ДОМАШНО КРАВЕ СИРЕНЕ

За 1 кг: 5 л мляко, 20 капки мая за сирене, сол.
Прясното мляко се кипва, след което се охлажда до температура 45˚ С (ако потопите малкия си пръст в млякото и можете да го задържите, без млякото да ви пари – температурата е подходяща). Прясно издоеното мляко се заквасва при температурата на доенето. Към охладеното мляко се добавя маята. Тъй като се предлагат различни видове мая, спазвайте указанията за необходимото съотношение, които са отбелязани на опаковката.
Заквасеното мляко се оставя на топло да се стегне (около 2 1/2 часа, завито с топлоизолираща тъкан). Съсиреното мляко придобива гъста консистенцията . Може да се пробва, като потопите обратната страна на пръста си — ако по него не полепва мляко, то е готово. Нарязва се и се изсипва в торба от тензух или в гевгир, покрит с тензух. Оставя се за няколко часа да се отцеди, след което се изсипва в съд, като се притиска отгоре, за да се отцеди напълно суроватката, (може да се притисне и между два плоски капака от тенджера, които се закрепват в по-голям съд). Преди да се притисне, сиренето се поръсва с морска сол или се залива с 20%-ов солен разтвор според вкуса – може да се остави и безсолно, макар че солта го стяга. Соленият разтвор може да се приготви по следния начин: в преварена вода се пуска яйце с добре измита черупка и се добавя сол, докато яйцето заплува по повърхността.
След като престои 12 часа, сиренето е готово. Ако искате да узрее, трябва да го оставите 40 дена в 10 %-ов солен разтвор.

7 Comments on ДОМАШНО КРАВЕ СИРЕНЕ

  1. Say, you got a nice blog article.Really thank you!

  2. Major thankies for the post.Really thank you! Really Cool.

  3. Major thanks for the article.Thanks Again. Much obliged.

  4. Great, thanks for sharing this article post.Much thanks again. Much obliged.

  5. I think this is a real great blog post.Much thanks again. Cool.

  6. Thanks again for the blog post. Awesome.

Comments are closed.