КЛАСИФИКАЦИЯ И ХАРАКТЕРИСТИКА НА СМЕСЕНИТЕ НАПИТКИ

Дефиниция. Смесените напитки представляват комбинация от две или повече алкохолни и (или) безалкохолни напитки, смесени в подходящи съотношения и допълнени с ароматично-вкусови и други добавки. Така най-общо може да се дефинира понятието „смесена напитка“.

Голямото разнообразие от напитки и възможностите им за комбиниране; голямото разнообразие и възможности за комбиниране на допълнителни съставки; различните начини на приготвяне; различно оформените, различни по форма и големина чаши, в които се поднасят – всичко това е причина за съществуване на много видове (групи) смесени напитки и огромен брой рецепти за тях. Това затруднява тяхното класифициране. Предлагат се различни класификации. Независимо от това отделни групи вече са се наложили в практиката на баровото обслужване, добили са популярност и са се наложили в специализираната терминология.

В най-общия случай смесените напитки се означават като коктейли. Този термин е навлязъл и в нашата специализирана терминология. Има обаче коктейли с общ компонент в техните състави или сходна технология на приготвяне, което ги обособява в определени групи – коблери, фисове, флипове, кулери, колинси, дейзи и т.н. Наименованията и рецептите на тези коктейли са заимствани от други страни. В някои случаи заимстваните рецепти са видоизменяни, съобразно с наличността на наши продукти за приготвянето им. Има смесени напитки, чийто състав, технология и традиции ги обособяват в напълно самостоятелни групи – болета, грогове, пуншове и др.

Независимо, че думата „коктейл“ се възприема в повечето случаи като синоним на „смесена напитка“, то тя е част от нея.

Коктейлът (анга. cocktail) съчетана във вкусово и цветово отношение напитка, получена от смесването на определени напитки в строго определени пропорции. Към кои коктейли се прибавят: яйца, сметана, сокове, газирана вода, подправки , черен пипер, мента, битер и др.). За първи път коктейли се приготвят в Северна Америка. Отначало в състава им задължително участвали алкохолни напитки. По-късно коктейлите се пренасят в Европа. Разнообразието им непрекъснато се увеличава.

Има няколко мнения за произхода на думата коктейл. Според едни източници, това е код, който се е появил по време на „сухия режим“, а според други, през този период напитките били украсявани с перо от опашка на петел. Друга легенда разказва, че коктейл е приготвен за пръв път в Северна Америка. След войната за освобождаване на бившите английски колонии, английските войници се отдали на пиене. В  кръчма в днешния Ню Йорк след като били пили цял ден, английски войници пожелали всички да пият едно и също питие и тъй като вече всичко било почти изпито, съдържателката смесила в един голям съд всичко, което било останало. Прибавила и кубчета лед. За да скрие непривлекателността на съда, го украсила с пера от опашка на петел (cock tail – коктейл). Войниците харесали напитката и я нарекли коктейл. Това наименование се е запазило и до днес.

Предназначение. Коктейлите действат освежително и възбуждат апетита на консуматора с малкото си съдържание на алкохол, приятния се вкус и аромат. С прибавянето на захар, яйца, сметана, плодови и зеленчукови сокове и сиропи те имат и известна хранителна стойност, стават по-леки и приятни за пиене. Повечето безалкохолни (млечни и плодови) коктейли са подходящи за деца, болни и възрастни. Коктейлите могат да се консумират „по всяко време , като аперитив, след хранене, по време на хранене, вечер, самостоятелно. Те участват в състава на бюфетите при приеми и коктейли. Предлагат се и при други форми на сервитьорско обслужване. Емблематичен асортимент са при баровата форма на обслужване. Неотменно присъстват в баровите заведения за пиене (коктейл-барове, дринк-барове, плодови и млечни барове) и баровете с атракционен характер (бар-вариетета, кабарета, барове с програми, нощни барове).

КЛАСИФИКАЦИЯ НА СМЕСЕНИТЕ НАПИТКИ

Прието е смесените напитки (коктейлите) да се класифицират по определени критерии. Подразделят се, в зависимост от:

  • Алкохолното съдържание, на:
  • ο Безалкохолни коктейли (soft drinks). He съдържат алкохол. Те се подразделят въз основа на съставките, от които се приготвят, на:
  • плодови безалкохолни коктейли -с преобладаващо участие на плодови сокове;
  • зеленчукови безалкохолни коктейли – с участие на зеленчукови сокове;
  • млечни безалкохолни коктейли -с преобладаващо участие на мляко.

ο Средноалкохолни коктейли – съдържат до 30 ml високоалкохолна напитка;

ο Високоалкохолни коктейли – съдържат до 60 ml високоалкохолна напитка.

  • Температурата на поднасяне (сервиране), на:

ο Студени коктейли – силно охладени;

ο „Стайни“ коктейли – поднасят се при стайна температура;

ο Топли коктейли (hot drinks) — поднасят се при температура до 40 °С;

ο Горещи коктейли – поднасят се при температура над 40 °С.

  • Времето на консумация, на:

ο Коктейли за преди хранене (aperitif или pre dinner drinks) – поднасят се като аперитив, в количество до 80 ml;

ο Коктейли за след хранене (after dinner drinks).

  • Количеството (дължината) на коктейла, на:

ο Къси коктейли (short drinks) – в количество до 60 ml общо съдържание;

ο Дълги коктейли (long drinks) – в количество над 100 ml, до 200 ml.

  • Въздействието, на:

ο Тонизиращи (подкрепящи);

ο Възбуждащи;

ο Освежаващи (разхлаждащи или загряващи).

  • Предназначението:

ο Към храненето (аперитивни, десертни); извън храненето (за всяко време, следобедни, десертни);

ο За официални приеми, за семейни и други празненства, за карнавали.

В практиката се ползва най-често подразделянето на „алкохолни“ и „безалкохолни“ коктейли, след което се пояснява с едно или повече допълващи определения от другите групи -„аперитивен“, „силно охладен“, „дълъг“, „освежаващ“ и т.н. Като самостоятелна група са се наложили и топлите смесени напитки.

Алкохолни коктейли

Приготвят се от различни алкохолни напитки и ароматни добавки. Към някои от тях се прибавят яйца, сметана, сок от домати и др. Според вкуса си те се разделят още на силни, средносилни (полулек), леки и сладки (суит). Последните се подразделят на сладки, средно сладки и много сладки. Силните, средните и леките коктейли се сервират преди ядене и в някои други случаи, докато сладките (наричат се още десертни) се сервират след ядене, но може и през всяко време на денонощието. Първите служат за аперитив. От тях не бива да се пият повече от два различни коктейла наведнъж.

Коктейлите за аперитив се приготвят  само с аперитивни напитки, като се смесват обикновено много силни с по-леки напитки. Количеството на аперитивните напитки може да бъде 50-60 ml, най-много – до 80 ml. Това количество може да се допълни с газирана вода.

Смесването на силни с по-слаби напитки, а също и разреждането с газирана вода прави напитките по-леки. Разреждането става по желание на консуматора.

Общото количество на коктейлите, които се приготвят с яйца, сметана, сок от домати и други добавки може да бъде 100-120 ml, но количеството на алкохолните напитки и при тези коктейли е също 50-60 ml, най-много до 80 ml.

Безалкохолни коктейли

За приготвянето им се използват пресни сокове от всички видове плодове, сиропи, течна сметана, пресен сок от домати и др. зеленчуци, млека, подправки и др. Безалкохолните коктейли се консумират охладени (с лед) и неохладени. Приготвят се като съставните им части се разбиват в шейкър или електрически миксер, след което се прецеждат в съответна чаша.

Соковете от плодовете могат да се добият в миксер. Те трябва да се изцедят в момента на приготвяне на коктейла. Така се запазват витамините и естественият цвят на плода. Поради високото им съдържание на витамини и ценни хранителни вещества, безалкохолните коктейли са полезни за деца и болни.

Не се препоръчва да се приготвят безалкохолни коктейли от консервирани плодове.