РАЗРАБОТВАНЕ НА HACCP ПЛАН

Разработване на НАССР план

HACCP планът трябва да се документира и трябва да включва следната информация за всяка критична точка на контрол (КТК):

  1. опасност(и), които трябва да бъде контролиран в КТК
  2. мярка (мерки) за контрол
  3. критична граница (граници)
  4. процедура (процедури) за мониторинг
  5. корекции и коригиращо действие (действия), които трябва да бъдат предприети, ако критичните граници бъдат нарушени
  6. отговорности и пълномощия;
  7. запис(и) от мониторинга.За всяка опасност, която трябва да се контролира чрез НАССР плана, КТК(и) трябва да бъде определена за идентифицираните контролни мерки.Трябва да бъдат определени критични граници за мониторинга, установен за всяка критична контролна точка.Критичните граници трябва да бъдат измерими.Критичните граници, основани на субективни данни (като например визуална проверка на продукта, процеса, манипулирането и т.н.), трябва да бъдат подкрепени от инструкции или спецификации и/ или образование и обучение.Трябва да бъде установена система на мониторинг за всяка КТК за да се демонстрира, че КТК е под контрол. Системата трябва да включва всички планирани измервания или наблюдения относно критичния граници.
  8. Системата на мониторинг трябва да се състои от съответните процедури, инструкции и записи, които гарантират следното:

 

  1. Система за мониторинг на КТК
  2. Обосновката за избраните критични граници трябва да бъда документирана.
  3. Трябва да бъдат установени критични граници, за да се осигури, че идентифицираното приемливо ниво на опасността в крайния продукт не е нарушено.

 

  1. Определяне на критичните граници за КТК
  2. АИдентификация на КТК
  1. измервания или наблюдения, които предоставят резултатите своевременно;
  2. използваните средства за измерване;
  3. подходящи методи за калибриране
  4. честотата на мониторинга;
  5. отговорностите и пълномощията, свързани с мониторинга и оценката на резултатите от мониторинга;
  6. изисквания за методите и записите.  Планираните корекции и коригиращи действия, които следва да се предприемат, когато са надхвърлени критичните граници, трябва да са определени в НАССР плана. Действията трябва да осигурят, че причината за несъответствието е идентифицирана, че параметърът (параметрите), които се контролират в КТК, са върнати обратно под контрол и че повторението е предотвратено (виж 7.10.2). След разработване на ПРП и/ или плана по НАССР организацията трябва да актуализира следната информация, ако е необходимо:

 

  1. Актуализиране на предварителната информация и документи, определящи ПРП и НАССР плана
  2. Трябва да бъдат установени и поддържани документирани процедури за съответстващо третиране на потенциално опасните продукти, за да се осигури, че те няма да бъдат пуснати за реализация, преди да бъдат оценени

 

  1. Действия, когато мониторинговите резултати надхвърлят критичните граници
  2. Честотата и методите на мониторинг трябва да дават възможност да се определи, че когато някоя от критичните граници е надхвърлена, продуктът своевременно е изолиран преди неговата употреба или потребление.
  1. характеристиките на продукта
  2. използването по предназначение ;
  3. технологичните схеми ;
  4. етапите на процесите ;
  5. мерките за контрол . Планиране на верификацията трябва да определи целта, методите, честотата и отговорностите за дейностите на верификацията. Дейностите на верификацията трябва да подтвърдят, че:

 

  1. Планиране на верификация
  2. Ако е необходимо, планът по НАССР и процедурите и инструкциите, специфициращи ПРП трябва да бъдат коригирани.
  1. ПРП са въведени
  2. входните данни за анализа на опасностите се актуализират постоянно,
  3. оперативните ПРП и елементите на плана по НАССР са въведени и са ефективни,
  4. нивата на опасностите са в рамките на установените приемливи нива
  5. другите процедури, изисквани от организацията, са въведени и са ефективни.Резултатите от верификацията трябва да бъдат записани и трябва да бъдат предадени на екипа по безопасност на храните. Резултатите от верификацията трябва да бъдат предоставени, за да се даде възможност за анализ на резултатите от дейностите по верификацията
  6. Система за проследимостСистемата за проследимост трябва да бъде в състояние да идентифицира постъпващите материали от непосредствените доставчици и първоначалния маршрут за дистрибуция на крайния продукт.
  7. Управление на несъответствияОрганизацията трябва да осигури, че когато критичните граници за КТК бъдат нарушени или когато се загуби управлението на оперативна ПРП, засегнатите крайни продукти са идентифицирани и контролирани относно тяхното използване и освобождаване за реализация.
  8. Трябва да бъде въведена и поддържана документирана процедура, определяща

 

  1. Корекции
  2. Записите, свързани с проследимостта, трябва да бъдат поддържани за определен период от време, за оценяване на системата, за да се даде възможност за третиране на потенциално опасните продукти и в случай на изтегляне на продуктите от пазара. Записите трябва да бъдат в съответствие със законовите и нормативните изисквания и изискванията на клиентите и могат например да се основават на идентификация на партидата на крайния продукт.
  3. Организацията трябва да създаде и да прилага система за проследимост, която дава възможност за идентификация на партидите от продукти и тяхната връзка с партидите от суровини, обработката и записите от доставките.
  4. Ако верификацията на системата се основава на изпитване на извадки от крайния продукт, при което тези извадки показват липса на съответствие с приемливото ниво на дадена опасност засегнатите партиди от продукти трябва да бъдат третирани като потенциално опасни.
  5. Резултатът от това планиране трябва да бъда във форма, която е подходяща за методите на работа на организацията.
  1. идентификацията и оценяването на засегнатите крайни продукти за определяне на тяхното подходящо третиране
  2. преглед на извършените корекции.  Данните, произтичащи от мониторинга на оперативните ПРП и КТК, трябва да бъдат оценени от определено лице (лица), с достатъчни знания и пълномощия за предприемане на коригиращи действия.Организацията трябва да установи и поддържа документирани процедури, които определят подходящи действия за установяване и елиминиране на причината за откритите несъответствия, за предотвратяване на повторението и за довеждане на процеса или системата обратно под контрол след откриване на несъответствие. Тези действия включват:
  3. коригиращите действия трябва да бъдат предприети, когато критичните граници бъдат нарушени или когато липсва съответствие с оперативна ПРП.

 

  1.      Коригиращи действия
  2. Всички корекции трябва да бъдат одобрени от отговорно лице (лица) и трябва да бъдат записани, заедно с информация за характера на несъответствието, неговата причина (причини) и последствието (последствията) от него, включително информацията, необходима за целите на проследимостта, свързана с несъответстващите партиди.
  3. Продуктите, произведени при условия, когато критичните граници са били нарушени, са потенциално опасни продукти . Продуктите, произведени при условия на неспазване на оперативна ПРП, трябва да бъдат оценени по отношение на причината (причините) за несъответствието и по отношение на последиците от гледна точка на безопасност на храните и трябва, когато е необходимо, Оценяването трябва да бъде записано.
  1. преглед на несъответствията (включително рекламациите на клиентите);
  2. преглед на тенденциите в резултатите от мониторинга, които могат да указват на развитие водещо към загуба на контрол;
  3. определяне на причината (причините) за несъответствието;
  4. оценяване на необходимостта от действия за да се осигури, че несъответствията няма да се повторят отново;
  5. определяне и изпълнение на необходимите действия;
  6. записване на резултатите от предприетите коригиращи действия;
  7. преглед на предприетите коригиращи действия, за да се осигури, че те са ефективни.
  8. коригиращите действия трябва да бъдат записани.

39 Comments on РАЗРАБОТВАНЕ НА HACCP ПЛАН

  1. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks for your time!

  2. Do you care if I put part of this on my site if I post a link to this site?

  3. This website really has all of the info I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  4. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  5. I’а†ve recently started a web site, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  6. Great, thanks for sharing this blog post. Want more.

  7. I really believe that is certainly one of the most vital
    info for me personally. And i am just glad studying your article.
    However should remark on some common issues, The internet site style is wonderful, the articles
    is the truth is nice : D. Good task, cheers

  8. Utterly pent content material, thanks for information.

  9. Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  10. This is my first time pay a visit at here and i am really impressed to read all at alone place.

  11. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your website in my social networks!

  12. Pretty! This was an incredibly wonderful article. Many thanks for supplying this information.

  13. Im obliged for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  14. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person as webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar in support of you.

  15. Great, thanks for sharing this blog article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  16. Im thankful for the blog post.Much thanks again.

  17. Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really thank you! Cool.

  18. wow, awesome blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

  19. Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

  20. There is apparently a lot to know about this. I assume you made various nice points in features also.

  21. Thanks for sharing this fine article. Very interesting ideas! (as always, btw)

  22. Thanks again for the article post. Cool.

  23. You really make it appear very easy along with your presentation but I in finding this matter to get actually something that I
    feel I’d in no way understand. It kind of feels too complicated and extremely vast in my opinion. I’m using a look forward on your own subsequent put up,
    I’ll try and receive the hold than it!

  24. You are so awesome! I do not think I have read a single thing like that before. So great to find someone with a few unique thoughts on this topic.

  25. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the site is also very good.

  26. Thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  27. I constantly spent my 30 minutes to read this weblog’s articles or reviews everyday in addition to a cup
    of coffee.

  28. We have a lot! On his return to his native New Orleans, it had become so entrenched within the local

  29. This awesome blog is definitely interesting and besides informative. I have found helluva handy advices out of it. I ad love to return every once in a while. Thanks!

  30. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital
    to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
    Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement
    you access consistently rapidly.

  31. I truly appreciate this article post.Really thank you! Will read on

  32. You ave made some really good points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  33. Thank you for your blog article.Much thanks again. Awesome.

  34. This genuinely answered my predicament, thank you!

  35. WOW just what I was searching for. Came here by searching for blogroll

  36. Im grateful for the blog post. Will read on

  37. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  38. you ave gotten an ideal weblog right here! would you like to make some invite posts on my weblog?

Comments are closed.