АМЕРИКАНСКА КУХНЯ

            Характеристика на Американската кухня

            Американската кухня се свързва с класическите ястия като бургери, пържено пиле, хот-дог и палачинки. Подобно на много американски неща, кухнята също e повлияна от други кухни – немска, британска, италианска, холандска, френска и карибска са само някои от културите, които са допринесли за храната, която сега се смята за типично американска.

            Типична за таз кухня е страстта към месото и картофите. Коя друга страна е известна със своите изключително големи парчета месо, сервирани с гарнитура от картофи. Американският стекхаус е пример за предпочитанието на тази страна към говеждото месо.

            Съединените американски щати, са страна с огромна територия, но лишена от корените, съставени от историята, която е изгубена през хилядолетията, на азиатски, европейски или южноамерикански цивилизации.

            Американският стил не е само бургери. Днес някои ястия, които се консумират масово в САЩ, са станали задължителни и в Европа, с много почитатели. Как може да не се оцени сандвич с хамбургер и пържени картофи, кетчуп, горчица и майонеза за дресинг и студена бира.

            Големи вериги за бързо хранене са водещи, но днес тенденцията е изминала дълъг път. Храненето в американски стил обикновено е с високо съдържание на калории. Няма да се разгледа американската кухня за тези аспекти, които са й спечелили лошата репутация на „джънк фууд“, ужасната нездравословна храна, отговорна за затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.

           В американската кухня се фокусираме върху три специфични продукти:

  • Месото, винаги високо ценено;
  • Картофите, които с право са местни хранителни продукти и винаги намират място в менюто в САЩ;
  • Сладките, които въпреки местните бутер теста са завоювали място във вкуса на кулинари от цял свят.

            Месото в американската кухня – популярно месо е телешко, свинско, пуешко, пилешко. Месото в САЩ е неизбежно в ястията, независимо дали са делнични или празнични. Много известният “ хот дог “ е кренвиршка, увита във франзела и пълнен според вкуса с присъстващи сосове.

            Свинските ребра са друго от най-популярните ястия в страната на янките. Известните ребра са безспорните кралици на американското барбекю. Приготвени от свинско или сукалче, ребрата обикновено се сервират придружени от BBQ сос, гъста и пикантна подправка с опушен вкус, създадена специално за ястия, приготвени на скара. Подобно на свинското месо, американската кухня също широко използва бекон, според англосаксонската традиция, която изисква хрупкави резени бекон за закуска или още по-добре за следобедна закуска.

            Изобретяването на неделното хранене между късна закуска и ранен обяд се среща с голям успех почти навсякъде. Вкусното парче бекон, заедно с яйца, портокалов сок, сирене и черен хляб, е вкусна храна за уикенда. Добавен между различните слоеве на бургер, беконът гарантира вкуса, особено ако е балансиран с резени пресени домати.

           Някои важни регионални кухни

Нова Англия: състои се от 6 щата в североизточната част на Съединените щати. Тази кухня се характеризира с наличието на пресни морски дарове. Варени омари, супа от миди и пържени морски дарове са често срещани ястия. Също така множество сортове ябълки през есента и пресни боровинки през лятото. 

Tex Mex: Тази популярна регионална кухня се е разпространила от Тексас до останалата част от САЩ. Това е смесица от американска кухня и мексиканска кухня. Примери за някои популярни тексаско-мексикански ястия са Chili Con Carne , тортили със сирене и тако и бурито. Тези храни не са автентични мексикански, а адаптирани версии на Tex-Mex.

Южни САЩ: Южноамериканската кухня всъщност е голяма категория, която обхваща много по-малки региони. Някои общи характеристики са съставки като сладки картофи, царевица, праскови. Те също така използват някои готварски техники, известни в региона, като открито барбекю. Южната кухня е известна в САЩ като „комфортна храна“, защото се смята, че е идеална, когато клиента има проблем и иска да се почувства по-добре! И въпреки че може да не е най-здравословната регионална кухня, тя често е любима!

Пилешко месо в американската кухня – дърпаното пиле, макар и по-малко вкусно от свинското, е отлична съставка в салати, като салата Цезар, приготвена със сирене и каперси.

            Цезар дресинг, подобно на BBQ сос, е едни от многото сосове, които неизменно придружават американските ястия в допълнение към обичайните известни кетчуп и майонеза. Големият навик на употреба прави тези сосове практически широко разпространени в американската кухня. Те придружават всяка салата, всеки бургер, и се поднасят заедно с многобройните пържени ястия, сред които е пилешкото.

            Пърженото пиле е едно от най-популярните ястия в американската гастрономия. Предлагано от всички вериги за бързо хранене, пърженото пиле е рецепта, която Щатите са наследили от африканската култура. Обичаят да се готви пиле в мазнина, всъщност, произлиза от африканските роби, които възраждат традицията на своята страна.

            Не по-малко известни, пилешките крилца са друга задължителна част от американската и тексаско-мексиканската кухня. Един модерен начин за предлагане на пилешко месо, който със сигурност е обичан от децата, е да се поднесе под формата на късчета. Месести хапки от панирани и пържени пилешки гърди и потапяни в сосове.

            Телешко месо в американската кухня – в САЩ отделно място заема един уникален специалитет с древен произход, много обичан и търсен: това е пастърмата. Обикновено приготвена от говеждото месо, гърди, пастърмата първо преминава през дълъг процес на саламура, след това се готви на пара и след това се овкусява с множество подправки, които остават, за да образуват коричка около месото с розов цвят.

             Говеждото месо е основата за приготвянето на истинския фаворит на американската гастрономия: бургера. Въпреки че също се сервира в чиния, с гарнитура от салата, домати и пържени картофи, хамбургерът намира своята реализация като предистория на бургера. Бургерът също може да достигне висоти, когато слоевете му се умножат, и да съдържат освен сирене, зеленчуци, бекон, сосове, домати, маруля, яйце и др.

            Картофи - най-обичаният зеленчук в света се готви по хиляди начини практически по цялото земно кълбо. Американският картофен чипс завладя света, с невероятния си вкус. Освен картофен чипс, на пръчици, с различна дължина и текстура, с или без кора, днес предлагането на американски картофи е пълно с креативни предложения. За придружаване на печено месо на барбекю днес е модерно да се използват картофи с кората.

            Традиционни ястия от Американската кухня

            Предястия от Американската кухня

Салата Коб (Cobb Salad) – още от създаването си салатата веднага се появява в менютата на ресторантите из цялата страна. Бекон, печено пиле, твърдо сварени яйца, синьо сирене и авокадо, домати, маруля и дресинг – вкусна и изключително популярна комбинация в цяла Америка.

Салата Цезар – американците почитат „Цезар“ като свой кулинарен принос към световната гурме кухня. Oригиналната рецепта включва листа от маруля, рохки яйца, зехтин, чесън, дижонска горчица, лимонов сок, сос Уорчестър, пармезан, крутони. Съвременните рецепти включват и аншоа.

 Американска салата Уолдорф – салатата е създадена в Ню Йорк и е съдържала единствено ябълки, селъри и майонеза. На по-късен етап се появяват ядки и грозде. Салатата вече се сервира върху листа маруля, а майонезата може да бъде подобрена с горчица, олекотена с йогурт или заквасена сметана.

Калифорнийски рулца – създава се от суши готвачи от Япония в Лос Анжелис. California roll е суши направено „отвътре навън”. Нори, ориз, авокадо, рулца от раци и краставица бързо завладява света. Оризът се поставя от външната страна на норито, а по средата е рибата. Овалва се в сусам.

Хот дог – хотдог в стил Чикаго е американска икона, покрит е с жълта горчица, нарязан бял лук, сладък вкус на туршии, копър и кисели краставички, домати, мариновани чушки и целина с маково семе. Традиционно се продава с пълнеж от горчица, но може да е добавен кетчуп, пресни или мариновани зеленчуци.

Хамбургер – символ на улична храна, и може би е най-емблематичното от американските ястия. В класическата, гурме кухня има оригинални варианти включващи телешко кюфте бързо изпечено на много висока температура, с кора, а вътре месото да е сочно. И след това сосове – неизбежният кетчуп, листа маруля, домати и питка за хамбургер.

Чипс – любимият на всички картофен чипс е също американско дело. Нарязани картофки колкото се може по–фино, поръсени обилно със сол и изпържени до златисто. Днес се предлагат различни вкусове на чипс: със сирене, с червен пипер, с вкус на бекон, и др.

           Основни ястия от Американската кухня.

Ребра на барбекю – печенето на храна на барбекю е една от най-старите традиции в Америка и се е превърнало в изкуство. Но независимо дали са печените ребра на Канзас Сити, мокрите ребърца на Северна Каролина, барбекюто в Америка определено предизвиква много възхищение!

Чили Кон Карне - ястие чиито основни съставки са люта чушка и раздробено месо. Сега към това ястие често се добавя боб. Чили кон карне идва от Тексас. Направен е от говеждо месо пастърма, бекон, сушени чушки чили и сол. Всичко това се смесва, и се оставя да изсъхне на слънце.

Бъфало пилешки крилца – въпреки че са създадени през 60-те години на миналия век, тези пържени пилешки крилца, залети с лют сос с лют червен оцет са повсеместни ястия в баровете. Пилешките крилца Бъфало са сервирани за първи път в бар Бъфало Ню Йорк.

Пържено пиле – пилешкото е най-консумираното месо в САЩ. Най-много известно е пърженото пиле по Кентъки, станало популярно и благодарение на верига за бързо хранене, която сервира големи порции пиле, приготвено по тайна рецепта. След като се маринова, пилето се набрашнява и се пържи във фритюра.

          Десерти от Американската кухня.

Чийзкейк стил Ню-Йорк – десерт на основата на крема сирене. Ню Йорк чийзкейк се приготвя, като се използват крема сирене, сметана, яйца и захар, но се гарнира с червени плодове, които прекрасно се комбинират с нежния вкус на кремa сиренето.

Leave a comment

Your email address will not be published.