ТЕХНОЛОГИЯ НА САЛАТИ

            Технология на салати – думата салата от италиански означава „студено ястие’’

- продуктов набор – включват в състава си зеленчуци, плодове, гъби, месо, субпродукти, раци, риба, яйца и др. Като подправки към тях се прибавят растително масло, оцет, сол, черен и червен пипер, сметана, кисело мляко, захар, студени сосове и др. С някои салати може да се пълнят по-едри плодове или зеленчуци – портокали, пъпеши, дини, домати, краставици, кокосови орехи и др. Салатите се приготвят от един или няколко вида продукти

- предварителна обработка – според необходимостта продуктите се, обелват, почистват, измиват, нарязват до вид на кулинарна обработка.

Повечето зеленчуци и плодове се използват сурови, а месото, птиците, рибата и яйцата-след топлинна обработка.

- етапи на приготвяне – при приготвянето на салатите, продуктите трябва да са с температура около  10º С. Обикновено салатите се приготвят по 100, 150 и 200 гр. или в по-големи количества – когато са в общи съдове и са за повече консуматори. Оформят се като се подчертава основният продукт.

-   видове – в зависимост от основния продукт салатите се разделят на няколко групи.

-   салати от сурови зеленчуци – приготвят се от домати, краставици, зеле, моркови, ряпа и др. видове зеленчуци поотделно или в комбинация. За подправки се използват сол, магданоз, копър, лук, а за заливка – растително масло, оцет, сметана, кисело мляко. Част от тези салати може да се комбинират с майонезени сосове, с които се заливат или се напълват цели зеленчуци – домати, крастивици и др. Към някои от тези салати може да се прибавят нарязани сварени яйца, маслини или да се комбинират с други печени, варени и мариновани зеленчуци. Салати от сурови зеленчуци се поднасят при консумиране на аперативни напитки или като допълнителна гарнитура към различни основни ястия.

            – салати от варени и печени зеленчуци и  от зърнено-бобови - приготвят се от продукти, които обикновено не се консумират сурови – картофи, зелен фасул, грах, зрял фасул, царевица и др. Варят се в подсолена вода, почистват се, нарязват се и се овкусяват.  Салатите от печени зеленчуци се приготвят от печени пиперки, патладжани и др. Комбинират се с други сурови зеленчуци. Тук спадат и някои зеленчукови хайвери – хайвер от патладжани (кьопоолу) и др.

             – салати от туршии и от мариновани  зеленчуци - приготвянето на туршии е един от най-старите и много разпространени начини за консервиране на почти всички видове зеленчуци. Освен основните се използват и допълнителни продукти – сол, оцет, растително масло и разнообразни подправки.

- туршиите се получават в резултат на млечнокиселата ферментация на зеленчуците. Те се запазват благодарение на отделената при ферментацията 0,7 – 1,2 % млечна киселина, която има консервиращо свойство и подтиска действието на ензимите. Салати от туршии се приготвят от зеле, пиперки, краставички, тиквички, моркови, зелени домати, салатно цвекло, чесън, зелени пъпеши, люти пиперки и др. Заливат се с растително масло и се подправят със сол, червен пипер, черен пипер, захар, чесън и др.

- салата от мариновани зеленчуци – използват се пресни зеленчуци с плътно месо (домати, моркови, цветно зеле, пиперки, тиквички, пъпеши и др.), които предварително се мариноват с оцетна киселина. В концентрация 1,2 – 1,6 % тя потиска развитието на микроорганизмите. Марината се приготвя от вода, оцет, захар, сол и различни подправки (черен пипер, бахар, дафинов лист и др.).     – салати от гъбипресни гъби се почистват и се варят 10 min в чиста вода. Може да се мариноват също в марината от оцет, растително масло, магданоз, сол, чесън, разни други подправки. Използуват се и готови, мариновани в буркани гъби.

–            салати от месо, птици, дивеч – месото се сварява и се нарязва на тънки парчета или филийки. Комбинират се според дадените в рецептата продукти или майонезен сос. Подправят се с оцет, растително масло, горчица, хрян, сол, магданоз, копър и др.

           – салати от субпродукти - телешки и говежди езици, говеждо шкембе (дамари) и др., се поднасят самостоятелно, със заливка и с подправки или в комбинация с други продукти – картофи, кисели краставички, варени яйца, лук, лимон, чесън, ябълки, кестени, шунка, майонеза. При подбиране на продуктите трябва да се взима под внимание видът на субпродукта, начинът по който се обработва и предназначението му.

салата от риба - използват се различни видове риба, обикновено след като се сварят, а може да се приготвят и от солена, пушена, сушена, стерилизирана и маринована риба. Рибата може да бъде цяла, гарнирана със студени сосове, различни видове зеленчуци (домати, марули, пиперки, червено цвекло, моркови, кисели крастивички и др.), лимони, маслини, раци, хайвер и др.

Салатата може да се приготви и с дребно накъсани парченца от риба, разбъркани със студени сосове и различни видове зеленчуци-сварени картофи, моркови, грах и др. За подправки се използват копър, магданоз, лук, оцет и сок от лимон, растително масло. Солената риба предварително се накисва в студена вода и оцет. Чирозите се използват, като предварително се запекат и се намокрят, за да омекнат, след което се начукват и се обезкостяват.

Стерилизираната риба се употребява цяла, обезкостена или нарязана на парченца и комбинирана с различни други продукти.За приготвянето на рибни салати се използват и други продукти, като раци, миди, калмари, морски водорасли и др.  Консумират се като майонезни салати.

салата от мляко и млечни продукти – млякото и млечните продукти най-често се използват като допълнителен продукт към другите видове салати: сметана, кисело мляко и студените млечни сосове участват най-често като заливки на други салати

- салати от кисело мляко – приготвят се салати с прибавка на ситно нарязани зеленчуци – краставици, варени картофи, марули, чесън, копър и др. Най-често млякото предварително се изцежда постепенно в тензухена кърпа, докато се получи гъста, мажеща се консистенция и тогава се комбинира с другите продукти.

- салати от извара – приготвят се с добавка на сурови или консервирани плодове, зеленчуци и различни подправки.

салата от плодове – използват се всички видове плодове, като предварително се измиват, почистват, нарязват и се оформят. Може да се залеят със сметана или с различни майонезени сосове. В състава им влизат и други допълнителни продукти – бадеми, орехи, лешници, фъстъци, стафиди и др. Подправят се със сок от лимон и портокал, с настъргани техни кори, ром, коняк, а понякога и със ситно нарязан лук, хрян, магданоз, босилек и др. Комбинират се с различни зеленчуци, месо, риба или мляко. Много оригинални са салатите с пълнени плодове. По-едрите плодове –дини, пъпеши, ябълки, грейпфрути, портокали, ананаси и др. се изрязват отгоре, издълбават се и се пълнят. Освен като студено предястие плодовите салати се поднасят и като десерт. Особено са подходящи при консумиране на сладки аперативни напитки, десертни шампанизирани вина, коктейли, кафе,чай и др.

- студено асорти (ордьовър) – студеното асорти е комбинация от различни продукти в малко количество, естетично подредени и украсени. Асортиментът на вложените продукти е разнообразен: препоръчва се да не бъдат по-малко от 3-4 и не повече от 10-15 бр. Повече продукти може да участват, когато асортито е много богато и е приготвено за повече от един човек – в плато или в друг общ съд. Според температурата на поднасяне асортито може да бъде топло и студено. В състава му се включват месни продукти, различно приготвени риби, птици, хайвери, яйца, млечни продуйти, маслини, зеленчуци, гъби, раци и др. Оформя се в плато

31 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА САЛАТИ

  1. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting
    to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

    I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance
    from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  2. This is one awesome post.Really looking forward to read more. Really Great.

  3. There is clearly a bundle to identify about this. I suppose you made certain nice points in features also.

  4. Yeah bookmaking this wasn at a bad decision great post!.

  5. Yeah bookmaking this wasn at a high risk conclusion great post!

  6. So you found a company that claims to be a Search Engine Optimization Expert, but

  7. Thanks for every other informative website.
    The place else could I get that type of info written in such a perfect manner?
    I have a mission that I am simply now working on, and I have been on the glance out
    for such info.

  8. Nice post. Thanks for sharing this exciting post with us. I enjoy at the time of reading this article. You have done a great job by sharing this post with us. Keep it up.

  9. I think you have mentioned some very interesting points , regards for the post.

  10. Say, you got a nice article post.Much thanks again. Want more.

  11. Hey! This post couldn’t be written any better!

    Reading this post reminds me of my previous room mate!

    He always kept talking about this. I will forward this post
    to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks
    for sharing!

  12. Im grateful for the article post. Much obliged.

  13. A round of applause for your blog. Keep writing.

  14. very good put up, i definitely love this web site, keep on it

  15. Relatedjust beneath, are numerous totally not related sites to ours, however, they are surely worth going over

  16. Wow, great blog article. Awesome.

  17. market which can be given by majority in the lenders

  18. Very shortly this website is going to be famous among all
    blogging viewers, on account of it’s pleasant articles or reviews

  19. Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing these things, therefore I am going to convey her.

  20. So happy to get found this submit.. Is not it terrific once you obtain a very good submit? Great views you possess here.. My web searches seem total.. thanks.

  21. Excellent site you might have got here.. It’s difficult to acquire quality writing like
    yours nowadays. I honestly appreciate people like you!

    Be careful!!

  22. Many thanks for sharing this fine article. Very interesting ideas! (as always, btw)

  23. Wohh just what I was searching for, thanks for placing up.

  24. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren at afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  25. Very neat article.Thanks Again. Much obliged.

  26. Keep up the great piece of work, I read few articles on this website and I think that your website is very interesting and has lots of excellent information.

  27. I saw two other comparable posts although yours was the most beneficial so a lot

  28. Just desire to say your article is as astounding. The clarity on your put up is simply excellent and i could assume you are knowledgeable in this subject.
    Well together with your permission let me to clutch your RSS feed to stay updated with forthcoming post.
    Thanks one million and please keep up the enjoyable work.

  29. iаЂа›?Bewerten Sie hier kostenlos Ihre Webseite.

  30. Supporting the publish.. all the best Truly beneficial perspective, many thanks for posting.. My web browsings seem complete.. thank you. So content to get located this article..

  31. I really liked your article post.Really looking forward to read more. Will read on

Comments are closed.