреди, прекъсвачи, сигнализация, блокировки.

Работникът трябва да използва работното оборудване само по предназначение и при условията, за които е предвидено. При неизправности и опасности, застрашаващи живота и здравето му, трябва незабавно да информира прекия си ръководител.

 

Право на работника

Да работи при здравословни и безопасни условия на труд. При опасност за живота и здравето му, може да откаже или преустанови изпълнението на възложената работа. При законен отказ или преустоновяване на работа има право на обезщетиние.

Работникът има право на подходящо обучение и инструктаж за безопасна работа, на работно и предпазно облекло, лични предпазни средства.

Той трябва да има достъп до информацията за условията на труд, да може да участва с мнения и предложения за подобряване им.

Право на работника е да може непосредствено да се обръща към инспекторите по труда при проблеми и конфликти. Това става в рамките на изградените структури за сътрудничество в областта на осигуряване здраве и безопасност при работа: Национален съвет по условия на труд, Отраслови, броншови, областни и общински съвети по условия на труд, комитет или група по условия на труд в предприятието.

29 Comments on ПРАВА, ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ НА РАБОТОДАТЕЛЯ И РАБОТНИЦИТЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД.

  1. Thanks for sharing, this is a fantastic blog. Much obliged.

  2. Really informative article.Really looking forward to read more. Really Great.

  3. I cannot thank you enough for the blog post.Thanks Again. Really Cool.

  4. Only wanna admit that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this.

  5. Your method of describing the whole thing in this paragraph is really nice, all be able to effortlessly be aware of it, Thanks a lot.

  6. Thank you for another wonderful article. Where else could anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

  7. There is apparently a bunch to identify about this. I assume you made some good points in features also.

  8. please stop by the web-sites we adhere to, including this one particular, as it represents our picks through the web

  9. Merely wanna say that this is very helpful, Thanks for taking your time to write this.

  10. Really appreciate you sharing this blog article.Much thanks again. Will read on

  11. You made some decent factors there. I seemed on the web for the issue and located most people will go along with with your website.

  12. Some genuinely great articles on this web site , thankyou for contribution.

  13. What as up, simply wanted to say, I enjoyed this article. It was pretty practical. Continue posting!

  14. Normally I don at read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

  15. more popular given that you most certainly possess the gift.

  16. wonderful points altogether, you just won a new reader. What would you recommend about your post that you made some days ago? Any sure?

  17. Efficient SEO is not just about creating valuable posts, producing beneficial graphics or making awesome
    video clips that can motivate customer complete satisfaction and backlinks.

  18. To measure your waist properly, wrap a measuring tape around the
    narrowest point of your waist.

  19. This website really has all the info I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  20. Thanks, I ave recently been hunting for information about this subject matter for ages and yours is the best I ave found so far.

  21. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is
    required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
    penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100%
    certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

  22. I truly appreciate this article post.Much thanks again. Keep writing.

  23. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!

  24. I value the blog.Really thank you! Great.

  25. This blog is really educating additionally diverting. I have found many useful things out of this amazing blog. I ad love to come back again and again. Cheers!

  26. Once We came up to this short article I may only see part of it, is this specific my internet browser or the world wide web website? Should We reboot?

  27. Just Browsing While I was browsing today I noticed a excellent article concerning

  28. Just Browsing While I was surfing yesterday I saw a great article concerning

  29. I think this is a real great post.Thanks Again. Fantastic.

Comments are closed.