КУХНЕНСКИ НОЖОВЕ

КУХНЕНСКИ НОЖОВЕ

При избора на кухненски ножове можем да се преценят предпочитанията за комплект или да се изберат единични ножове от минимум 3 до максимум 12 броя, според нуждите на обекта.

Съществуват повече от 30 вида ножове, някои са доста специфични и се използват само в задачи, където са необходими, пример може да бъде ножът за шунка или сред японските ножове , модели като сашими , които се използват само с рибата за суши.

            Нож тип SANTOKU e специално предназначен за накълцане на зеленчуци, но се използва също така за приготвяне на месо и риба. Страничните фрезовки постигат ефекта на незалепващото покритие. Вероятно най-известният нож сред японските видове, ножът Сантоки  дължи името си на трите добродетели, които могат да бъдат получени с използването му, когато става въпрос за рязане на месо, зеленчуци и кълцане, така че с един единствен прибор можете да се получат парчета, резени, жулиени, плодови салати или различни разфасовки за приготвяне.

Това ги прави много универсални ножове, с дължини на острието от 12 до 18 см, които обикновено са перфектно балансирани, с равна повърхност и се различават от традиционните западни ножове на готвачи, защото са много по-леки.

            Нож на готвача с дължина 20 см. Този нож, е изключително универсален инструмент при всяко приготвяне, тъй като е проектиран с леко извито острие и много остър връх, който позволява контрол върху различни видове разфасовки месо или зеленчуци .

Острието на ножа обикновено достига до 36 см, започвайки от 15 см. Най-често срещаният е, с немски или френски дизайни на острието, като първите се характеризират с това, че са по-широки и са извити ножове по цялата повърхност, за разлика от френските, които имат плоско острие, докато се извие на върха.

Това може да бъде нож от ковано желязо, щампован, въглеродна стомана, неръждаема стомана, ламиниран или керамичен нож.

           Нож за лукножът за лук е подобен на ножовете на готвача, но се различава по върха си, който има извивка, която улеснява нарязването на лука, откъдето идва и името му, но може да се използва и като нож за всякакъв вид зеленчуци, доста е универсален и функционален.

            Нож за декорация – те са много по-малки по отношение на дължината на острието, но имат доста остър връх, който при някои модели острието е комбиниран с малки триони, и позволява да се белят зеленчуци, плодове или да се правят декорации. Този малък нож има размери от 6 до 10 см дължина. Те също служат и за белене на зеленчуци и плодове.

            Нож за нарязване на месотова е нож с дължина между 20 и 38 см на остриетата, използван най-вече за направата на фини разфасовки на различни видове месо, като печено месо, свинско, телешко или дори шунка. Те се различават от готварските ножове, защото са много по-тънки, и това позволява нарязване на по-тънки резени.

Сред тези ножове е този, който се използва за рязане на шунка.

            Нож за филетиране с дължина 20 см. Името му е доста обяснително, тъй като това е нож за филетиране с много остър връх, който позволява месото да се пробие до кокала, след което да се пристъпи към отделянето му, без да се повреди крайният продукт.

Това е ножът, използван за постигане на перфектни рибни филета, чрез ефективно разделяне на месото благодарение на острото, гъвкаво и устойчиво острие.

            Нож за шпикованешпиковането е вкарването на сланина, подправки, плодове и зеленчуци в месото.

            Нож за белене с право острие  и дължина 5-10 см. Предназначен е за деликатни дейности като белене на ябълки и други плодове, почистване на дребни сортове лук и чесън, издълбаване на домати или за плодови или зеленчукови украси.

            Нож за нарязване на хляб – идеален за хляб или бутер тесто, това е нож, който се характеризира с назъбено острие, което може да премине както през твърди повърхности, така и през мек хляб, без да го смачква.         Острието му обикновено е доста дълго и тънко, между 15 и 25 см, като по-дългите позволяват лесно да се реже кората на стария хляб.

            Кухненска или готварска брадва – сатъробикновено имат правоъгълно острие, което се използва за рязане на големи парчета месо или кости. Нещо, което характеризира тези брадви е, че те имат дизайн, който започва да бъде по-широк от противоположната страна на острието, а на ръба му е много по-тънък.

Кухненските сатъри несъмнено са създадени за най-тежките и сложни сечения и много от тези брадви имат дупка в единия ъгъл на острието си, която е за да се окачват на опора. Дължините на тези сатъри могат да варират между 6 и 15 см, и могат да се различават в кухнята на всяка страна, поради което тези, използвани в азиатската кухня, са различни от тези на Запада.

            Нож за обезкостяванес характерна форма на острието, позволяваща да се реже съвсем близо до костта и с дължина на острието между 15 и 30 см. Използвани за отделяне на месото от костите на месо и риба. Това са ножове с дълго и тънко острие, което също се характеризира с това, че е доста гъвкаво, което му позволява да се движи с прецизност между костта и месото, без да наранява или да го счупите с нежелано порязване.

Дължината на ножа за обезкостяване е от 12 до 15 см, с доста остър връх, който успява да достигне и най-сложните места при рязане. Има и твърди ножове за обезкостяване, като те са идеални за отделяне на месо като свинско или говеждо от костите, докато по-гъвкавите се препоръчват за риба и по-меки меса като пуешко или пилешко.

            Нож за сирене и кашкавал - има перфорирано острие за по-лесно рязане на меки сирена. Обикновено ръбът е назъбен и има двоен връх за пробиване на отрязаните парчета

            Нож за домати – ако се реже домат с нож, който не е достатъчно остър, много трудно е да се постигнат перфектни резени, за това има инструменти, специално предназначени за рязане на този зеленчук. Те са много остри ножове, които имат малки триони, които успяват да отрежат деликатната кожа на доматите, без да ги смачкат.

            Нож за твърди зеленчуци-  моркови, целина, картофи и др. С него може да се реже на вълнички, за да се предаде по-изящна форма на зеленчуците.

            Нож НАКИРИ – друг често срещан елемент в професионалните кухненски ножове в Япония са Nakiri, брадва, много по-тънка от класическата брадва на готвача, има правоъгълна форма, с извито навън острие и също е много остра, което прави тези прибори идеални варианти за рязане на всякакви видове от зеленчуци и по-големи и жилави грудки, като картофи или тикви.

            Нож за сьомга - те обикновено се използват за филетиране и белене на сьомга, но също така са полезни и за всяка голяма риба. Те са доста дълги, което им позволява да навлизат в средата на кожата и месото на рибата, без да я нараняват. Острието на тези ножове е по-гъвкаво, с дължини от 15 до 28 см.

            Нож за карвинг - нож с късо острие, което също е доста твърдо и има ясно изразена извивка, което е от полза при белене на всеки зеленчук или плод, което го прави доста лесно. Те могат да се управляват лесно, като имат нехлъзгаща се и ергономична дръжка, която се адаптира към формата на ръката, за да се избегнат инциденти.