ВИДОВЕ ДИЕТИ

Видове диети:
Диета № 1- диетата се назначава при язва на стомаха и дванадесетопрустника, хронични гастрити, при повишена или запазена стомашна секреция след операции на стомаха; основните начини на топлинна обработка при тази диета са варене в течност и варене на пара. Не се допуска сервиране на ястия е тепперетура над 65°С или под 10-12°С.
Диета № 2- хронични гастрити с понижена седкреция и киселинност и хронични колити. Диетата се препоръчва при хронични гастрити с понижена киселинност и хронични възпаленния на чревния тракт-колити. Ястията се приготвят предимно пасирани,смлени или нарязани на малки парчета. Разрешава се пържене на продуктите без паниране. Температура на сервиране на ястията е нормална.
Диета № 5- диетите, които се назначават при остри и хронични заболявания на черния дроб и жлъжните пътища. За приготвяне на ястията от диета продуктите се варят или запичат.Месните и рибните полуфабрикати се запичат след предварително сваряване.
Диета № 7 и 10-диети за нормамализиране дейността на сърдечно-съдовата система и бъбреците. Характеризират се с рязко ограниаване на солта и течностите и с изключване от състава им на азотни екстрактни вещества и продукти съдържащи хотестерин. Основни топлинни процеси са варенето и запичането.
Диета № 9- за болни от захарна болест (диабет) ограничаване на въглехидратите и намаляване на мазнините. Употребяват се основно варените и запечените ястия.
Детско хранене- методите за обработка на хранителните продукти и за производство на ястия за деца се различават от методите за обработка на ястия за рационално хранене. Това се обяснява с особеностите на стомашно чревната система храносмилането на кърмачетата