ЕЛЕКТРИЕСКИ СКАРИ И ГРИЛОВЕ

Грилове, скари – предназначение, принцип на действие, видове, правила за експлоатация и безопасна работа.
5.4.1. Обикновени електрически скари – при тях хранителните продукти се изпичат чрез непосредственото им поставяне върху нагревна повърхност. В зависимост от вида на активна повърхност, върху която се изпичат хранителните продукти, скарите с долно нагряване биват с гладка, с вълнообразна и с оребрена нагревна повърхност.
– скара с гладка нагревна повърхност -нарича се още плоча за печене. Работната й повърхност представлява гладка чугунена отливка, под която са монтирани електронагревателните спирали в канали от изолационен материал. Отделящите се сокове при печенето се стичат в улеи, изработени около плочата.
– скара с вълнообразна нагревна повърхност -топлинният процес се извършва върху чугунена отливка с вълнообразна форма. Електронагревателните спирали са монтирани в канали, оформени под изпъкналите повърхности на плочата. Месните сокове се стичат в улеи.Нагревната повърхност е монтирана върху корпус с призматична форма.Терморегулатора подържа температура в границата 100-300 ºС
– скара с оребрена нагревна повърхност- оребрената нагревна повърхност се образува от тръбни нагревателни елементи. Под ребрената част се намира тавичка, в която се събират отделящите се сокове
5.4.2 Правила за експлоатация – намазаните с мазнина ПФ се поставят върху предварително нагрята до необходимата температура и намазана с мазнина работна нагревна повърхност, като се оставя разстяние между тях. Топлиннят процес протича чрез многократно обръщане. След приключване на работата скарата се почиства добре от полепналите хранителни частици. Тавичката се измива с гореща вода.
5.4.3. Грил скари -в тези апарати се извършва топлинна обработка печене под дийствие на инфрачервени лъчи. Характерно тяхно свойство е способността им да проникват във вътрешността на продукта, преодолявайки съпротивлението на повърхностния слой. Източник на инфрачервени лъчи е всяко нагрято тяло. В зависимост от положението на продукта по време на топлинния процес грил скарите се подразделят на стационарни и ротационни.
– електрическа скара тип Саламандър – включва се в групата на стационарните грилове. Използва се за запичане на сандвичи и за печене на полуфабрикати от смляно месо и риба. Инфранагревателите са монтирани на тавана на работната камера, а ПФ се поставят върху метална решетка. Под нея са намира тавичка за събиране на отделящите се сокове и мазнина.
5.4.4. Правила за експлоатация- Преди работа се включват инфранагревателите. Определя сe температурата и продължителността на печене чрез часовников механизъм.
5.4.5. Инструкция за безопасна работа с плоча и скара за печене електрическата плоча и скара за печене трябва да бъдат заземени и занулени съгласно правилника за електрическите уредби.
– след проверка за техническата изправност на плочата или скарата:
– да се настрои терморегулатора на необходимата температура;
– чрез превключвателя се включват нагревателите.
– забранено е изливането на студени течности върху нагорещени повърхности.
– след приключването на работа плочата или скарата се изключват чрез превключвателя, а терморегулатора се връща в изходно положение.-
– при констатиране на неизправности плочата или скарата се изключват и се търси съдействието на дежурния техник.
– ротационна грил скара – предназначена е за печене на едри месни ПФ и цели птици. Представлява шкаф с две камери , разположени една под друга. В горната камера се осъществява топлинната обработка на ПФ, а в долната се съхрянава изпечените продукти. Двете камери се затварят чрез врати, изработени от огнеопорно стъкло Хранителните продукти се набождат вурху шишове. Всеки шиш се състои от едно главно и две странични по-тънки стъбла. По време на работа те извършват въртеливо движение, осигурявяно от електродвигател и червячно-верижна предавка. При някои конструкции се използва планетна предавка, която позволява на шишовете да се въртят около собствената си ос и около оста на каретата, върху която са закрепени. С това се постига равномерно изпичане на продукта.
– грил скара с непрекъснато действие – използва се за печене на ПФ от смляно месо, на птиче и сандвичи. Инфранагревателите се монтират в горната част на работната камера. Под тях е разположен верижен транспортьор, върху което се зареждат ПФ за изпичане. Задвижването му става от електродвигател и тристепенна скоростна кутия. В долната част на работната камера се намира съд за събиране на отделящите се сокове. Правила за експлоаткация- преди започване на работа се включват инфра нагревателите. Шишовете се намазват с мазнина и с тях се набождат съответните ПФ, също намазани с мазнина .Когато температурата достигне необходимите стойности, включва се електродвигателят и се определя времето за готовност чрез часовноковия механизъм. Електродвигателят и инфранагревателите се изключват след сигнала на часовноковия механизъм. Освободените от изпечените продукти шишове и работната камера се измиват с гореща вода и се подсушават.

17 Comments on ЕЛЕКТРИЕСКИ СКАРИ И ГРИЛОВЕ

  1. Hi there, I believe your site could be having internet browser compatibility problems.

    When I look at your blog in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues.
    I merely wanted to provide you with a quick heads up!
    Besides that, excellent site!

  2. Thanks-a-mundo for the blog.Thanks Again. Really Great.

  3. Hey There. I discovered your weblog using msn. That is certainly a really neatly written article.
    I will be certain to bookmark it and return to
    learn more of your own useful info. Many thanks for the post.
    I’ll certainly return.

  4. Really appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Great.

  5. Thanks so much for the blog article.Really thank you!

  6. I think this is a real great article post. Will read on…

  7. Looking forward to reading more. Great blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

  8. Say, you got a nice blog.Thanks Again. Great.

  9. I had been extremely pleased to uncover this page. I need to to
    thanks for your personal time only for this wonderful read!!
    I definitely liked every component of it and so i have you saved being a favorite to check out new stuff
    inside your blog.

  10. I think this is a real great post.Really thank you!

  11. I am just not certain the place you are having your information, however great topic.
    I needs to spend a while learning more or understanding more.
    Many thanks for wonderful information I had
    been in search of this information for my mission.

  12. These types %anchor% are so trend setting together with amazing, really beneficial.

  13. Hey There. I stumbled upon your blog site using
    msn. This is certainly a very well written article.

    I’ll ensure to bookmark it and return to see even more of your useful information. Thanks for the post.
    I’ll certainly comeback.

  14. Thanks a lot for the article post.Really thank you! Keep writing.

  15. I actually have read a lot of posts regarding the blogger lovers
    but this component of writing is actually a fastidious
    post, make it up.

  16. Post writing is another fun, should you be familiar with after that you
    are able to write or maybe it is complicated to write down.

  17. Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do so!

Comments are closed.