ПОСРЕЩАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ НА ГОСТИТЕ.

ПОСРЕЩАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ НА ГОСТИТЕ. 

Портиерът е първият от персонала, който посреща гостите. Създава у тях първото впечатление за бара и затова неговият външен вид и поведение са особени важни. Трябва да бъде облечен в униформено облекло, да е с емблемата на заведението, да носи табелка с името, да бъде вежлив и приветлив. Посреща гостите на входа на заведението с усмивка и с думите: „Добре дошли! Радвам се да Ви видя отново!“ (за постоянни посетители), „Добре дошли! Надявам се да се забавлявате!“(за нови). Портиерът отваря врата на гостите и се накланя леко, в знак на уважение. Той трябва да е добре запознат какви напитки предлага заведението, какви програми има в момента, кои са изпълнителите и т.н., за да може да отговаря на различни въпроси, които могат да му бъдат зададени. Портиерът насочва клиентите към гардероба, информира ги за местоположението на тоалетните възли. Той контролира влизането в заведението. Не допуска в бара пияни или посетители с неприлично облекло и подчертано агресивно поведение, както и малолетни (ако видът на бара го налага).

Гардеробиерът също участва (макар и косвено) в посрещането на гостите. Грижи се за временното съхранение на връхните им дрехи като носи отговорност за тях. Униформеното облекло, вежливостта и усмивката в комуникацията с клиентите са задължителни. За всички дрехи и вещи, които се съхраняват, се дава на госта жетон с номер. С цел безопасност, трябва да се внимава за по-обемисти пакети и багажи, които гости му предлагат да съхранява.

Дежурният управител (отговорникът на търговската зала или специално определен сервитьор) посреща гостите на входа на търговската зала с усмивка и с думите „Добър вечер!“ или „Добре дошли!“ и ги насочва към подходяща маса. Дава се възможност на госта за избор (маса до прозорец, до сепарирана част, до бар-бюфета, до дансинга). Гостите се придружават до масата, като придружаващият ги върви пред тях. Той съобразява движението си с възрастта на гостите, с възможността им да се придвижват по-бързо или по-бавно. При достигане до масата пита госта, дали е удовлетворен. Поканва го да седне, като издърпва стола назад и след като гостът започне да сяда го придвижва леко напред, с помощта на коляното. Пожелава му приятно прекарване.

Ако гостите искат да седнат на бар-столчетата на бара, барманът трябва веднага да им предложи напитки. Ако в момента е зает с приготвяне на напитка или обслужва друг клиент, трябва да покаже, че е забелязал новодошлите гости, леко кимвайки с глава и усмихвайки се.

На настанения гост (гости) се предлага менюто за избор на напитки (бар-карта) и за ястия (лист-меню).