ХРАНА И ВИНО

Бяло трапезно вино

Сервира се при употреба на по-леки и фини храни от бяло месо – птици, риба, морски дарове и др.: при ядене на ордьовър, на риба , хайвери, , варени или печени птици, , мозък в масло, печено на скара – флейки, гъби, а и др.

Въпреки това понякога клиентът желае при сочно говеждо или при дивеч да пие бяло вино, а при пуйка с кестени му се сервира червено вино. В такъв случай тръпчивосттта на виното се омекотява от нежното птиче месо.

Фини бели вина

Консумират се при ядене на бисквити, козунак, кейк, пасти, торти и други.
Розови вина

Близки до белите трапезни вина и затова при консумацията им подхождат същите видове храни. Когато розовият цвят на виното е по-силен, може да се пие при ядене на студен език, студена птица, фаршировани яйца,  сандвичи приготвени с пастет от черен дроб, с  мозък, със стрити .
Червени трапезни вина

Разнообразието на храните, които могат да се поднасят с тях, е много по-голямо. В зависимост от сортовия произход на червеното вино и в зависимост от приложената технология при производството му то има различен вкус, цвят и аромат.  Понасят се с много по-тежки храни, отколкото белите и розовите вина. С него се взимат храни от леки яхнии и се стига до най-тежките свински печени меса. Колкото виното е по-богато на танин (гъмза, мавруд, мелнишко), толкова поднесените храни могат да бъдат по-тлъсти. Танинът премахва тежките вкусови усещания от погълнатите тлъстини.

Памидовите вина могат да се поднасят печени меса от млади животни и птици, агнешко печено, агнешка пълнена плешка, млечен гювеч, телешки пържоли, шницели, рула, телешко с различни зеленчуци, всички видове кебапи, изработени от млади меса, мусака с месо, кюфтета на фурна,  дроб-сарма,  зелеви сарми и др.

Гъмзовите вина подхождат на ястия с меса от по-стари животни – говеждо, овнешко свински пържоли, колбаси, скара, телешки котлети, шницели, яхнии, говеждо с картофи, младо свинско, черен дроб, пълнен далак и др.

Маврудовите и мелнишките вина поради голямата им тръпчивост подхождат освен за храните, споменати за гъмзовите вина, но и за храни, съдържащи повече тлъстини – свинско печено, свински пържоли, тлъсто агнешко, тлъста пуйка, тлъста патица, свинско със зеле, печено овнешко или свинско с ориз  и др.

Специалните вина

Поради особения им състав се различават от обикновените вина. Високото съдържание на алкохол и най-вече на захар ги определя по-скоро като аперитивни или десертни вина.

Бяло десертно вино

След свършване на яденето при поднасяне на десертите от различни сладки, торти, баклава, тригуни, пасти или плодове е напълно подходящо.
Десертните вина може да се поднесат в следобедните часове в компания с приятели или късно вечер при семейни срещи, официални приеми и др.
За да се намали високото съдържание на алкохол и захар и за да се създаде по-голяма свежест, практикува се леко разреждане на десертното вино с газирана вода (сифон). По този начин питието става по-пикантно и по-освежително.
Изборът на десертното вино по вид, сладина, крепкост и цвят зависи от вида на поднесения десерт. При плодове, бисквити, леки сладкиши, кремове, кейкове и др. подхождат белите десертни вина, а при тежките десерти, като торти, баклави, реванета, горско кладенче, бине суфле и др., подхождат червените десертни вина.

Шумящо вино

При завършване на тържествена семейна трапеза или при приключване на официален банкет се поднася чаша шумящо (шампанско) вино.
При сервиране на шумящо вино се поднасят фини десерти от бисквити, бишкоти, дребни сладки – пети фури, леки торти профитроли, флам и др. Поднасянето на тежки сладки десерти пречи да се долови добрият вкус на шумящото вино.
Шумящото вино може да се поднесе и при следобедната закуска или късно през нощта съобразно тържествеността на случая или настроението на гостите.
Консумацията на шумящото вино у нас е още твърде ограничена. С поставяне начало на производството на българско шампанско, което по качество не отстъпва на чуждестранното, консумацията на шампанско постепенно се разраства.

Билкови вина

Представетели са вермутът и пелинът. Вермутът в малко количество се пие като аперитивна напитка преди яденето и в редки случаи след приключване на храненето като десертна напитка.
При пиене на вермут най-подходящи са сандвичите с месо, с масло и риба – аншоа, с хайвер, и други пикантни прибавки или се сервира с шампански бишкоти, козунак, кейк и др. Поради високото си алкохолно съдържание (16-18°) и сладкия си вкус вермутът не е подходящ при ядене на яхнии, печени меса и пр. Вермутът може да се поднесе при следобедна закуска или късно вечер. За освежаване на вкуса му се прибавя газирана вода . Количеството  зависи от вкуса на консуматора. Вермутът се налива в стъклени чаши със столчета, които са по-малки от тези за вино и по-големи от ракиените.

Българският пелин, обикновен или газиран, може да се пие през всяко време на денонощието. Със своята лекота, нисък алкохолен градус (около 9°), слаба сладина, резливост, приятен аромат, горчивина от пелиновите цветове той може да се консумира като аперитив и като питие през време на ядене, като замества белите и розовите вина. При поднасяне на тлъсто ядене пелинът със свежестта си и горчивината си конкурира червените вина.
Пелинът е национална българска напитка и се пие от всички наши консуматори.

Медицинските вина са свързани с диетичното хранене съобразно със заболяването на болния и по препоръка на лекаря.

Болета

От вина могат да се приготвят най-различни комбинации болета. Хладки и студени напитки от вино (болета)
Хладките напитки в комбинация от вино, ликьор, ром, коняк, малага, пресни плодове и захар се наричат болета. Те се приготвят от определено количество различни напитки в хармония със съответен плод, като портокали, мандарини, череши, малини, ягоди, ябълки и др. Допуска се към едно и също боле да се прибавят два или три вида сродни плодове или такива, които си подхождат. Напр. смокиня и малина не си подхождат, но портокалите могат да се допълнят с ябълки. С болето плодовете се сервират на цяло (ягоди, малини) или се нарязват на парченца-ябълки, портокали, мандарини. Напитката боле се поднася в специален сервиз, направен от светло стъкло или кристал. Чашите са ниски и с дръжки. Лъжицата, с която се сипва болето е стъклена. Питието се пие охладено или в него се пускат дребни парченца чист лед. Приятно и удобно е ледът да се дава в отделна чиния и да се пуска в чашите на желаещите.

50 Comments on ХРАНА И ВИНО

  1. Muchos Gracias for your blog.Much thanks again. Fantastic.

  2. Im grateful for the article post.Really thank you!

  3. I will regularly upload tons of stock imagery but I?m not sure what to do about the copyright issue? please help!.. Thanks!.

  4. Usually I don at learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

  5. Thanks-a-mundo for the article post.Much thanks again. Really Cool.

  6. Howdy! Someone in my Facebook group shared this site around thus i came to
    take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to
    my followers! Superb blog and excellent design.

  7. There as certainly a great deal to know about this subject. I like all the points you ave made.

  8. What as up, after reading this remarkable piece of writing i am as well delighted to share my know-how here with colleagues.

  9. I really like it whenever people come together and share opinions.
    Great website, continue the great work!

  10. I cannot thank you enough for the blog article.Really looking forward to read more. Really Great.

  11. Really appreciate you sharing this blog article. Will read on

  12. I value the article post.Much thanks again.

  13. Our company is a small grouping of volunteers and
    opening a new scheme in your community. Your site provided us with valuable information to be effective on.
    You’ve done a formidable job and our entire community will
    probably be grateful to you.

  14. Thanks for the post.Thanks Again. Cool.

  15. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

  16. You have touched some pleasant factors here. Any way keep up wrinting.

  17. Precisely what I was searching for, thanks for putting up.

  18. I used to be suggested this web site by means

  19. Thanks a lot for the blog article.Really looking forward to read more. Will read on

  20. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now

  21. Usually posts some very intriguing stuff like this. If you are new to this site.

  22. Thanks a lot for the blog article. Will read on

  23. Say, you got a nice blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

  24. excellent points altogether, you just won a brand new reader.
    What may you suggest when it comes to your put up that
    you just made some days ago? Any certain?

  25. wow, awesome post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  26. Thanks for helping out, superb info.

  27. one of our visitors not long ago encouraged the following website

  28. What as Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

  29. Thank you for your article post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  30. You made some clear points there. I did a search on the issue and found most guys will go along with with your blog.

  31. This is my first time pay a quick visit at here and i am truly happy to read all at alone place.

  32. I truly appreciate this post. I ave been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again.

  33. although web-sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are basically worth a go through, so possess a look

  34. Perfectly indited subject matter, thankyou for entropy.

  35. Touche. Solid arguments. Keep up the amazing work.

  36. My brother suggested I would possibly like this
    website. He was once totally right. This post actually made my day.
    You can not believe just how much time I had spent for this information! Thank you!

  37. you ave an incredible blog right here! would you like to make some invite posts on my blog?

  38. I really like and appreciate your blog.Really looking forward to read more. Will read on…

  39. Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless definitely really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got far more problerms also

  40. here are some hyperlinks to web pages that we link to mainly because we think they are worth visiting

  41. wow, awesome article.Really thank you! Keep writing.

  42. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Great.

  43. Does your site have got a contact page? I’m having
    problems locating it but, I’d love to send you an email.
    I’ve got a bit of ideas for your blog you could be enthusiastic about hearing.
    In either case, great site and so i anticipate seeing it develop with time.

  44. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  45. Say, you got a nice post.Really thank you! Really Great.

  46. Every when inside a although we choose blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date sites that we decide on

  47. You really make it seem so easy with your presentation but

  48. I value the blog post.Much thanks again. Much obliged.

  49. You might have a really great layout for your website. i want it to utilize on my site also ,

  50. the time to study or stop by the content material or websites we’ve linked to below the

Comments are closed.