ТЕХНОЛОГИЧНО ОБОРУДВАНЕ ЗА КЕТЪРИНГ

 ТЕХНОЛОГИЧНО ОБОРУДВАНЕ  ЗА КЕТЪРИНГ

            Специализирано кетъринг оборудване -шоколадов фонтан, бен мари, шейкър, дисплей, кафе машини за шварц, за еспресо, отоплители за вода, термокани, ледотрошачки, блендери, кулер за лед, сервитьорска количка, термокутии, форми за ледени склуптури и др.

            Помощни кухненски и барови уреди – блендери и фрапе миксери, цитрус преси.

            Професионални машини за бутиково производство на италиански сладолед (gelato), уреди за правене на класически мусове.

            Уреди за обработка на храната чрез вакуум, вакуумиращи уреди, машини за опаковки. С голяма значимост за кетеринг услугите са иновационните технологии  за готвене и обработка на храната чрез вакуум, машини и опаковки, както и шоковото охлаждане и замразяване в шоковите охладители.

            Неутрална мебел – маси, столове, столове шъркели, колички, рафтчета от неръждаема стомана, тенти, шатри, чадъри , арки.

1.6.4.ИНВЕНТАР В ЗОНАТА НА ПРОИЗВОДСТВО И ОБСЛУЖВАНЕ В КЕТЪРИНГА

ИНВЕНТАР В ЗОНАТА НА ПРОИЗВОДСТВО

            Материалите за изработка на инвентара в професионалната кухня е много разнообразен.

Стоманата е най-добрият материал за кухненски прибори, който се използва в професионалните кухни. Но трябва да се внимава и да не се използват метални шпатули.

Алуминият е противоречив материал. Не се използва в професионалните кухни, тъй като мнението на специалисти е, че е нездравословен и окислява храната. В тях не се съхраняват киселинни продукти, както и не се мият с твърди четки, защото защитният филм се нарушава.

Чугун – почти вечни съдове и със слой мазнина работи по-добре от незалепващо покритие.

            Тенджери се наричат съдове за готвене и задушаване с две дръжки. Може да бъде с различни размери – от 1 л до 10 л.

Тиганите са разделени на незалепващи или стоманени: Първите са полезни за бързо и моментално готвене, като пържени яйца, омлети, запечени пържоли. Последните позволяват да се постигне по-бавно готвене и за много дълго време. Изработени са изцяло от стомана и могат да се използват и за завършване на евентуално готвене във фурната. Днес се предлагат различни видове тигани с незалепващо покритие: от класическите тефлонови, до каменни.

            Тавите се отличават по форма и материал. Могат да бъдат квадратни, правоъгълни и овални, от материали като керамика, термостъкло и стомана. За готвене във фурна и сервиране на масата се използват керамични тави, които са естетически издържани. За готвене във фурната се избират леки стоманени тави, по-практични и лесни за миене в съдомиялна.

Съдовете трябва да са трайни и устойчиви на температурни промени. Важни параметри при тях са безопасността им в съдомиялната машина и дългият им експлоатационен живот.     Gastronorm (GN), понякога се пише Гастро-норма, е Европейски стандарт за кухненски съдове тава и контейнер размери, който често се среща в цял свят в кетъринг и професионален хранително-вкусовата промишленост, както и в определени части от потребителския пазар от висок клас. Gastronorm обикновено се използва по целия свят, с изключение на Съединените щати, които имат своя собствена вътрешна система.

Основният формат се нарича „GN 1/1″ и е с размери 530 × 325 mm, като другите размери на Gastronorm са кратни и подмножители на този основен размер на модула. Контейнерите Gastronorm позволяват гъвкаво, ефективно място и съвместимо съхранение, транспорт, обработка и сервиране и могат да бъдат пригодени за рафтове, транспорт на колички и конвейерни ленти, осигуряват временно поставяне в съвместими мивки, работни маси, хладилници, фризери, фурни, и съвместими съдомиялни машини или дисплей.

Много професионални хранителни продукти са дори опаковани за оптимална съвместимост с контейнерите на Gastronorm.

Форми за торти и кексове – ако се приготвят сладкиши, трябва да има богат избор за основи на торти и кексове: форми за торта с централен отвор, отварящи се тави, обикновени кръгли форми за торта с повдигнато дъно, керамични форми за торта, силиконови форми за торта. Друг фактор при избора на форма за торта е размерът: трябва да се включат класически форми с различни размери от 18 до 32 см, или с квадратна, звездна или друга форма. Най-лесните за използване форми са незалепващите.

Друг фактор при избора на форма за торта е размерът: трябва да се включат класически форми с различни размери от 18 до 32 см, или с квадратна, звездна или друга форма. Най-лесните за използване форми са незалепващите, които гарантират лесно изваждане на тортата.

Кухненски ножове. При избора на кухненски ножове можем да се преценят предпочитанията за комплект или да се изберат единични ножове от минимум 3 до максимум 12 броя, според нуждите на обекта. Съществуват повече от 30 вида ножове, някои са доста специфични и се използват само, където са необходими, пример може да бъде ножът за шунка или сред японските ножове , модели като сашими , които се използват само с рибата за суши.

Прибори за приготвяне на храната. При обзавеждането на професионалната кухня, е важно да се допълни и с кухненски прибори за обработка и приготвяне на ястия.

  • Кухненско ренде;
  • Бъркалки;
  • Готварски четки;
  • Сладкарски форми;
  • Точилка;
  • Шпатули;
  • Хаван и пестик;
  • Гевгир;
  • Цедки;
  • Дървено чукче за месо;
  • Готварски щипки ;
  • Сита ;

            Прибори за сервиране на храна. За избора им е важно да не липсва нито едно от основните пет прибора и всички те са еднакво важни за сервиране на различни видове храна.

  • Черпак: за супи, бульони и консоме;
  • Скимер: използва се за отцеждане на пълнена паста, зеленчуци и къса паста;
  • Вилица: полезна за сервиране на печени и големи меса и за надупчването им;
  • Прибор за сервиране на спагети: полезни за сервиране на дълга паста;
  • Перфорирана шпатула: полезна за отцеждане и сервиране на пържени храни.

Изборът на тези основни кухненски прибори може да бъде от различни материали, включително стомана, пластмаса, силикон и дърво.

Дъски за рязане. Друг важен елемент в професионалната кухня са дъските за рязане: Добре е да има поне 5 с различни цветове от пластмаса. Пластмасовите дъски за рязане, трябва да се сменят често, за да се избегне поглъщането на малки парчета синтетичен материал поради прекомерна употреба.

Изисквания за разделно нарязване на продуктите според НАССР системата са:

  • Червенанеобработени месни продукти;
  • Жълта - за пилешко месо и пилешки продукти;
  • Зеленаплодове и зеленчуци;
  • Бялахляб и хлебни изделия;
  • Синяриба и рибни продукти;
  • Кафява - за обработени месни продукти.

Кухненски везни. Днес на пазара има богат избор от кухненски везни, за предпочитане дигитални за по-голяма прецизност, до 1 гр или до 5 гр. Предпочитанието несъмнено е към най-точните и минимални решения, с подвижен горен контейнер и възможност за използване с чинии или купи.

Leave a comment

Your email address will not be published.