ТЕХНОЛОГИЯ НА ЖЕЛАТИНОВИ ДЕСЕРТИ

Желатинови десерти
– продуктов набор – за желатиновите десерти, като желиращ агент се използва желатин. В някои случаи, той може да се замести с пектин или с агар.
– плодови желета – плодовите желета представляват блестяща прозрачна маса приготвена от плодови сокове или отвари захар, ароматно вкусови продукти и желиращ агент. Производството на желетата включва приготвянето на плодово-захарен разтвор и неговото желиране. Преди охлаждане желетата се филтрират. За подобряване на вкусовите им качества, към тях се прибавя вино, а при недостатъчна киселинност на плодовия сок – лимонена киселина .Готовото желе е прозрачно със сладко – кисел вкус е аромат на плодовете от които е приготвено. Ако желето е мътно то се избистря с яйчен белтък, който се разрежда с вода в съотношение 1:1 и се прибавя към сместа. Желето се нагрява до кипене и след това се филтрира.
– желатиново плодово желе – получава се при използването на 2-3% желатин, който предварително се хидратира в студена вода. Набъбването продължава 1-1,5 часа и масата му се увеличава 6-8 пъти. Приготвя се захарен сироп, който се охлажда до 60-70°С и към него се прибавя набъбналия желатин. След пълното му разтваряне се прибавят останалите съставки на желето – плодов сироп, вино, есенция, лимонов сок. Готовото желе се оставя да престои 3-4 часа, при температура 0°С. При съхраняване здравината на желето се увеличава особено в първите два часа.
– пектиново плодово желе – за получаването му е необходимо внимателно дозиране на количеството захарта, киселината, водата и пектина. Подходящо съотношение за приготвянето му е пектин:захар гликоза:вода:разтвор на лимонена киселина=1,2:50:28:35:1,25. ЗА ПО ДОБРО ЖЕЛЕОБРАЗУВАНЕ сухият пектин се смесва със захар и затоплена вода в съотношение 1:4:20 до 1:8:40. Сместа се затопля до разтваряне на пектина. Киселинноста играе важна роля в процеса на пектиновото желеобразуване. Оптималното рН е в граници 2,8-3,2. Захарта е важна съставка на пектиновите плодови желета. Ако количеството на захарта е по голямо от необходимото, получава се меко слабо желе. Обратно ако количеството на захарта е по-малко от необходимото получава се много плътно и здраво желе. Плодовите пектинови желета трябва да се охлаждат бавно.
– млечни желета – приготвят се от мляко захар ароматно-вкусови продукти и желиращ агент най-често желатин. Към мляко, предварително разбито с пудра захар се прибавя предварително набъбналия във вода и разтворен желатин и желето се ароматизира с ванилия. Могат да се прибавят и допълнителни продукти – какао, кафе или желето да се комбинира с плодово желе.
– плодова пяна – плодовата пяна представлява разбито плодово желе. Приготвя се от плодови сокове, плодови пюрета, захар и желатин. Приготвеното желатиново плодово желе се разбива. За да се получи устойчива неотделяща течност пяна, запазващи придадената и форма пяната се разбива при тимпература близка до температурата на желеобразуване на желатина.
При по-висока температура се образува излишна течна пяна, която след поставянето и във форма може да отдели част от течността. При по-ниска температура системата желира в процеса на разбиването,обемът на пяната се намалява, здравината се повишава и се затруднява порционирането на пяната
– млечно желатинови кремове – млечно-желатиновите кремове се приготвят от кокоши яйца, прясно мляко, захар, желатин и ароматно-вкусови продукти. Яйчните жълтъци и захарта се смесват и се разбиват до получаване на кремообразна маса. Към нея се прибавя прясно мляко нагрято до 80°С. Готовата смес се вари при температура 80-90°С и непрекъснато разбъркване 10-15 минути. Прибавя се предварително накиснатия желатин като се разбърква до пълното му разтваряне. Кремът се ароматизира и ако е необходимо се филтрира. Охлажда се до температура 40-50°С и се прибавят разбити на пяна сухи яйчни белтъци, сметаната. Сурови яйчни белтъци се използват само в случаите, когато яйцата са предварително осведетелствани за салмонела.
Към крема може да се прибавят – ванилия, кафе, шоколад, плодове, бишкоти, ром, коняк, ликьор, конфитюр. Готовия крем се дозира и охлажда. Студени шарлоти се приготвят във Форми, стените на които се покриват с бишкоти или бисквити и се заливат с крем ванилия с желатин. След желиране шарлотата се изважда от формата и се украсява с разбита сметана.
– яйчно-млечни кремове – към тази група се отнасят десерти, които се приготвят от прясно мляко, яйца, захар и ароматно-вкусови продукти.
– крем карамел – технологията на приготвяне включва разбиване на яйчния меланж, смесване със захар разреждане с кипящо прясно мляко. Едновременно с това се приготвя карамелезирана захар, която се разпределя в порционни съдове. Яйчно-млечната смес се разпределя и кремът се пече на водна баня при температура в центъра на крема 80-85°С и температура на въздуха в пекарната камера 175°С до сгъстяване. При охлаждане яйчно-млечните кремове образуват желе. Качествени желета се получават при добавяне на 50-60% течност към яйцата.
– топли шарлоти – подходящи плодове са праскови, ябълки, круши след предварително задушаване. Шарлотата се приготвя с козунак, сухари, кифли и др. Почистените плодове се нарязват и задушават в краве масло и захар. Формата се намазва с краве масло и се облепва с бишкоти. Задушените плодове и бишкоти се нареждат на пластове. Залива се с яйчно- млечната смес и се пече на водна баня при темература 180- 200°С. При поднасяне се залива с млечен или плодов сироп.
– макарони на фурна- използват се макарони, яйца, прясно мляко, краве масло, галета, ванилия и пудра захар. Макароните се сваряват в подсолена вряща вода до полуготовност. Изцеждат се и се изсипват в намазана с масло и поръсена с галета тава. Яйцата се разбиват със захарта и млякото и се ароматизират с ванилия. Макароните се заливат с яйчно-млечната смес. Пекат се при температура 180-200 °С. Сервират се на порции с пудра захар.

ТЕ

8 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА ЖЕЛАТИНОВИ ДЕСЕРТИ

  1. naturally such as your web-site but you have to test
    the spelling on several of the posts. Several seem to be rife with spelling problems and
    so i to get it very troublesome to inform the veracity nevertheless I’ll certainly come back again.

  2. Hello! I’ve been following your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to say keep up the fantastic work!

  3. Quality articles is definitely the key to invite the viewers to
    pay a fast visit the webpage, that’s what this website is providing.

  4. I’d like to thanks for the efforts you’ve devote penning this
    blog. I am just hoping to discover the same high-grade content
    from you later on as well. In reality, your creative writing abilities has inspired me to acquire my own,
    personal site now ;)

  5. It’s in point of fact a nice and useful piece of info.

    I’m satisfied that you simply shared this helpful info around.

    Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  6. Thanks intended for sharing this type of nice idea,
    part of writing is pleasant, thats why i actually have read it entirely

  7. Excellent items on your part, man. I actually have remember your stuff ahead of and you are
    just extremely great. I really like what you possess got below, certainly like what you will be stating and the easiest way where you assert
    it. You’re making it enjoyable and you still care for to keep it wise.
    I can’t wait to read far more on your part.
    This really is actually a great website.

  8. Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through a few of the post I realized it’s a new comer to me.
    Anyways, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be bookmarking
    and checking back frequently!

Comments are closed.