МАШИНИ ЗА РЯЗАНЕ НА КОЛБАСИ

Машини за рязане на колбаси – принцип на действие, видове, правила за експлоатация и безопасна работа
3.3.1 Принцип на действие – за да се нареже даден колбас на тънки филийки, механизмите на колбасорезачната машина, трябва да извършат три движения – главно движение на режещия инструмент, подавателно движение на колбаса, успоредно на равнината на дисковия нож, и подавателно движение на колбаса, перпендикулярно на дисковия нож. Режещият инструмент на машината представлява дисков нож, който се върти в наклонена равнина. Задвижването му става от електродвигател и две ремъчни предавки. При движение в едната посока шейната придвижва колбаса до дисковия нож и го притиска към него, за да се извърши отрязването на една филийка. При връщането на шейната назад колбасът, след като излезе от зоната на ножа, се премества по гравитационен път, докато опре на ограничителната маса.Така преди всяко рязане колбасът се премества перпендикулярно на равнината на ножа толкова, колкото е нагласената дебелина на рязане. Дебелината на нарязаните филии се определя от положението на ограничителната маса спрямо ножа, нагласено с разграфен регулиращ винт. Придвижването на колбаса става по наклонен улей, като действието на собственото му тегло се допълва от теглото на допълнителни тежести.
3.3.2 Правила за експлоатация – с награфената ръкохватка се регулира желаната дебелина на нарязваните филийки. Повдига се притискащата тежест и колбасът се поставя в улея, след което се затиска с нея. При това положение колбасът е опрял в масата и машината се пуска в действие. Започва да се върти дисковият нож и едновременно с това шейната започва да се колебае от крайно ляво в крайно дясно положение и обратно. Отрязаната филийка остава зад дисковия нож и пада в тавичка. При връщането на шейната назад целият колбас се плъзга по равнината на дисковия нож, докато го напусне. Освободен от дисковия нож, колбасът се пуска надолу, докато опре на масата. Движенията се повтарят, докато притискащата тежест достигне крайно долно положение. Експлоатацията на машината изисква ежедневно (след приключване на работа) да се измиват и подсушават всички повърхности, до които се допират колбасите. След сваляне на предпазителя на дисковия нож се отстраняват (при изключена електрическа верига!) полепнали остатъци. Машината има заточващо устройство, с което периодично може да се заточва дисковият нож.
3.3.3 Техника на безопастност – изисква почистването и мазането на механизмите да става при спряна машина. Забранява се по време на действие на машината да се избутват заседнали късове продукти или да се отсраняват отпадъци. При работа с колбасорезачка е забранено доближаването на ръцете към ножовете по време на движение и ръчно подаване на колбасите. Включването на машината да става само с контакта, който има заземителна клема тип „Шуко”. Премахването на остатъците от ножовете с останали продукти да се извършва само с дървени лопатки. Поставянето на колбасите да става вертикално, като закрепването им да става стабилно.

4 Comments on МАШИНИ ЗА РЯЗАНЕ НА КОЛБАСИ

  1. You actually allow it to be seem really easy together
    with your presentation having said that i find this matter to get actually something
    that I feel I would personally never understand.

    It seems like too complex and extremely broad for me personally.
    I’m anticipating for your upcoming post,
    I will try to get the hang from it!

  2. Post writing is also a excitement, when you be familiar with afterward you may write otherwise it is
    complicated to write down.

  3. Hello there! This is kind of off topic but I need some
    advice from an established blog. Is it difficult to set up
    your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
    pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to
    begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks

  4. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d
    figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post
    or vice-versa? My blog goes over a lot of
    the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each
    other. If you are interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

Comments are closed.