ЯПОНСКИ СЛАДКИ МОЧИ

ЯПОНСКИ СЛАДКИ МОЧИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр лепкаво оризово брашно (наречено „Мотико“ в Япония).

350 мл вода

150 гр захар

5 гр ванилия

2,5 супени лъжици царевичен сироп.

10 гр картофено нишесте

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Можете да използвате микровълнова фурна, за да подготвите тестото.

За микровълнова фурна смесете всички съставки (с изключение на нишестето и пълнежите) в стъклена купа, подходяща за микровълнова. Покрийте купата (за предпочитане с прозрачно фолио) и я сложете в микровълнова при максимална мощност от около 2 минути. След определеното време размесете сместа и я заредете в микровълнова фурна за още 4 минути.

Получената маса – поставете на плочата, предварително поръсена с нишесте.

Тестото трябва да бъде разделено на 20 еднакви парчета, всеко от които по-късно трябва да бъде навито до плоска малка палачинка. В палачинката поставете пълнежа, който сте избрали, палачинката се затваря като торбичка, като „притиска“.

От тестото може да изрежете по-големи кръгове и във всеки от тях да сложите по  плодово пюре – от печена тиква, ябълки, сливи и т.н. Завийте пюрето отгоре и отдолу, оформете топка и оставете за няколко часа в хладилника. Ще имате страхотен и лек, сладък десерт.

Крайният продукт е желателно да се леко се търкаля в нишесте, до мястото на „затваряне“ на топката – той се обръща надолу.

Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година.

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет.

Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.