КОЛЕДЕН ОРИЗОВ ПУДИНГ С БАДЕМИ И ЧЕРЕШИ

ОРИЗОВ ПУДИНГ С БАДЕМИ И ЧЕРЕШИ

Датски традиционен десерт: Risalamande. Това всъщност е оризов пудинг с бита сметана, бадем и череша заливка, обичайно за коледната трапеза в Дания.

Името идва от френския а ла анда (бадемов ориз) и рецептата датира от втората половина на 19-ти век. Дълго време считано за скъп десерт  заради високата цена на ориза, канела и бадеми. Risalamande сега се радва на висока популярност и се използва в Швеция и Норвегия (норвежците предпочитат малина или ягода сос вместо череши).

Обикновено се крие един бадем в оризов пудинг, и този, който го намери, ще получи една година пълна с късмет, а понякога и да спечели шоколад или марципан. Който намери бадема трябва да се скрие толкова време, докато изядат всички останалата част от Risalamande. По този начин, десерта включва ритуал. Изглежда, че навикът да се крие бадем е по-стара от Risalamande там, когато датчаните консумират „обикновено“ оризово мляко, предшественик на деликатен оризов пудинг.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 мл вода

1000 мл мляко

180 гр  ориз

2 ванилия пръчици

60 гр захар

100 гр  почистени и смлени бадеми + 1 цял бадем

300 мл сметана

2 гр сол

20 гр картофено нишесте

400 гр череши

100 гр череши от компот, без сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Оставете ориза в продължение на 10 минути в купа с вода, за да омекне. Отцедете водата, ориза прехвърлете в тенджера, добавете мляко, щипка сол, ванилия и захар. Загрейте за 40-50 минути, като се разбърква от време на време. Оставете го да се охлади.

Разбийте сметаната, добавете смлените бадеми, а след това и млечния ориз. Загрейте черешов сок. Разбърква нишесте с малко студена вода и добавете сместа  от нишесте и вода към горещия черешов сок, докато се сгъсти. Премайнете от огъня, добавете череши и разбъркайте.

Сервирайте студен, със сок от череши на върха.