ОСОБЕНОСТИ ПРИ ОБСЛУЖВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ

Туристическите предприятия продават услуги на своите клиенти, поради което обслужващият персонал и гостът са в непрекъснати взаимоотношения. От вида на тези взаимоотношения и резултата от общуването зависи доценката на клиента за заведението и решението му да го посети отново или не. Основната и крайна цел на всеки хотел и ресторант е да се привлекат повече гости, да се натовари максимално наличната база. За да можем да се грижим за нашите клиенти както трябва и да ги обслужване според техните изисквания и очаквания, е необходимо да ги опознаем, да изясним кои и какви точно са нашите гости, кое ги е накарало да ни посетят, защо от многото заведения са избрали именно нашето, редовни клиенти ли са, какви интереси имат, какви са очакванията им, ще ни посетят ли отново. Колкото по-добре опознаем своя гост, толкова по-добре ще разберем желанията му и ще задоволим нуждите му. В хотела част от информацията се получава още при регистрацията на госта чрез неговите лични данни и начина на направената резервация.

Една значителна част от посетителите в туристическите предприятия са чужденци. Поведението им до голяма степен е подчинено на техния „национален характер“. Освен езиковата подготовка, която обслужващият персонал трябва да притежава за премахване бариерата за общуване, необходимо е той да познава особеностите в психологията иа чуждестранните гости. Националните особености или националния характер се дължат на редица различия между гостите (туристите) и техните домакини – различни територии, езици, култури, религии, традиции, обичаи и вярвания, нрави, кухни (диетични изисквания).

Германските туристи са дисциплинирани, сдържани, не обичат да им се налага чуждо мнение, коректни са, държат на думата си, обичат да пътуват и спортуват, понякога са шумни (особено, когато са в група), привърженици са на традиционната германска кухня.

Англичаните  се характеризират със своята лаконичност, емоционална сдържаност, коректност, традиционализъм. Пътуват предимно хора на средна възраст, както и възрастни, държат на думата си, интересуват се от забележителностите на дадена страна , от начина на живот в дестинацията. Предпочитат по-кратките пътувания, морски курорти, условия за спортуване, по-малки и чисти хотели, с добро и акуратно обслужване.

Австрийците има редица положителни черти – интелект, култура, тактичност, възпитание. Австрийският турист е вежлив, внимателен, разумен; обича реда, чистотата, красотата, веселието. Симпатизира на чужденците и ги уважава. Капризни гости . Проявяват немотивирани желания към обслужващия персонал, свързани с вида на стаята, на храната, начина на обслужване, отношение на персонала и т.н.; Все са недоволни и понякога изразяват недоволството си в невежлива и груба форма. Обслужващият персонал трябва да бъде внимателен, да бъде учтив, да бъде сдържан.

Скандинавските туристи търсят преди всичко курорти и места, в които могат да ползват различни медицински процедури. Привличат ги балнеохотелите, калните бани и местата с топъл, но не горещ климат. Интересуват се от бита и живота на хората в дестинацията. Обикновено имат по-дълъг среден престой.

Туристите от Южна Европа са по-емоционални и шумни. Особено темпераментни са испанците, гърците, италианците, французите, южноамериканците и кубинците. Предпочитат заведенията с развлечения, танците, атракциите. Обичат да пътуват на големи групи, словоохотливи са и гласовити. Обичат морето и морската кухня. Интересуват се от исторически и културни дадености и от добра храна.

Арабските туристи пътуват в големи групи, с многобройни жени, деца, придружители и други. Имат определени изисквания към настанителната база (предпочитат единични къщи с дворове) и към кухнята (без свинско месо). Обикновено посещават балнеолечебни курорти или места с изявени културно-исторически ресурси. Не обичат да ходят пеш.

Руските туристи  са открити, весели, контактни, проявяват нестихващо любопитство към околната среда, живота и бита на местното население. Някои от тях имат високи изисквания към туристическото обслужване и нивото на предлаганите услуги, докато други предпочитат да се слеят с местното население и да живеят като него. Не са конфликтни.