ТЕХНОЛОГИЯ НА РЯДКО ПАЛАЧИНКОВО ТЕСТО

Технология на рядко палачинково  тесто – най-изветният десерт, който се приготвя от рядко тесто това са палачинките. Те могат да се използват като студено или топло предястие, като основно ястие, гарнирано със съответните сосове или гарнитури от пресни зеленчуци или като десерт – най-разпространения и най-познатия начин на използване

- продуктов набор – рядкото тесто се приготвя от брашно, яйца, сол и течност (прясно мляко, газирана вода, вино, обикновена питейна вода, бира и други).

- етапи на приготвяне – в зависимост от употребата му рядкото тесто се приготвя по два начина:

–  първи начин – всички продукти се разбиват до получаване на гладка хомогенна каша.

втори начин – белтъците се разбиват на пяна и се размесват леко с гладко приготвената каша от останалите продукти.

- разбиване – рядко тесто за палачинки се приготвя, като се смесват яйца, сол и прясно мляко и към тях се прибавя брашно. Смесените по този начин продукти се разбиват до получаване на еднородна маса.

- пържене – от полученото тесто се пържат палачинки, като се използват железни тигани с гладко дъно с предварително загрята мазнина. Палачинките се пържат от двете страни. Готовата палачинка трябва да бъде равномерно изпържена, да е тънка и крехка. Палачинките стават дебели, когато тестото е гъсто. Изпържените палачинки се подреждат една върху друга, като се намазват помежду им с краве масло. По този начин те стават по-меки и добиват по-приятен вкус и аромат.

- оформяне – при поднасяне в палачинката се поставя пълнежна смес и тя се завива на руло или се прегъва на четири. Като пълнежна смес може да се използват конфитюр, различни кремове и други.