ХРАНИТЕЛНИТЕ ТОКСИКОИНФЕКЦИИ/ЕПИДЕМИЧНИ ВЗРИВОВЕ В ЕВРОПА

В категорията „други причинители“  на инфекции са включени хистамин, морски биотоксини, токсини в гъби, микотоксини, атропин, както и неизвестни токсини.

Те представляват 2,6 % от всички хранителни инфекции, докладвани в ЕС и е повече с 21,2 % в сравнение с 2011г., когато са докладвани 113 случая. Това повишение се дължи основно на завишен брой инфекции, съобщени от Франция (43 през 2011г. и 82 през 2012г.). Докладваното ниво е 0,03 на 100 000 души, като при Малта е най-високо – 0,48. Франция и Испания са съобщават за 78.8 % от хранителните инфекции. 34 взрива са предизвикани от хистамин след консумация на риба и рибни продукти, 30 от тях са големи, а 4 са възникнали в домашни условия. Местата на заразяване са хранителни заведения (17 от случаите), столове/кухни (4 случая), училища/детски градини (3 случая). Основните причини за възникване на инфекцията, са време на съхранение и температурни нарушения (в 10 от случаите).

По отношение на морските биотоксини, от докладваните 18 случая, основният преносител са риба и рибни продукти (72,2 % от случаите). След консумация на ракообразни, стриди, морски мекотели и продукти, произведени от тях са възникнали останалата част от случаите . 9 взрива са възникнали в домашни условия, а други 9 са големи. Основните места на заразяване са в домашни условия/домашни кухни (10) и 5 случая в хранителни заведения. Причините за възникване са неизвестни при 15 взрива, а при други два причина са непреработени хранителни добавки.

Един хранителен взрив, асоцииран с токсини в гъби, е докладван от Полша след консумация на Amanita phalloides. Засегнати са трима души, които са хоспитализирани.

Испания е съобщила за 6 случая – всичките възникнали в домашни условия и свързани с консумация на зеленчуци и сокове, един от които е фатален. По отношение на микотоксините, Дания съобщава два големи взрива, които са свързани с лектин посредством консумация на зеленчуци.