ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

Тестените сладкарски изделия се класифицират в зависимост от вида на тестото, от което са приготвени.

Според вида на тестото, от което са проготвени сладкарските изделия биват:                                     От обикновено тесто – баклави, тригуни, щрудели , баници                                                     

От тесто с мая -козунаци ,саварини, кифли ,рула, понички, сладки                                                   

От пандишпаново тесто -торти и пасти от блатове и платки, петифури, сухи пасти                   

От бишкотено тесто -бишкоти в елипсовидна, продълговата или кръгла форма и пасти                 

От индианово тесто -пасти индиани с различна форма                                                                            

От парено тесто -еклери, тулумбички, бенесуфле,                                                                                     

От ронливо маслено тесто – дребни сладки ,плодови пити, масленки                                                       

От бъркано маслено тесто -кексове ,плодови пити, бисквити                                                                       

От линцер тесто -различни видове сухи пасти, плодови торти и пити                                               

От многолистно маслено тесто -тригуни, бутербаклави, буклички, пити пасти,                                 

От кроасан тесто -масленки с различни пълнежи, пасти, кифли, бисквити                                                                       

От белтъчни теста -целувки, пасти, бисквити, ореховки, гараш торта, орехови кифли                   

От рядко тесто -палачинки, блини, гофрети                                                                                                                      

От медено тесто -различни видове медени бисквити

- продуктов набор – пшенично тесто се приготвя от брашно, вода, готварска сол, захар, мазнини и др. продукти. Съдържанието и съотношението на отделните продукти за даден вид тесто се определя със съответна рецептура.

Тестото е влажна, капилярно пореста колоидна маса, чиито физични и химични свойства се изменят под действие на високата температура. Приготвя се чрез замесване, разбиване и комбинирано замесване и разбиване в определено съотношение.

При многолистно маслено тесто освен замесване се извършва и многократно разточване.

 

-  етапи за приготвяне

замесване на тестото - тестото се образува, чрез смесване на две основни суровини брашно и вода. Със замесването се цели да се осигури добро хомогенизиране на тестената маса и тя да придобие такива физични свойства, които да осигурят следващата и обработка (разделяне, формиране, втасване, изпичане).

Приготвянето на тесто, чрез разбиване създава условия за допълнителното му насищане с въздух. Обикновено разбиването се извършва при теста с пухкава структура, в състава на които са включени яйца, захар и брашно. При замесването частиците на брашното бързо поемат вода, набъбват и под действие на механичната обработка се слепват една към друга. Така се образува добре хомогенизирана маса, достатъчно еластична и пластична за по – нататъшната и обработка. Тези физични свойства на тестото се обуславят главно от глутена на брашното и от съдържанието му на скорбелни зърна.

В процеса на замесване на тестото навлиза определено количество въздух, който играе съществена роля при отлежаването и втасването му.

При проготвянето на много от видовете теста се използват мазнина и яйца, които преди употрба трябва добре да се разбият. При разбиване в яйцата и мазнините навлиза значително количество въздух, който равномерно се разпределя в тестото и спомага за увеличаване на обема му при изпичане. Прибавянето на мазнини, води до разхлабване на връзките  на глутена, до намаляване на неговата здравина и до увеличаване на пластичните свойства на тестото. Наличието на захар в рецептурния състав оказва значително влияние върху водопоглъщата способност на брашното и физичните свойства на тестото. То става по – меко.

За голяма част от сладкарските изделия, тестото се пригитвя с мазнина и захар. Поради рядката си консистенция това тесто трудно се поддава на действието на набухватели. В този случай, за да се получи нежна, пухкава и порьозна структура, се използват разбити на пяна белтъци. При замесване на тестото консистенцията му престава да бъде лепкава и то придобива определени свойства – здравина и еластичност.

 

изпичане на тестотоизпичането на тестото представлява топлинно третиране на тестените полуфабрикати, при което настъпват съществени промени в тяхната структура. Тестото се превръща в качествено нов продукт с устойчива и недеформираща се без външно усилие структура, с променена влажност, външен вид, цвят, приятен вкус и аромат, характерни за изпеченото изделиe.

Тестените полуфабрикати се изпичат в електропекарни камери, в които топлината се предава чрез топлопроводност, конвекция и радиация. В началото на изпичането тестеният полуфабрикат се покрива с тънка ципа, която преминава в кора и увеличава дебелината си.

Продължителността на загряване на тестото зависи от следните фактори: температура и влажност в пекарната камера; температурата и разположението на  топлоотдаващата повърхност; маса и форма на полуфабриката : влажноста на тестото; степента на натоварване на пекарната камера и др.

Характерен външен признак на изменение, при изпичане на тестото е бързото увеличаване на обема (от налягането на разширяващия се под въздействие на високата температура въздух, на въглеродния двуокис и водните пари на тестото) през първите 5-6 мин. и прекратяващо се при образуване на кора и изменение на консистенцията във вътрешността. При изпичане, обемът на готовото изделие се увеличава с 10- 30 %  по отношение на суровото изделие.

            За правилно опеделяне на края на печенето се използват следните начини:  цвета на горната и долна кора; масата на изделето; пробождане с шиш за да се провери не полепва ли тесто по него; натиск с пръст.

Изпечените тестени полуфабрикати постъпват за охлаждане, оформяне и украсяване на сладкарското изделие.

- качествени показателидобре изпеченото тестено сладкарско изделие има приятно оцветена долна и горна кора с нормална дебелина за съответния асортимент, оптимален обем и пластична средина.

Технология на тестени изделия

В производствената програма на висококатегорийните обекти за хранене и развлечения освен кулинарна продукция се включват също и тестени сладкарски изделия, които се отличават с голямо разнообразие и високо качество. За приготвянето им се използват различни основни и спомагателни продукти, които в зависимост от техния вид, структура и предназначение се подлагат на предварителна подготовка и обработка.

Основните етапи в технологичния процес при производството на тестени сладкарски изделия са: приемане и съхраняване на суровините, подготовка и дозиране, приготвяне на тесто и полуфабрикати за гарниране, обработване и формиране на тестото, топлинна обработка на тестото,охлаждане, оформяне и гарниране,опаковка, съхраняване и реализация на изделията.

  • приемането и съхраняването на суровините – при приемането следва да се провеждат предварителни анализи за установяване на качествените им показатели съгласно съответния нормативен документ. Съхраняването се осъществява в охлаждаеми и неохлаждаеми складови помещения и е важен фактор за запазване свойствата на суровините.
  • ●  подготовката на суровините за влагането им в производство е в съответствие с изискванията за всеки вид и се състои най-често в отсяване на брашното, разтваряне на захарта, солта, загряване на вода, разбиване на яйца, санитарно-хигиенна обработка на яйцата и т.н. след което се извършва дозиране в съответствие с утвърдени разходни норми.   ● приготвяне на тесто  – характерно за тестените сладкарски изделия е, че в основната си част те се приготвят от тесто без добавка на пресувана мая, която се замества от влагането на различни набухващи вещества или чрез вкарване на въздух при разбиване на яйчната маса. Приготвянето на тестата става чрез замесване, замесване и ферментация, разбиване и замесване, варене, смесване и разбъркване или разбиване. В процена на замесване става свързване на брашното с останалите добавки в тестото под действие на вложената механична енергия. Добре приготвеното тесто е хомогенна пластична маса с определени физични свойства.
  • ●  полуфабрикатите за гарниране се приготвят в зависимост от асортимента, като най-често прилаганите операции са: разбиване на кремове, варене на захарни сиропи, разтапяне на шоколад, таблиране на фонтан и др.                                                                                   ●  замесеното тесто се подлага на последваща обработка, която включва: разделяне, окръгляване и отлежаване; разделяне, окръгляване, междинна ферментация, формиране и окончателна ферментация; или пък се обработва непосредствено, като се разлива във форми или тави; шприцова или дозира.                                                                                                       ●  топлинната обработка на тестените сладкарски изделия се извършва в електропекарни камери или апарати за пържене в маслена баня. Охладени, сладкарските тестени изделия се подлагат на допълнителна обработка, която се състои в гарниране, сиропиране, паниране, тункване и глазиране.                                                                           ●   опаковане на сладкарските изделия се прилага само за някои асортименти. Бисквити и сухи пасти се опаковат в полиетиленови или хартиени пликове, както и в подходящи картонени кутии. Основната част от сладкарската продукция се съхранява в специални тави, като просължителността на съхраняване е в съответствие с изискванията на технологичната документация за всяка група изделия.

37 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

  1. Thanks again for the post.Really looking forward to read more. Want more.

  2. Hello There. I came across your blog site using msn. This is certainly an extremely well
    written article. I am going to ensure to bookmark it and return to
    learn even more of your useful info. Thank you for the post.

    I will definitely return.

  3. This actually answered my problem, thanks!

  4. of writing? I have a presentation subsequent week,

  5. very nice put up, i actually love this website, carry on it

  6. Ahaa, its good conversation on the topic of this post here at this website, I
    actually have read all of that, so at this time me also commenting here.

  7. Very nice article. I certainly love this website. Continue the good work!

  8. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit,

  9. Awesome blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  10. I’m gone to inform my little brother, that he should
    also pay a quick visit this webpage on regular basis to obtain updated from most up-to-date gossip.

  11. You made some nice points there. I did a search on the subject matter and found most persons will approve with your site.

  12. in the next Very well written information. It will be valuable to anyone who employess it, including me. Keep doing what you are doing ? for sure i will check out more posts.

  13. I value the article.Really looking forward to read more. Want more.

  14. Muchos Gracias for your blog article.Really thank you! Keep writing.

  15. You have brought up a very superb points , regards for the post. There as two heads to every coin. by Jerry Coleman.

  16. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate information Thank you for sharing this one. A must read post!

  17. Looking forward to reading more. Great blog. Cool.

  18. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up plus the rest of the website is very good.

  19. Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing these types of things, thus I will inform her.

  20. When some one searches for his vital thing, thus he/she wishes to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

  21. Your style is very unique in comparison to other folks I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

  22. Muchos Gracias for your blog article. Awesome.

  23. Terrific work! This can be the level of information that are supposed to be shared
    around the web. Shame on Google for not positioning this post
    higher! Occur over and talk over with my website .
    Thanks a lot =)

  24. It as not that I want to replicate your internet site, but I really like the layout. Could you let me know which design are you using? Or was it tailor made?

  25. This actually answered my problem, thank you!

  26. This blog is definitely cool and factual. I have discovered many interesting stuff out of this source. I ad love to visit it every once in a while. Cheers!

  27. to ask. Does operating a well-established blog like yours take

  28. I am regular reader, how have you been everybody?
    This article posted at this particular web page is really nice.

  29. Thanks so much for the article.Really looking forward to read more. Will read on

  30. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, as well as the content!. Thanks For Your article about &.

  31. Keep up the good work , I read few blog posts on this web site and I conceive that your web blog is very interesting and has got sets of excellent info.

  32. Very good article. I absolutely love this website. Thanks!

  33. This information is worth everyone’s attention. When can I
    find out more?

  34. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

  35. There are certainly a number of particulars like that to take into consideration. That is a great point to bring up.

  36. I truly appreciate this article post.Much thanks again. Will read on

  37. Some really fantastic content on this website , thanks for contribution.

Comments are closed.