ТЕХНОЛОГИЯ НА БЪРКАНО МАСЛЕНО ТЕСТО

Бъркано маслено тесто

Бърканото маслено тесто е леко и порьозно, с високо съдържание на мазнини и яйца. Нарича се още кейково тесто. Тестото се получава чрез разбухване с химични набухватели. При него не се използва мая, тъй като съдържанието на влага е ниско, количеството на мазнината  и захарта – голямо.

- продуктов набор - основните продукти за приготвяне на бърканото маслено тесто са : мазнина, захар, яйца, брашно и химични набухватели. Като допълнителни продукти се използват захаросани плодове, стафиди, какао, шоколад и др.

 

- предварителна подготовка – първо се разбива кравето масло със захарта. Към разбитата смес се прибавя жълтъците. Отделно белтъците се разбиват на пяна и се прибавят към разбитата яйчно-маслена смес. Дозират се брашното и химичният набухвател.

- етапи на приготвяне

смесване на продуктите и замесване на тестото - Смесването накрая трябва да е краткотрайно, за да не се получи сбито (без шуппи) тесто. За приготвяне на бъркано маслено тесто с растителна мазнина, първоначално жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се прибавят на части, рафинирано растително масло и брашното, предварително смесено с натриев бикарбонат. Млякото се прибавя, също по малко, за да не се пресече сместа. В края на замесването, се внасят разбитите на пяна белтъци и оваляните в брашно стафиди.

Бърканото маслено тесто има жълт цвят без следи от несмесено брашно и белтък. Температурата му е 18-19°С.

формуване - тестото се формува в предварително намазана с мазнина и поръсени с брашно тави или в кексови форми и се пече.

печене – температурата на печене е 190-200°С, като продължителността зависи от обема на изделието.

След изпичане изделията получават голям обем и равномерно развита порьозност. Цветът на повърхността им е червено кафяв. В процеса на загряването, химичните набухватели са разграждат и влизат във взаимодействие с влагата на тестото. В резултат предизвикват бухването на тестото. Около мехурчетата, получени от газове, белтъчините се коагулират, а скорбялата поглъща водата и клейстеризира, като фиксира равномерно разпределените шупли.

Първоначално изделията, трябва да се пекат в силно затоплена пекарна камера, за да се получи необходимото набухване. След това загряването продължава при ниска температура, за да се доизпече вътрешността на изделието

охлажане – при температура 20°С в продължение на 4-5 h.

- видове изделия от бъркано маслено тесто

От бъркано маслено тесто може да се приготвят: всички видове кейкове без плодове, със захаросани плодове, с мляко, различни видове бисквити, основи за пасти, торти и плодови пити.