РИЗОТО С МОРСКИ ДАР И КЪРИ

РИЗОТО С МОРСКИ ДАР И КЪРИ

Перфектната храна! Насладете се на морското ризото с тази рецепта. Миди, миди, миди и скариди ще зарадва всички любители на морски дарове.

Порции: 4

Време за приготвяне: 1 час 15 минути

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

МОРСКИ ДАР

сурови скариди  12 бр

сурови кралски скариди  12 бр

миди с черупка  12 бр

култивирани миди   500 гр

сухо бяло вино   100 мл

шалот, ситно нарязан  200 гр

масло   20 гр

зехтин  20 мл

 

БУЛОН МОРСКИ ДАР

глави на скариди

масло   15 гр

зехтин  15 мл

сухо бяло вино   100 мл

вода   500 мл

къри на прах  4 гр

 

РИЗОТО

масло   100 гр

лук, нарязани   200 гр

италиански „Arborio“ ориз   240 гр

къри на прах

сухо бяло вино   200 мл

морски дарове булон, горещ   500 мл

фина морска сол

прясно смлян черен пипер

Пармезан, настърган

 

УКРАСА

целина листа

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обвивката на скаридите и кралските скариди  ги запазваме   и главите за морски дарове булон. Отворете и подгответе мидите.

Почистете мидите под течаща студена вода. Загрейте бяло вино и лук в тенджета. Добави черупковите организми и покрийте с капак на пара за 3-5 минути (а-ла-marinière). Махни черупковите организми и оставете настрана. Запазете половината булон от морски дарове и добавете другата половина обратно към миди.

БУЛОН МОРСКИ ДАРОВЕ: Загрейте зехтин и масло в тенджера. Варете  главите  и черупките на скридити, за около 5 минути. Добавете бялото вино и да се редуцира с две трети. Добавя се вода и да поври за 20 минути. Прецедете през китайска цедка в чиста тенджера. Добавете къри и запазената течността. Загрейте.

РИЗОТО: В тенджера на средна температура, разтопете маслото и лука, около 3 до 5 минути. Разбърква се с ориза и варете в продължение на няколко минути, докато зърната станат полупрозрачни. Намалете огъня, добавете къри; деглазирайте с бяло вино. Добавете малко горещ булон морски дарове и оставете да къкри, докато течността почти напълно се абсорбира. Продължете да добавяте булон, малко по малко, като се разбърква често (за да се предотврати залепване) за 15-18 минути.

МОРСКИ ДАР: Загрейте половината от маслото и зехтина в тиган на среден огън. Добавете скаридите и пържете докато порозовеят, около 3 до 5 минути за кралските скариди и 2 минути за скаридите. Изсипете маслото; добавете останалото масло. Прибавете мидите до зачервяване от едната страна. Варете до златисто кафяво около 1 минута.

На слаб огън, постепенно се добавя пармезан към ризото, като се разбърква непрекъснато.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ: Поставете лъжица ризото в плитка купа. Поставете асорти от морски дарове около вътрешния ръб на купата, като добавите кралски скариди в центъра. Украсете с листа от целина.